Dietetika kitajske medicine proti aknam

Updated: Dec 26, 2019


Obstajajo številne dermatološke težave, ki jim lahko pristop kitajske medicine pomaga, med drugim hormonske cistične akne, avtoimunski ekcemi in psoriaza ter številne druge. Te težave povzročajo različna hormonska neravnovesja, ki jih povzroči stres, prehranske težave pa v telesu ustvarjajo strupe.

Kožo je mogoče očistiti že z nekaj spremembami prehranskih navad. V skladu z načeli kitajske medicine sta kožna rdečica in srbečica posledica nenadzorovane ognjene energije, oteklost pa se pojavi zaradi vlažnih strupov. Zdravljenje s TKM kot npr. zeliščna zdravila in akunpunktura nedvomno igra pomembno vlogo v globokem čiščenju ter ponovni vzpostavitvi motenega notranjega ravnovesja, pravilna prehrana pa je skoraj nujna za dobro kožo. Situacija je podobna, kot če mama doma čisti hišo – takrat je zadnja stvar, ki si jo želi, da bi hišo nekdo še bolj razmetal in vanjo prinesel še več smeti. S prilagoditvijo prehrane lahko zmanjšate količino strupov, ki se nabirajo v telesu, in spodbudite naravno čiščenje. Danes bi rada omenila nekaj preprostih receptov, ki so koristni za kožo.

Izogibajte se hrane z naravo »Fa«

V kitajščini »Fa« pomeni silovit. Hrana z naravo »Fa« razvname notranje strupe, kar se pokaže na koži. Stimulira patogene dejavnike, ustvari disharmonije in poslabša vnetna stanja. Ta so škodljiva za kožne bolezni ter povzročajo nastanek odvečnih brazgotin, alergij, tumorjev in raka.

Živila, kot so cimet, čili, paprika, arašidi, jagnjetina, piščanec, rafiniran sladkor, bela moka, ocvrta hrana in hrana na žaru, imajo v sebi močno ognjeno energijo. Če imate rdečo in srbečo kožo, se tem živilom raje izognite. Ognjena energija v telesu ostane le, če je tam tudi vlaga, zato se je dobro izogibati živil, ki povzročajo vlago. To so zelo gost sladkor ali sladkarije, mlečni izdelki, hladna ali surova živila, tropsko sadje (mango, ananas, durian, avokado, liči), jagodičevje, alkohol, čokolada in lupinarji.

Se ta živila zdijo tako splošna in vsakodnevna? To delno pojasni vse večje število bolezni na razvitih območjih, saj nam sodobna prehrana prinaša preveč hranilnih vrednosti, zato strupi v telesu kar kipijo.

Živila, ki jih je priporočeno uživati

  • Kuhana zelena zelenjava

Zelo žalostno je, da je izbira zelene zelenjave v Sloveniji TAKO OMEJENA. Ko sem še živela v Hongkongu, je bila izbira vsaj desetkrat večja. Če imate svoj zelenjavni vrt, lahko na njem posadite ali kot zelenjavo uporabljate naslednje:

  • Pak Choi – očisti ledvični sistem

  • Mladi listi goji jagod – očistijo jetrni sistem

  • Mladi listi graha – očistijo vranični sistem

  • Mladi listi sladkega krompirja – očistijo vranični sistem

  • Mladi listi čilija – očistijo prebavni sistem

Pripravite jih lahko z blanširanjem ali jih na hitro popražite, saj lahko surova zelenjava škodi želodčnemu ognju in upočasni prebavo, kar povzroči nabiranje strupov. Če nimate težav s kožo, jim lahko celo dodate nekaj lističev ingverja.

