top of page
  • Aku Energija

Zdravljenje okužbe sečil s kitajsko medicino

Updated: Jan 16, 2022

Čeprav temu stanju na splošno pravimo okužba mehurja, lahko okužbo sečil bakterije povzročijo v kateremkoli delu sečil, vključno z ledvicami, ureterjem (cev, ki odvaja seč iz ledvic v sečni mehur), sečnico (cev, ki med uriniranjem prazni mehur) ali sečnim mehurjem (mošnjiček, v katerem se zbira seč, preden se sprosti skozi sečnico). Bakterije, ki povzročajo vnetje sečil, najpogosteje vstopijo skozi sečnico in potujejo po sečilih.

Kljub temu da lahko do okužbe sečil pride tudi pri moških, je iz različnih razlogov veliko bolj verjetno, da se bo pojavila pri ženskah. Prvi razlog je, da je ženska sečnica krajša od moške, zato lahko bakterije enostavneje dosežejo mehur. Poleg tega so nosečnice bolj izpostavljene tveganju okužb ledvic, saj lahko zarodek pritiska na ureter. Zadnji razlog pa je, da lahko bakterije v sečnico vstopijo prek spolnega odnosa. Uporaba diafragme lahko povzroči pritisk na sečnico, zaradi česar ženska težje popolnoma izprazni mehur, bakterije pa se začnejo zbirati in uspevati v neizločenem urinu. Okužba sečil je lahko tako akutna kot kronična.

Kaj je okužba sečil? Glavni simptomi okužbe sečil so pekoč občutek med uriniranjem, pogosto in urgentno uriniranje z zmanjšano količino urina, kri v urinu, močen vonj urina ali moten urin. Okužbo sečil lahko povzročijo številni faktorji, med drugim:

Konvencionalna medicina zdravi okužbo sečil z antibiotiki, vendar je treba popraviti neravnovesje v telesu, ki se skriva za tem, sicer se bo posameznik srečal z novo okužbo, takoj ko se z antibiotiki znebi prvotne. Ta cikel se lahko pojavlja vedno znova i