Izboljšajte svojo plodnost s TKM po prenehanju jemanja kontracepcije

Updated: Dec 26, 2019


Dandanes je uporaba oralne kontracepcijske tabletke (OKT) skrajno običajna. Uporaba teh hormonskih tabletk ni omejena na samo uravnavanje rojstev, ampak se jo uporablja tudi za nadziranje aken, zdravljenje in obravnavanje endometrioze, policističnih jajčnikov, menstrualnih krčev, nerednih in močnih menstruacij ter nihanja razpoloženja.

Nisem feministka, vendar mislim, da bi za ženske morali bolj skrbeti, ko pride do uravnavanja rojstev. Medtem ko hkrati moški in ženske uživajo v intimnem stiku, se zdi, da ženske čutijo več dolgoročnih posledic na telesu, ko za kontracepcijo uporabljajo tabletko. Veliko ženske začne jemati OKP že v najstniških letih in jih jemljejo vse do poznih dvajsetih, ko želijo imeti otroka. Na žalost je lahko tabletka do takrat že negativno vplivala na plodnost. Četudi ste nehali jemati tabletke, to še ne pomeni, da so se umetno vnešeni hormoni povsem izločili iz sistema. Ker so bili vaši hormoni zavirani več let, bo lahko z nekaj dodatne podpore trajalo nekaj časa, da jih boste zopet vzpostavili in uravnotežili.

OKT so predpisane tudi zaradi drugih razlogov kot je kontracepcija, in sicer za uravnavanje menstrualnega ciklusa, lajšanja PMS-ja ali čiščenja kože, nagnjene proti aknam. Za ženske se nam zdi krepilno, da razumejo, da jemanje tabletk ni njihova edina možnost pri reševanju teh težav. V kitajski medicini je nastanek simptomov lahko znak, da je v telesu porušeno ravnotežje, kar je popolnoma res, ko pride do menstrualnega ciklusa (preberite si več: Kako s tradicionalno kitajsko medicino pozdraviti akne in TKM o endometriozi in drugih abnormalnih rasteh v ženskem reprodukcijskem sistemu)

Kako kontracepcijska tabletka negativno vpliva na plodnost s stališča konvencionalne medicine

Zakrije prisotnost globlje ležečih neravnotežij v reproduktivnem sistemu

Policistični ovarijski sindrom oz. PCOS je najobičajnejša motnja med ženskami v reproduktivnem obdobju in je zaradi tabletke pogosto prikrita. PCOS je hormonsko neravnotežje, kjer jajčniki postanejo zamašeni in lahko ne ovulirajo jajčeca vsak mesec ali sploh nikoli. Namesto tega policistični jajčnik nenormalno kopiči folikle, kar zmoti normalno proizvajanje jajčec in spolnih hormonov.

Neredni, preskočeni ali odsotni menstrualni ciklusi

Naše telo se lahko navadi na umetne hormone in se uleni ali celo pozabi, kako jih samostojno proizvajati. Dolgoročna uporaba tabletke lahko onemogoči telesno sposobnost regulacije menstrualnega ciklusa. Telo potrebuje nekaj časa, da se nauči in prilagodi, vendar lahko ženske v tem času trpijo za nerednimi menstrualnimi ciklusi ali močnimi PMS-ji, ki jih prisilijo, da se vrnejo k jemanju OKT.

Moten prebavni sistem

Kontracepcijska tabletka je pokazala, da ima uničujoč učinek na bakterije v našem črevesju. Dolgoročna uporaba lahko povzroči razmah bakterije Candida albicans, ki lahko vodi do glivičnih okužb in občutljivosti na hrano ter prizadetosti funkcij imunskega sistema in vsrkavanja hranil.

Tanka maternična stena

Kontracepcijska tabletka spremeni maternično steno tako, da ni dovzetna za ugnezditev oplojenega jajčeca. Telo potrebuje primerne količine progesterona, da izoblikuje zdravo maternično steno. Z nadziranjem koncentracij telesnega estrogena in progesterona s sintetičnimi hormoni s tabletko le-ta prepreči, da bi ustrezne količine progesterona izoblikovale zdravo maternično steno za ugnezditev.

Odebelitev sluzi materničnega vratu

Dokazano je bilo, da tabletka odebeli sluz na materničnem vratu, tako da spermiji ne morejo doseči jajčeca. Zdrava sluz je pomembna za spočetje, ker pomaga spermijem pri potovanju skozi nožnico in maternični vrat, da se srečajo z jajčecem in ga oplodijo. Za nesrečneže: maternična sluz, ki je pregosta za zanositev, lahko ostane tudi do 30 mesecev po tem, ko prenehate s kontracepcijo.

