Kako ublažiti in preprečiti vnetjeVnetje je naravni telesni odziv ob okužbi, poškodbi ali neravnovesju, ki spodbudi telesni imunski sistem, da se začne proces zdravljenja. Običajno slednje vodi do homeostaze, kar predstavlja povratek k normalnemu telesnemu stanju, vendar se včasih naš imunski sistem potem ne umiri; to privede do prekomerne imunske reakcije, kot so alergije ali astmatični napadi.


Običajno lahko vnetje povzroči rdečico, bolečine, otekanje, morda tudi občutek vročine. Nekateri ljudje doživijo vnetja samo po poškodbi, nekateri pa na žalost to prenašajo vsak dan. Zdaj razumemo, da lahko dolgotrajno telesno vnetje vodi do bolezni. Včasih se sprožitveni celični mehanizem, ki običajno služi kot obramba proti nečem ‘škodljivem’, odzove preburno in se ne prekine (Chen, Linlin et al. “Inflammatory Responses and Inflammation-Associated Diseases in Organs.” Oncotarget 9.6 (2018): 7204–7218.PMC). Bolezni, kot so artritis, astma, Crohnova bolezen, sindrom razdražljivega črevesja, multipla skleroza, fibromialgija, revmatoidni artritis, herpes in številna druga, so kronična neravnovesja ali vnetne bolezni.


Vnetje v tradicionalni kitajski medicini


Tradicionalna kitajska medicina (TKM) nudi drugačen pristop k zdravljenju vnetja. Ta starodavni sistem zdravljenja gleda na telo na povsem drugačen način kot sodobna medicina. Ker se je razvila pred tisoče leti, so takratni zdravniki postavljali diagnoze na podlagi opažanj narave in njenih interakcij s človeškim telesom. Bolezni so pogosto klasificirali kot ali vroče ali hladne. Veter, vlažnost in suhost so videli tudi kot možen razlog za bolezen.


V tradicionalni kitajski medicini sta dve merili energije: jin in jang, ki sta prisotna v vsem. Jin predstavlja mrzlo, vodo, temo, zaviranje, dol itd.; jang predstavlja vroče, ogenj, svetlobo, stimuliranje, gor itd. Da bi bilo vse pod nadzorom, morata biti obe energiji uravnovešeni in nadzorovani. Naš telesni sistem potrebuje ogenj/vročino, da vzdržuje normalno telesno temperaturo in da vsak del telesa dobro deluje. Vendar če je ogenj premočan, bo to povzročilo vročino, okužbo ali vnetje. Na Kitajskem je ogenj 火, vnetje je 炎.Kot lahko vidite, 炎 ima dva 火, kar pomeni preveč ognja ali odvečno vročino.


Odvečna vročina je lahko posledica stresa, pretežke prehrane in prehranjevanja z napačnimi vrstami živil ter ekstremno visokih temperatur okolice.


Kako zmanjšati in preprečiti vnetje?


  • Obvladujte stres - trenuten ali dalj časa trajajoči stres lahko zavira normalno telesno cirkulacijo, kar povzroči kopičenje toksinov (odvečna vročina).

  • Jejte redno, počasi in mirno - naše telo potrebuje stalno polnjenje energije, zato naj ne bi preskakovali obrokov. Telesu dovolite, da prebavi in absorbira energijo iz hrane.

  • Izogibajte se ‘goreči’ hrani - pečena, ocvrta in obsežno procesirana hrana zadržuje vročo energijo, ki je bila uporabljena za njihovo pripravo - to znotraj vas ustvarja več vročine.

  • Zmanjšajte vnos rafiniranega sladkorja in mlečnih izdelkov - ti namreč zadržujejo in ustvarjajo vlažnost, ki bi lahko znotraj telesa zadržala več ‘vročinskih toksinov’.

  • Jejte blago kuhano zeleno zelenjavo - listi rastline v naravi pomagajo pri absorbiranju vročine in ustvarjajo senco. TKM verjame, da je telo miniatura narave, ob tem pa naj bi uživanje vseh vrst živil pomagalo telesu pridobiti vse vrste energije.


TKM zdravljenje za kronično vnetje


Za nekoga, ki je diagnosticiran s kroničnimi stanji, kot so artritis, astma, Crohnova bolezen, sindrom razdražljivega črevesja itd., je potreben bolj sistematičen pristop. Samodiagnozo z zdravljenjem, ki ni nadzorovano, lahko spremlja tveganje ali celo škoda. Prav tako so nekatere možnosti zdravljenj težko izvedljive na lastno pest ali pa nekatere potrebščine niso tako razpoložljive. V tem primeru je boljša, varnejša in učinkovitejša možnost, da se obrnete na strokovnjaka.


prevod: Tanja Topić

vir fotografij: internet