Terapija z moksibustijo: raba in koristi mokse

Updated: Dec 26, 2019


Moksibustija je metoda segrevanja specifičnih akupunkturnih točk telesa tako, da se zelišča žge blizu kože. Ta tehnika je lahko uporabljena samostojno ali v kombinaciji skupaj z akupunkturo- kitajska pismenka za akupunkturo dobesedno pomeni ‘akupunktura-moksibustija’. Če jo izvaja izurjen izvajalec kitajske medicine, lahko moksibustija pomaga pri stimulaciji šibkega, nezadostnega ali stagniranega Qi z uvajanjem terapevtske vročine. S takšnim postopkom se zvišajo zdravilni učinki akupunkture in ublaži kronična stagnacija.

Iz česa je narejena moksibustija?

Zelišče, ki je uporabljeno za mokso, je navadni pelin (Artemisia vulgaris, Ai Ye); invazivni plevel, ki raste v številnih podnebjih. Navadni pelin ima za sabo dolgo zgodovino uporabe v ljudski medicini. Verjamejo, da so stari Rimljani posadili pelin ob cestah z namenom, da so se lahko vanj postavili popotniki z namenom lajšanja bolečin v nogah in zaščite pred izčrpanjem. Morda bi lahko to pojasnili s pelinovo sposobnostjo spodbujanja pretoka Qi in krvi. Za rabo moksibustije je zelišče posebej vzgojeno in posušeno. Ko je žgano v terapevtske namene, oddaja aromatični vonj, ki je podoben vonju, ki se sprošča pri žganju žajblja (ali kar mnogi zamenjajo za marihuano).

Nekateri izvajalci ga včasih v svojih klinikah dejansko izpuščajo ravno zaradi njegovega dima in vonja. Lahko je še posebej problematičen za akupunkturista, ki si deli svoje prostore še z drugimi izvajalci ali pa je v prostorih, ki nimajo tako dobrega ventilacijskega sistema. Mnogi akupunkturisti so občutljivi na dim in vonjave same moksibustije. Spomnim se, ko sem dobila pritožbo drugega TKM izvajalca, ko sem še delala v TKM centru v Hong Kongu: po njegovem mnenju sem mokso ‘preveč’ uporabljala.

Običajne oblike in metode rabe moksibustije

Moksa se nahaja v številnih oblikah in vrstah in tip, ki ga izbere akupunkturist, je odvisen od dela telesa, ki ga zdravi, kaj želi doseči ali osebnih preferenc in stila izvajalca. In seveda kaj njegovo delovno mesto dopušča.

 • Moksa palčke: posušeni navadni pelin je zelo mehek in je lahko zvit v obliko, ki spominja na cigaro. Ko je konec enkrat prižgan, je lahko izgori približno za palec dolžine preko velike površine telesa ali v bližini določene akupunkturne točke. Moksa palčke obstajajo v dimnih in nedimnih oblikah in so običajno nekaj, kar boste vzeli domov, če vam bo vaš akupunkturist predpisal mokso.

 • Direktna moksa: čista, volni podobna moksa, lahko oblikovana v stožec in položena na določene akupunkturne točke. Običajno je izgorita ⅔ preden se jo odstrani.

 • Moksa z iglicami: čista moksa je oblikovana v kroglico in nataknjena na konec akupunkturne iglice, nato žgana. Vročina mokse segreje površino kože, prav tako se le-ta preko iglice razširi še globlje v akupunkturno točko.

Prednosti moksibustije

 • Segreje kanale: glede na tradicionalno kitajsko medicino (TKM) lahko hlad napade telo in blokira energijske kanale. Posledice se lahko odražajo v obliki bolečin na določenih predelih telesa, ki so običajno hujše v hladnem vremenu in se izboljšajo ob uporabi vročine.

 • Spodbuja cirkulacijo Qi in krvi: tako vročina in učinek zelišč mokse pomagata pri pospeševanju gibanja krvi in qi, tako da je predvsem učinkovita za blaženje bolečine, ki se je pojavila ob stagnaciji pretoka qi in krvi. Zato je še posebej priljubljena pri ginekologiji za blaženje menstrualnih krčev.

 • Stimulira akupunkturne točke: moksa je uporabljena za stimulacijo specifičnih točk, kjer je težko vbadati iglice, kot je npr. mezinček, ki pomaga pri obračanju otroka, ki je v maternici obrnjen z zadnjico proti izhodu iz maternice. Nekatere točke na telesu so kontraindicirane rabi iglic, kot je npr. točka na popku, ki je povezana z blaženjem prebavnih motenj. Običajna praksa je polaganje stožca direktne mokse na košček ingverja ali kupček soli, ki sta nanesena na to točko.

 • Krepitev imunosti in moči: terapija z mokso je pokazala, da spodbuja funkcije imunskega sistema, še posebej zvišuje število levkocitov, protivnetnih citokinov in proizvodnjo protiteles. Poleg izboljševanja vaše imunosti in pomoči, ko se počutite povožene, je bilo dodatno dokazano, da je predvsem koristna pri zdravljenju bolezni, kjer je imunski sistem ogrožen, ali pri ljudeh, ki so nagnjeni k zbolevanju.

 • Sprostitev: žganje mokse je zelo sproščujoče. Njena toplota in vonj ustvarjata občutek globoke sprostitve. Ob polaganju škatlico mokse na spodnji del trebuha vam to pomaga pri prenosu odvečne energije iz glave navzdol in tako izboljšuje vaše razpoloženje.

Kdo vse naj bi razmislil o rabi moksibustije?

Moksibustija spodbuja ognjeno energijo, zato je najpogostje rabljena za preganjanje hladu in posledic, ki jih le-ta prinaša. Običajni problemi, ki so povezani s hladom, so:

 • Hipotiroidizem

 • Nizka raven krvnega sladkorja (hipoglikemija)

 • Šibka prebava

 • Preobčutljivost na mraz

 • Zadrževanje tekočin

 • Znižana imunost

 • Bolečina v sklepih in artritis

 • Depresija in slabo počutje