top of page
  • Aku Energija

Zimski solsticij: razumevanje in zdravstveni nasveti

Updated: Jan 1

Zimski solsticij ali Dōng Zhì (kitajsko: 冬至) je 22. od 24 sončnih dni v letu po tradicionalnem kitajskem koledarju in označuje najkrajši dan v letu na severni polobli. Sezonske spremembe in premiki so pomembne teme v kitajski medicini. Stari Kitajci so se zavedali, da lahko ljudje živijo zdravo, če živijo v skladu z zakoni narave. Da bi torej lahko dosegli zdravo življenje, moramo najprej dobro razumeti ritem in značilnosti narave.

Pomen besede Dōng Zhì 冬至

Zimski solsticij je dan, ko Zemljini tečaji dosežejo največji nagib od Sonca. Na severni polobli je to običajno 21. ali 22. decembra. Večina zahodnih držav oz. kultur zimski solsticij razume kot sredino zime ali začetek zime. Za kitajsko kulturo, zlasti v sistemu I Ching, pa zimski solsticij pomeni "skrajni konec zime - najmočnejšo moč jin" in hkrati preporod janga.

Interakcija med jinom in jangom

Zgornji diagram je tipičen simbol jin in jang, ki se združuje s 64 heksagrami I Chinga v zaporedju 24 sončnih obdobij. Jin je temni del simbola, jang pa je svetli del. Jin in jang sta si nasprotni in hkrati soodvisni sili. Zagotavljata kontekst nasprotujočih sil - brez teme ni koncepta svetlobe; brez mraza ni koncepta toplote; brez mirovanja ni koncepta gibanja itd. Znotraj jina obstaja majhen krog janga in majhen krog jina znotraj janga, kar pomeni, da nič ni popolnoma jin ali popolnoma jang. Vsakič, ko jin doseže svoj mak