top of page
  • Aku Energija

6 zdravih koristi japonske prehrane

Tradicionalna japonska prehrana je na nek način podobna tradicionalni kitajski prehrani osrednje in zahodne obalne regije, kjer so med glavnimi v izboru riž, kuhana in vložena zelenjava, ribe, meso.Kot Kitajka iz Hong Konga lahko trdim, da so naše prehranske navade podobne japonskim zaradi naše tradicije, geografske lege in družbenih vplivov. Prav tako ne preseneča, da imata tako Japonska kot tudi Hong Kong eno izmed najdalje pričakovanih življenjskih dob.


Kakšne so prednosti tradicionalne japonske prehrane?

1. Znižanje tveganja kardiovaskularnih bolezni


Študija iz British Medical Journal [1] je odkrila, da se je pri ljudeh, ki so se bolj približali japonskim prehranskim smernicam [2]- prehrana, ki vsebuje veliko žitaric in zelenjave z zmerno količino živalskih produktov ter soje in minimalno količino sadja ter mlečnih izdelkov - znižalo tveganje za zgodnjo smrt zaradi srčne bolezni ali kapi. Ker je njihova prehrana po tradiciji bogata s sojo in ribami, bi lahko tudi to igralo znatno vlogo pri znižanju tveganja za kardiovaskularne bolezni. Japonci imajo prav tako najnižjo stopnjo debelosti med moškimi in ženskami ter dolgo pričakovano življenjsko dobo.

2. Japonska prehrana iz 1975 podaljšuje pričakovano življenjsko dobo pri miškah


Znanstveniki so različne skupine mišk hranili s tedenskimi meniji iz let 1960, 1975, 1990 in 2005, kar so zasnovali glede na narodno anketo o zdravju in prehrani na Japonskem. Živi