Plodnost z vidika kitajske medicine

V kitajski medicini je zdravje menstrualnega ciklusa velik pokazatelj vsesplošnega zdravja ženske. Ko je telo zdravo, je ciklus reden, brez bolečin ali PMS-ja, z menstruacijo na približno vsakih 28 dni, ki je rdeča, brez strdkov in traja okoli štiri dni, kjer je tok najmočnejši v prvih dneh. Ko se ženske odločijo za začetek jemanja kontracepcije zaradi neprijetnosti v ciklusu, to precej verjetno kaže na globlje neravnotežje v celem telesu, ne samo v jajčnikih in maternici. Tabletka lahko prikrije neprijetne simptome, ki se pokažejo med menstruacijo, a neravnotežje je morda še vedno prisotno.

Menstrualni ciklus predstavlja celotno energijsko kroženje ženskega reproduktivnega sistema. Ženska mora varčevati z energijo, biti stimulirana (ženske v času ovulacije izgledajo lepše in imajo več libida), se očistiti izločkov (menstrualna kri iz telesa odnese neuporabljene snovi) in to vse ponavljati od začetka do konca. Vsak del ciklusa je medsebojno povezan. Predvsem pri zaviranju ovulacije je to hkrati zaviranje Yang/Aktivne energije. To povzroči, da telo v sebi skladišči preveč Yang/Aktivne/Ognjene energije. Dolgoročno gledano, del te odvečne energije se bo lahko prenesel na otroka, kar lahko zviša tveganje za alergije, ali pa bo ogenj, sproščen kasneje med menopavzo, ko je naravna regulacija energije ošibljena, povzročil vročinske oblive in nespečnost.

Akupunktura in kitajska zelišča za plodnost

Akupunktura lahko poveča krvni pretok skozi maternico in izboljša povezavo med sistemi. Naravno regulira menstrualni ciklus, oblikuje zdravo maternično steno in pomaga pri ovulaciji. Združevanje akupunkture s kitajskim zeliščarstvom izboljšuje tako oblikovanje in obogatitev krvi s hranili, kot tudi čiščenje nakopičenih strupov. Običajno je akupunktura opravljena enkrat na teden ali dva tedna v obsegu treh ciklusov. Zeliščno zdravilo je predpisano v koncentriranem izvlečku v prahu, ki je formula večih zelišč, združenih skupaj v majhnih količinah, ki so prilagojene glede na posameznika.

Kdaj bi se morali začeti pripravljati

Če načrtujete otroka, prenehajte z jemanjem tabletk vsaj tri mesece vnaprej in v tem času uporabljajte druge oblike kontracepcije. Tukaj ni strogo določene časovne omejitve, kdaj bi morali začeti s TKM zdravljenjem. Vendar je seveda potreben tudi čas, da se povezanost energije ponovno vzpostavi in obnovi. Za vas bi to bila osebna naložba, ki se splača, če želite izboljšati svojo plodnost in tako posredno tudi zdravje svojega otroka. Samo predstavljajte si, če boste za svojega otroka naredili posteljico, zakaj bi prezrli najpomembnejše, maternico?

Za več informacij stopite v stik z nami še danes.

Prevod: Tanja Topić

Vir fotografij: internet

 

Enhance Fertility with TCM After Coming Off the Birth Control Pill

The use of oral contraceptive pill (OPC) is extremely common nowadays. The application of these synthetic hormonal pills is not limited to birth control, but also to control acne, treat endometriosis, PCOS, ovarian cysts, menstrual cramps, irregular or heavy periods & mood swings.

I am not a feminist but I do feel that women should be cared more in regard of the birth control. While both men and women enjoy the intimate contact, women seem to bear more consequences to her body in the long term by using birth control pill for contraception. Many female start taking OCP since teenage until their late 20s when they want to have a baby. Unfortunately, by then the pill could have negatively affected their fertility. Just because you’re off the pill, doesn’t mean the externally intaken hormones are completely out of your system. And since your natural hormones have been suppressed for years, it may take time and additional support to get them balanced again.

OCP is also prescribed for other reasons than contraception, for example to regulate menstrual cycle, ease PMS or clear up acne-prone skin. We find it is empowering for women to understand that taking the pill is not their only option when facing these issues. In Chinese Medicine, whenever a symptom arises, this can be an indication there is an imbalance in the body, and this is especially true when it comes to the menstrual cycle. (Read more: