Zimski zajtrk za hladna zimska jutra

Updated: Dec 23, 2021

Zajtrk začne vaš dan tako, da zažene vaš metabolizem. Daje vam energijo, da lahko dokončate stvari in vam pomaga, da se osredotočite na delo ali šolo. Mnoge študije povezujejo uživanje zajtrka z dobrim zdravjem, vključno z boljšim spominom in koncentracijo, nižjimi ravnmi »slabega« holesterola LDL in manjšimi možnostmi za sladkorno bolezen, bolezni srca in prekomerno telesno težo.

V kitajski medicini sta dobra prehranjevalna navada in rutina ključ do zdravega sistema želodca in vranice --- osrednjega sistema za proizvodnjo energije. Hranjenje telesa s toplo hrano je v konceptu kitajske medicine vedno dobrodošlo, vendar pa je še posebej pomembno v hladnejših mesecih.

Začnite dan s toplim zajtrkom

V kitajski medicini se pozimi skorajda ni mogoče pogajati o kuhanem, toplem zajtrku. Dejansko bi moralo biti tako vse leto. Teorija TKM pravi, da prebavni sistem deluje kot lonec za kuhanje. Pod posodo za kuhanje je potrebno dodati ogenj, ki pomaga razgraditi hrano in izvleči hranila (Gu Qi, energija hrane). Hrana, ki je že topla in kuhana, zahteva manj od vašega telesa, da zagotovi notranji ogenj za kuhanje in toplota, ki vstopa, obenem greje tudi vas.

[Nadaljnje branje: Kuhajte svojo hrano --- prebavni sistem razložen v tradicionalni kitajski medicini]

Pozimi za zajtrk nič več smutijev, zelenega čaja (tudi če je vroč), hladnih kosmičev, jogurta, sadnih solat in sokov. Sadje ni priporočljivo samo zato, ker je surovo, ampak tudi zaradi dejstva, da pozimi ne raste. TKM predlaga, da bi ljudje morali jesti glede na letne čase. Če imate za zajtrk radi sadje, poskusite skuhati kompot iz jabolk ali hrušk. In seveda, uporabljajte samo lokalne ali bližnje pridelke, kar pomeni brez eksotičnega sadja, kot sta banana in avokado.

[Nadaljnje branje: Smoothie morda ni tako zdrav, kot mislite]

[Nadaljnje branje: Zdrava prehrana v tradicionalni kitajski medicini]

Jejte premišljeno z redno rutino

Vsak dan bi morali jesti približno ob istem času. Naše telo in prebavni sistem se prilagodita tako, da pričakujeta hrano z rednim ritmom in da jo lahko učinkovito prebavita, ustvarita našo biološko uro. Pozimi je normalno, da potrebujemo več časa za spanje. Morda boste morali prilagoditi svojo dnevno rutino, da si zagotovite dovolj časa za miren zajtrk, namesto da bi samo dodajali hrano v želodec. Priprava zdravega zajtrka zahteva le 5 minut, uživanje pa samo 10 minut, vsaj v mojem primeru, zato se ne izgovarjajte, da nimate časa za zajtrk. Če začnete delati pred 7. uro zjutraj, popijte vsaj kozarec toplega riževega mleka, preden zapustite vaš dom. Nato med 7. in 9. uro zjutraj zaužijte ustrezen zajtrk, in nato kosilo okoli 12-13 ure.

Dodatna toplota je lahko koristna, vendar pazite, da z njo ne pretiravate

Pogosta praksa je dodajanje cimeta, nageljnovih žbic in drugih začimb v zimsko hrano. Mnoge od teh začimb ali zelišč imajo v skladu s TKM toplo in pekočo naravo. Res je, da lahko to našemu telesu prinese dodatno toploto in ognjeno energijo. Vendar pa sta ravnovesje in zmernost ključ do razumevanja TKM. Če preživite dan v dobro izolirani in ogrevani pisarni, tovrstne začimbe niso potrebne. Če se odpravljate na zimski pohod ali pa boste ostali zunaj dlje časa, bi vam lahko nekatere od teh začimb koristile. Sama najrajši skuham riževo mleko s svežim ingverjem za običajen dan, saj se vsak dan vozim s kolesom v službo. Če bom zunaj ostala dalj časa, s seboj prinesem kuhan jabolčni sok z nageljnovimi žbicami, svežim ingverjem in cimetom v termalni skodelici.

Recepti za zimski zajtrk

Congee [Oglejte si naš kuharski video] V Aziji je congee običajna hrana za zajtrk. Congee je riževa kaša, ki je lahko sladka ali slana, odvisno od dodanih sestavin. V loncu na štedilniku ali v počasnem kuhalniku zmešajte 1 del riža (ali drugega žita) s 7-10 deli vode. Congee kuhajte 1 uro ali več.

  • Slasten Piščančji Congee (bolj priporočljivo)