Izboljšajte svojo plodnost s TKM po prenehanju jemanja kontracepcije

Updated: Dec 26, 2019


Dandanes je uporaba oralne kontracepcijske tabletke (OKT) skrajno običajna. Uporaba teh hormonskih tabletk ni omejena na samo uravnavanje rojstev, ampak se jo uporablja tudi za nadziranje aken, zdravljenje in obravnavanje endometrioze, policističnih jajčnikov, menstrualnih krčev, nerednih in močnih menstruacij ter nihanja razpoloženja.

Nisem feministka, vendar mislim, da bi za ženske morali bolj skrbeti, ko pride do uravnavanja rojstev. Medtem ko hkrati moški in ženske uživajo v intimnem stiku, se zdi, da ženske čutijo več dolgoročnih posledic na telesu, ko za kontracepcijo uporabljajo tabletko. Veliko ženske začne jemati OKP že v najstniških letih in jih jemljejo vse do poznih dvajsetih, ko želijo imeti otroka. Na žalost je lahko tabletka do takrat že negativno vplivala na plodnost. Četudi ste nehali jemati tabletke, to še ne pomeni, da so se umetno vnešeni hormoni povsem izločili iz sistema. Ker so bili vaši hormoni zavirani več let, bo lahko z nekaj dodatne podpore trajalo nekaj časa, da jih boste zopet vzpostavili in uravnotežili.

OKT so predpisane tudi zaradi drugih razlogov kot je kontracepcija, in sicer za uravnavanje menstrualnega ciklusa, lajšanja PMS-ja ali čiščenja kože, nagnjene proti aknam. Za ženske se nam zdi krepilno, da razumejo, da jemanje tabletk ni njihova edina možnost pri reševanju teh težav. V kitajski medicini je nastanek simptomov lahko znak, da je v telesu porušeno ravnotežje, kar je popolnoma res, ko pride do menstrualnega ciklusa (preberite si več: Kako s tradicionalno kitajsko medicino pozdraviti akne in TKM o endometriozi in drugih abnormalnih rasteh v ženskem reprodukcijskem sistemu)

Kako kontracepcijska tabletka negativno vpliva na plodnost s stališča konvencionalne medicine

Zakrije prisotnost globlje ležečih neravnotežij v reproduktivnem sistemu

Policistični ovarijski sindrom oz. PCOS je najobičajnejša motnja med ženskami v reproduktivnem obdobju in je zaradi tabletke pogosto prikrita. PCOS je hormonsko neravnotežje, kjer jajčniki postanejo zamašeni in lahko ne ovulirajo jajčeca vsak mesec ali sploh nikoli. Namesto tega policistični jajčnik nenormalno kopiči folikle, kar zmoti normalno proizvajanje jajčec in spolnih hormonov.

Neredni, preskočeni ali odsotni menstrualni ciklusi

Naše telo se lahko navadi na umetne hormone in se uleni ali celo pozabi, kako jih samostojno proizvajati. Dolgoročna uporaba tabletke lahko onemogoči telesno sposobnost regulacije menstrualnega ciklusa. Telo potrebuje nekaj časa, da se nauči in prilagodi, vendar lahko ženske v tem času trpijo za nerednimi menstrualnimi ciklusi ali močnimi PMS-ji, ki jih prisilijo, da se vrnejo k jemanju OKT.

Moten prebavni sistem

Kontracepcijska tabletka je pokazala, da ima uničujoč učinek na bakterije v našem črevesju. Dolgoročna uporaba lahko povzroči razmah bakterije Candida albicans, ki lahko vodi do glivičnih okužb in občutljivosti na hrano ter prizadetosti funkcij imunskega sistema in vsrkavanja hranil.

Tanka maternična stena

Kontracepcijska tabletka spremeni maternično steno tako, da ni dovzetna za ugnezditev oplojenega jajčeca. Telo potrebuje primerne količine progesterona, da izoblikuje zdravo maternično steno. Z nadziranjem koncentracij telesnega estrogena in progesterona s sintetičnimi hormoni s tabletko le-ta prepreči, da bi ustrezne količine progesterona izoblikovale zdravo maternično steno za ugnezditev.

Odebelitev sluzi materničnega vratu

Dokazano je bilo, da tabletka odebeli sluz na materničnem vratu, tako da spermiji ne morejo doseči jajčeca. Zdrava sluz je pomembna za spočetje, ker pomaga spermijem pri potovanju skozi nožnico in maternični vrat, da se srečajo z jajčecem in ga oplodijo. Za nesrečneže: maternična sluz, ki je pregosta za zanositev, lahko ostane tudi do 30 mesecev po tem, ko prenehate s kontracepcijo.

Plodnost z vidika kitajske medicine

V kitajski medicini je zdravje menstrualnega ciklusa velik pokazatelj vsesplošnega zdravja ženske. Ko je telo zdravo, je ciklus reden, brez bolečin ali PMS-ja, z menstruacijo na približno vsakih 28 dni, ki je rdeča, brez strdkov in traja okoli štiri dni, kjer je tok najmočnejši v prvih dneh. Ko se ženske odločijo za začetek jemanja kontracepcije zaradi neprijetnosti v ciklusu, to precej verjetno kaže na globlje neravnotežje v celem telesu, ne samo v jajčnikih in maternici. Tabletka lahko prikrije neprijetne simptome, ki se pokažejo med menstruacijo, a neravnotežje je morda še vedno prisotno.

Menstrualni ciklus predstavlja celotno energijsko kroženje ženskega reproduktivnega sistema. Ženska mora varčevati z energijo, biti stimulirana (ženske v času ovulacije izgledajo lepše in imajo več libida), se očistiti izločkov (menstrualna kri iz telesa odnese neuporabljene snovi) in to vse ponavljati od začetka do konca. Vsak del ciklusa je medsebojno povezan. Predvsem pri zaviranju ovulacije je to hkrati zaviranje Yang/Aktivne energije. To povzroči, da telo v sebi skladišči preveč Yang/Aktivne/Ognjene energije. Dolgoročno gledano, del te odvečne energije se bo lahko prenesel na otroka, kar lahko zviša tveganje za alergije, ali pa bo ogenj, sproščen kasneje med menopavzo, ko je naravna regulacija energije ošibljena, povzročil vročinske oblive in nespečnost.