Tvorba krvi z več kot le železom: kako TKM pomaga pri pomanjkanju krvi

Updated: Dec 26, 2019


V kitajski medicini se koncept krvi razlikuje od biomedicinskega razumevanja krvi. Medtem ko se biomedicinski krvni test večinoma osredotoča na strukturno preverjanje in določanje izmerljivega, TKM krvna diagnostika prav tako preverja funkcionalne in nematerialne spremembe v dinamiki delovanja. Torej za osebo z normalnimi izvidi krvnih preiskav ne pomeni vedno, da so zdravi tudi za pojme TKM.

Kaj je v TKM kri in zakaj je pomembna

Dejanska beseda za kri je v TKM Xue 血. Poživlja jo Qi energija. To pomeni, da Qi kri premika in aktivira, da se lahko po telesu giblje ter in ga prehranjuje v vseh pogledih, vse od kože in mišic do možganov in globljih organov. Ne hrani samo telesa v fizični obliki, vendar tudi naš duh in um. Po drugi strani Qi potrebuje kri kot skladišče in prenosnik, da lahko kroži in ostaja na pravih poteh. Če povzamemo, kri je jin tip energije, ki predstavlja hranilo, dovzetnost, mehkost, sprostitev in lahkotnost; nasprotje je Qi, ki je jang tip energije za preobražanje, aktivacijo, napetost, dinamičnost.

Količina in kakovost krvi sta hkrati pomembni. Ko je v vašem telesu kri v izobilju, se počutite žive, prehranjene in dobro povezane s svojim umom in duhom. Kakorkoli, ko je v osebi premalo krvi, se ta lahko počuti šibko, utrujeno, hladno in izgleda bledo. Nekateri se lahko počutijo tesnobno ali depresivno.

Kako kri nastane

Hrana in pijača, ki ju uživamo, se v prebavnem sistemu transformirata. Po TKM teoriji je to predvsem funkcija želodca in vranice. Slednja skupaj sodelujeta tako, da proizvajata Ku Qi (Qi hrane). Vranica nato pošlje to energijo in material navzgor do pljuč, kjer se spojita s Ta Qi (prečiščen Qi zraka). Ta kombinacija nam daje hranljivi Qi, ki ga potem segreje ogenj srčnega sistema v kombinaciji s posebnim materialom, ki se imenuje Jing (esenca) in izhaja iz ledvic. Po TKM ledvični sistem nadzoruje kostni mozeg in iz sodobne znanosti vemo, da je kostni mozeg pomemben pri izdelavi krvi.

Če vse to skupaj zapišemo s preprostimi besedami: obstajajo nekateri programi in načrti za izdelavi krvi, ki so prirojeni dejavniki, tako da jih ne moremo pretirano spreminjati. Prav tako za njeno izdelavo potrebujemo material. Za uspešen izkoristek tega materiala ga moramo procesirati in transportirati na prava mesta.

Obstaja še veliko podrobnosti o tem, kako vsak sistem deluje skupaj s krvjo, vendar bomo to tokrat preskočili.

Simptomi pomanjkanja krvi

Kri je tako osnoven tip energije, da jo potrebuje vsak sistem, zato težave s krvjo lahko vplivajo razvoj širokega razpona težav, kot so:

 • Anemija

 • Anoreksija

 • Tesnoba

 • Izguba krvi

 • Neenakomerna in suha koža

 • Mrzle okončine

 • Depresija

 • Nespečnost

 • Bled obraz in nohti

 • Srčne palpitacije

 • Neredno ali odsotno mesečno perilo

 • Izguba las

 • Počasno zdravljenje in okrevanje

 • Počasne misli

 • Šibek imunski sistem

7 nasvetov za oblikovanje krvi

 1. Jejte hrano- hranjenje je edini način za pridobivanje materiala za vzdrževanje življenja, razen če si želite imeti PEG gastrostomo cev ali intravensko cev, da boste v svoje telo lahko umetno vnašali hranila. Osnova za kri je prečiščen Qi, ki izvira iz hrane. Krvi ne morete izgraditi, če ne jeste.

