TKM nasveti za ohladitev med poletjem

Updated: May 10

Živeti v skladu z letnimi časi je jedro tradicionalne kitajske filozofije. Ta starodavna disciplina raziskuje učinke čustev in hrane na razne procese in človekove telesne sisteme. Oskrbuje nas s smernicami o tem, kateri sistemi so najpomembnejši v določenem letnem času in kako poskrbimo, da delujejo kar se da učinkovito in znotraj njih ustvarimo harmonijo. Če živimo v skladu z naravo in z okoljem, nas čakata zdravje in dolgo življenje.

Srce, dominanten sistem v času poletja

Poletje predstavlja izraz energije, vzburjenja, premikanja in širjenja. Aktivna Yang energija je v tem letnem času najmočnejša.

Sistem, ki najbližje ustreza poletju, je srce. V kitajski medicini je telesna funkcija srca nadzorovanje kroženja krvi. Poleg tega nadzoruje tudi zavest, spanec, spomin in predstavlja zavetje za duh oz. shen.

Ljudje z zdravim srcem so polni življenja in motivirani, brez da bi trpeli za posledicami vsakodnevnega stresa. V hierarhiji sistemov je srce cesar. Ker je energija srca (jang) popolno aktivna, mora ostati v ravnovesju s pomirjujočo, stabilno ‘palačo’ (jinom). Če imamo premalo jina, shen iz srca uide v glavo in povzroča miselni kaos. Dolgotrajne posledice so lahko zaskrbljenost, nespečnost, neenakomeren srčni utrip in divje sanje.

Nasveti za zdravo poletje

Ravnotežje je zapleteno. Želimo, da je srce aktivno, ampak da hkrati ne porabi preveč pomirjujoče energije. Zato smo za vas pripravili šest nasvetov:

1. Naravno hladite telo

Držite se sence in oblecite se v zračna oblačila, na primer iz lanenih vlaken.

Pijte naslednjo pijačo s sobno temperaturo: kokosovo vodo, zeleni, kamilični in krizantemin čaj (vendar le v zmernih količinah). Če se boste začeli počutiti napihnjene ali pa bo vaše blato mehkejše ali tekoče, potem boste vedeli, da je bilo preveč.

2. Zbudite se zgodaj, zadremajte sredi dne in pojdite spat pozno

Ker je poletje čas življenja in širjenja, se je smiselno zbuditi malo bolj zgodaj in iti spat rahlo kasneje. Tako izkoristimo hranilno energijo Sonca. Vendar ne pozabite na počitek. S kratkim dremežem sredi dneva se izognemo najhujši vročini in napolnimo baterije.

3. Ohranite dobro disciplino in dnevno rutino

Poletje je povezano s počitnicami. Otroci ne rabijo več vstati zgodaj, starši pa lahko poležavajo na plaži cele dneve. S tem ni nič narobe, če traja dan ali dva. Ampak iz perspektive zdravja, naše telo potrebuje redno oskrbo z energijo in stabilno biološko uro. Kitajska medicina priporoča tri jedi na dan, bogatih s kuhanimi žiti, zelenjavo in zmerno količino mesa in začimb.

4. Izkoristite moč lubenice

Lubenica je kitajsko zeliščno zdravilo za poletno vročino. Poleg uživanje rdečega sočnega dela je uporabna tudi za nego kože. Z lupino lubenice lahko podrgnete kožo za prijeten občutek, ki hladi in vlaži. Prav tako lahko odrežete beli del lubenične lupine in ostalo skuhate v velikem loncu vode za dodaten hladilni učinek ob hidriranju, brez da bi skrbeli za preveliko količino vsebovanega sladkorja.

5. Ostanite hidrirani, ampak izogibajte se sladoledu in ledu

Izogibajte se zelo hladne hrane pijače, tudi ob najvišjih temperaturah. To nas ohladi le za kratek čas. Po drugi strani pa hladna hrana in tekočina znotraj našega telesa zavirata pretok energije Qi in telo polni z bolečino. Še posebej pazljivi moramo biti v primeru, da čutimo bolečino v mišicah, želodcu ali pa imamo menstrualne krče. Zaradi uživanja hladnih pijač in nekuhane hrane bo vaš prebavni sistem lahko utrpel škodo. Hladne pijače lahko v vašem želodcu ustvarijo mrzel šok, ki ima slabe dolgoročne posledice. Pijača sobne temperature je idealna.

6. Izogibajte se klimatiziranim prostorom

Poletje mora biti vroče. Vročina bo odprla telo in omogočala izločanje toksinov. S tem procesom vzdržujemo naravni telesni ritem. Če res potrebujete klimatsko napravo v delovnem prostoru, nastavite temperaturo na 25-27 stopinj in se izogibajte toku hladnega zraka.

Upam da vam bodo ti nasveti prišli prav in da boste v poletju uživali. Kontaktirajte nas za termin, če potrebujete zdravljenje za poletno uravnovešenje sistema.

prevod: Tanja Topić

vir fotografij: internet

 

TCM Cooling Tips for Summer