top of page
  • Aku Energija

TKM za suho kožo – skrivnost, zakaj so Azijci videti mlajši

Updated: Dec 26, 2019


Prejšnji mesec me je obiskala moja mama. Ko sva bili skupaj zunaj, so nama rekli, da sva videti kot sestri. Prepričana sem, da se številni sprašujejo, zakaj in kako je tako veliko Azijcev videti tako mladostno. O, in skoraj sem pozabila omeniti, da je mama brez kakršnekoli diete ali manjših obrokov (pravzaprav sva jedli kar veliko) izgubila nekaj teže in obsega, ker je telovadila in se sproščala v prelepi slovenski naravi. Danes bom z vami delila našo skrivnost.

Suhost je prvi znak kože, ki se stara.

Koža je naš največji organ, zato je lahko kronična in neprestano suha koža opozorilni znak, da nekaj v našem telesu ne deluje pravilno. V kitajski medicini je koža povezana s pljučnim sistemom. Gre za najbolj zunanjega od notranjih sistemov, saj se notranjost našega telesa z vsakim vdihom sreča z zunanjim svetom. Pljučni sistem je zelo pomemben za uravnavanje vodnih kanalov. Obstajajo številne žleze znojnice in podkožna tkiva, ki nadzirajo tok vodne energije. Zato se lahko zdravje pljuč, ki so varuh vseh zunanjih stvari, kaže v stanju vaše kože. Najenostavnejši primer je koža verižnih kadilcev, ki je suha in prehitro postarana.

Za zdravje pljučnega sistema je najpomembnejša prehrana

Eden od razlogov, da so Azijci videti veliko mlajši od belcev iste starosti, naj bi bila hrana. Študija Univerze Monash v Melbournu je pokazala, da je bila koža Avstralcev, ki so bili rojeni v Grčiji in so uživali več zelene listnate zelenjave, jajčevcev, česna, suhega sadja in manj mononenasičenih maščob, mleka in kave, manj zgubana od anglokeltskih Avstralcev, ki so uživali več mleka, predelanega mesa, krompirja, tort in sladic ter živeli na območjih, izpostavljenih soncu. Iz živil, ki sem jih prej naštela, je tudi pretežno sestavljena azijska prehrana. Še bolje je, da Azijci kot glavno jed jejo riž in veliko zelenjave, kuhane na pari ali v vodi. Koristi te hrane bom predstavila v nadaljevanju. [Preberite več o prehrani TKM.]

Pljuča in debelo črevo