top of page
  • Aku Energija

Premagovanje zimske otožnosti


​​Krajši dnevi in nižje temperature zime so tu - in tako je tudi porast števila sezonsko razpoloženjskih motenj (SAD). Ali se vam zdi, da nimate motivacije in imate depresivne občutke brez očitnega razloga? Ste razdražljivi? Trpite za pomanjkanjem spanja ali slabo koncentracijo? Možno je, da ste nagnjeni k SAD.

Tukaj je 8 nasvetov TKM, ki vam pomagajo odpraviti simptome ali vsaj olajšati intenzivnost SAD:

1. Ne bodite strogi do sebe TKM verjame, da je zima čas, ko smo tiho in ohranjamo energijo. Zato je normalno, da so ljudje “relativno nižje” (več yin energije). Zato si prosim omogočite prilagoditve vaše dnevne rutine, da imate zagotovo dovolj počitka, ustrezno prehrano in primerno krepitev energije.

2. Ujemite sončno svetlobo ali poskrbite za imitacijo svetlobe Svetloba je v teoriji TKM energija yang. Uživajte v popoldanski sončni svetlobi kadar je le možno. Če naravna sončna svetloba ni na voljo, poskusite uporabljati Lightbox (“svetlobna škatlica”), od 30 do 60 min dnevno. Tisti, ki vstajate zgodaj, poskusite dobiti simulator zore (nočna lučka, povezana z budilko, ki posnema sončni vzhod in vas zbudi postopoma).

3. Jejte zdravo Zdrava prehrana bo stabilizirala vaše razpoloženje, dala več energije in dvignila raven imunskega sistema med zimo. Pazite pa se želje po sladkem in uživanju alkohola. Jejte redne in tople obroke. Preberite več o zdravem prehranjevanju.

4. Moksajte se Moksibustija je tehnika TKM, ki vključuje vžiganje divjega pelina, majhnega, spužvastega zelišča, ki pospeši zdravljenje in krepi energijo. Prinaša energijo ognja/yang in pomaga pri cirkulaciji. Brezplačna navodila za uporabo mokse dobite v naši ordinaciji. Lahko pa s pomočjo interneta sami najdete lokacije točk: ST-36, BL-23 in CV-4.