Regrat

Izkoristite zgodnjo pomlad in naberite regratove liste. Regrat je splošno zelišče, primerno za zdravljenje aken ali drugih vnetnih stanj. Učinek čiščenja je močnejši, če utrgate celo mlado rastlino s korenino vred. Če imate dolgotrajne težave z rdečo in srbečo kožo, lahko regrat naberete v sezoni, ga posušite ter ga uporabljate po potrebi. Njegov okus sicer ni najboljši, če ga utrgamo s korenino, zato lahko iz njega tudi skuhate koncentrirani sok, ki ga namažete na prizadete dele kože.

Mungo fižol in juha iz alg

Mungo fižol dobro čisti kožo. Tudi kalčke mungo fižola, ki so na voljo v nekaterih supermarketih, lahko uživate kot zelenjavo. Mungo fižol in juha iz alg se lahko jesta sladka ali slana. Za sladko različico peščico fižola in 10 gramov alg kuhajte eno uro ter ju nato začinite z rjavim sladkorjem. Slovencem se sladek fižol pogosto zdi nenavaden, zato se boste verjetno odločili za slano različico. Uporabite enaki sestavini, dodajte nekaj svinjine in soje ter vse skupaj kuhajte kot juho, ki jo kasneje začinite s soljo.

Riževa kaša s čebulico lilije

Ta jed je bolj kot za čiščenje primerna za vlaženje kože. Lilija odlično nahrani pljučni sistem, ki je v skladu s teorijo TKM odgovoren za kožo. Riž zagotavlja energijo Qi in izboljšuje delovanje želodca, zato je dobava energije v kožo boljša.

Olupek lubenice

Zakaj bi uporabili olupek, če je že sama lubenica odlična osvežitev? V skladu s teorijo TKM verjamemo, da imajo podobne strukture podobno energijo. Olupek je koža sadja, zato ga lahko bolje povežemo s kožnimi boleznimi. Olupek lubenice lahko preprosto uporabite kot masko na prizadetem delu kože. Lahko tudi izrežete beli del in ga kuhate 30 minut, nato pa ga začinite z rafiniranim sladkorjem in ga spijete kot pijačo. Zaradi diuretičnega in hladilnega učinka pozitivno vpliva na vnetje sečil.

Prevod: Klara Lubej

Vir fotografije: internet

________________________________________________

Chinese Medicine Dietetics For Acne

There are a wide range of dermatological issues that can benefit from the Chinese Medicine approach, including issues ranging from hormonal cystic acne, to autoimmune-induced eczema and psoriasis and everything in between. These issues are induced by a range of hormonal imbalances caused by stress, and also dietary issues that create toxicity in the body.

A few changes in the diet help to clear the skin. According to Chinese Medicine principles, skin redness and itchiness is a reflection of uncontrolled fire energy and the swelling is due to dampness toxin. TCM therapeutics like herbal remedies and acupuncture for no doubt play an important part in deep cleaning and restarting the disturbed internal balance, a correct diet is almost just critical in the skin management. Just like when your mom is cleaning up your home, the last thing she wants is someone creating more mess and bringing in more trash. By adjusting your diet, you can reduce new toxin building up and facilitate the natural cleansing. Today, I’d like to review simple recipes that benefit the skin.

Avoid Food with a “Fa” nature

“Fa” in Chinese means eruptive. Foods with a “Fa” nature would flare up the internal toxin and show on the skin. It stimulates pathogenic factors, creates disharmonies and exacerbate inflammatory conditions. They have a deleterious effect on skin disorders, excessive scar formation, allergies, tumors and cancer.

Food such as cinnamon, chili, peppers, peanuts, lamb, chicken, refined sugar, white flour, deep-fried and grilled food carry strong fire energy. If you have red and itchy skin, you should avoid them. The fire energy only stay in the body when there are dampness, so damp creating food like very dense sugar or sweet, dairy products, cold or raw items, tropical fruits (mango, pineapple, durian, avocado, litchi), berries, alcohol, chocolate and seafood with shell are something to avoid.

These food sound so common and ordinary right? This kind of explains the soring number of “developed area diseases” because the modern diet brings too much nutrition to us and end up overflowing as toxin.