 2. Jejte redne obroke in se izogibajte postenju- energija, ki jo boste porabili danes, naj bi idealno prihajala iz živil, ki ste jih v svoj sistem vnesli prejšnji večer ali danes, ne iz vašega skladišča energije. Dokler se izogibate slabi hrani, ni potrebe po postenju, niti po preskakovanju večerje ali izogibanju večernega uživanja hrane.

 3. Zaščitite svoj želodec- želodec so prva vrata pri sprejemanju energije. Je kot blagajnik v trgovini. Če vaša trgovina ne more sprejeti denarja, kako bo potem lahko vaš posel sploh tekel? Zato zaščitite svoj želodec z uživanjem rednih toplih obrokov z določeno porcijo žitaric. Izogibajte se mrzlemu, surovemu in prepekoči hrani, prav tako tudi dražečim pijačam, kot so kava, alkohol in preveč zelenega ali zeliščnega čaja.

 4. Izboljšajte svojo prebavo- osnova krvi je hrana, vendar tudi če jeste dobro in čudovito, boste imeli težave pri proizvajanju svoje krvi, če je vaša prebava šibka. Hidrirajte se z juhami ali toplo vodo ter zdravimi semeni. Jejte blago kuhano zeleno zelenjavo, da boste pridobili omehčane vlaknine za prečiščevanje svojega črevesja.

 5. Negujte svojo kri po obdobju krvne izgube- obnovite zaloge po kakršnemkoli tipu izgube krvi, vključujoč menstruacijo, operacije in porod. Ženske bi se morale naučiti vključevati v svojo prehrano živila, ki so specifično dobra za tvorbo krvi, predvsem po mesečnem perilu, da si opomorejo in se ne počutijo utrujene. Življenje s krvavenjem in nosečnostjo brez primernega okrevanja in obnavljanja krvi lahko vodi do poznejših težav.

 6. Vzemite si počitek- primerno počivanje je pomembno za negovanje in ponovno tvorbo krvi in Qi energije. Predvsem je koristno dremanje v zgodnjem popoldnevu, ki vašim jetrom in vranici daje priložnost, da poživita kri.

 7. Kuhajte v litem železu- moji pacienti mislijo, da se šalim, ko jim rečem, naj kuhajo v železnih posodah, ko imajo pomanjkanje železa. To je RESNIČNO dejstvo. Kitajci, še posebej ljudje z juga kot jaz, že od nekdaj uporabljajo za kuhanje posodo iz litega železa. Če ne uporabljate železnega voka kot mi, potem obstaja preprost način, da zvišate svoj vnos železa, le vtipkajte v Google ‘’Iron fish’’.

Hrana za oblikovanje krvi

 • Jajčni rumenjak in semena: vsebujejo osnovne gradbene materiale, ki gradijo življenje. Pomnite, da so žitarice in stročnice prav tako semena, ne le oreščki.

 • Živalski proteini, ribe in meso- stvar, ki najbolj loči živali od rastlin je večinoma to, da je v živalih kri in ravno zato nosijo več krvne energije. Če vaš želodec ni tako močan kot kravji in ne pojeste toliko kot one in pri tem ne izpustite toliko vetrov, potem je za človeka precej težko, da bi proizvajal kri samo tako, da bi užival le rastline.

 • Mesna juha in hrana s krvjo- isti tip energije bogati to vrsto. Dober razlog za občasno uživanje goveje juhe in krvavic.

 • Jejte zeleno zelenjavo kot so blago kuhana temna listnata zelenjava (špinača, rukola, regrat itd.), mikro-alge (spirulina)- medtem ko zgoraj našteta živila delujejo tako, da zagotavljajo material za tvorbo krvi, ta zelenjava pomaga pri osvežitvi in čiščenju sistema, kar zagotavlja gladek pretok.

 • Riž- se spomnite, da kri potrebuje Qi? Riž je najlažji način pridobitve Qi. Kitajska pismenka za Qi 氣 pravzaprav vsebuje pismenko za riž 米.

 • Goji jagode: najlažji in najpriročnejši vir hitre pospešitve kroženja krvi. Veliko ljudi ve, da imam vsak dan v službi skodelico goji čaja.

prevod: Tanja Topić vir fotografij: internet

 

Building Blood with more than just iron: How TCM helps with Blood deficiency