top of page
  • Aku Energija

Terapija z moksibustijo: raba in koristi mokse

Updated: Jan 3

Moksibustija je metoda segrevanja specifičnih akupunkturnih točk telesa tako, da se zelišča žge blizu kože. Ta tehnika je lahko uporabljena samostojno ali v kombinaciji skupaj z akupunkturo - kitajska pismenka za akupunkturo dobesedno pomeni ‘akupunktura-moksibustija’. Če jo izvaja izurjen izvajalec kitajske medicine, lahko moksibustija pomaga pri stimulaciji šibkega, nezadostnega ali stagniranega qi-ja z uvajanjem terapevtske vročine. S takšnim postopkom se zvišajo zdravilni učinki akupunkture in ublaži kronična stagnacija.

Iz česa je narejena moksibustija?

Zelišče, ki je uporabljeno za mokso, je navadni pelin (Artemisia vulgaris, Ai Ye); invazivni plevel, ki raste v številnih podnebjih. Navadni pelin ima za sabo dolgo zgodovino uporabe v ljudski medicini. Verjamejo, da so stari Rimljani posadili pelin ob cestah z namenom, da so se lahko vanj postavili popotniki z namenom lajšanja bolečin v nogah in zaščite pred izčrpanjem. Morda bi lahko to pojasnili s pelinovo sposobnostjo spodbujanja pretoka qi-ja in krvi. Za rabo moksibustije je zelišče posebej vzgojeno in posušeno. Ko je žgano v terapevtske namene, oddaja aromatični vonj, ki je podoben vonju, ki se sprošča pri žganju žajblja (ali kar mnogi zamenjajo za marihuano).

Nekateri izvajalci ga včasih v svojih klinikah dejansko izpuščajo ravno zaradi njegovega dima in vonja. Lahko je še posebej problematičen za akupunkturista, ki si deli svoje prostore še z drugimi izvajalci ali pa je v prostorih, ki nimajo tako dobrega ventilacijskega sistema. Mnogi akupunkturisti so občutljivi na dim in vonjave same moksibustije. Spomnim se, ko sem dobila pritožbo drugega TKM izvajalca, ko sem še delala v TKM centru v Hong Kongu: po njegovem mnenju sem mokso ‘preveč’ uporabljala.

Običajne oblike in metode rabe moksibustije

Moksa se nahaja v številnih oblikah in vrstah in tip, ki ga izbere akupunkturist, je odvisen od dela telesa, ki ga zdravi, kaj želi doseči ali osebnih preferenc in stila izvajalca. In seveda kaj njegovo delovno mesto dopušča.

  • Moksa palčke: posušeni navadni pelin je zelo mehek in je lahko zvit v obliko, ki spominja na cigaro. Ko je konec enkrat prižgan, je lahko izgori približno za palec dolžine preko velike površine telesa ali v bližini določene akupunkturne točke. Moksa palčke obstajajo v dimnih in nedimnih oblikah in so običajno nekaj, kar boste vzeli domov, če vam bo vaš akupunkturist predpisal mokso.

  • Direktna moksa: čista, volni podobna moksa, lahko oblikovana v stožec in položena na določene akupunkturne točke. Običajno je izgorita ⅔ preden se jo odstrani.