TKM Zdravi Nasveti za Pomlad

Updated: Feb 20

Pomlad je tu! Vstanimo in se malo raztegnimo. Prav tako kot na začetku pomladi začenjajo cveteti drevesa, se mi začenjamo sproščati, saj se energija v telesu začne pomikati navzgor in ven, saj je to namreč letni čas aktivnosti in dobrih novih začetkov.

Glede na tradicionalno kitajsko medicino (TKM) je to čas, ko morate še posebej skrbeti za to, da vaša jetra ostanejo zdrava in uravnotežena z letnim časom. Zato vam bom namenila nekaj nasvetov o lahkotnih stvareh, ki jih lahko sami počnete za dobro spomladansko zdravje.

Telesni sistem pomladi- jetra

Spomladi sta prevladujoča telesna sistema jetra in žolčnik. Če sta dobro oskrbljena in uravnovešena, bo imelo celotno telo takojšnje koristi in bo z nosilci zdravja okrepljeno in pripravljeno na prihajajoče obdobje.

Glede na kitajsko medicino so glavne funkcije jeter:

  1. skladiščenje krvi,

  2. zagotavljanje aktivacijske energije in

  3. sklepanje čustvenih odločitev.

Ko so jetra uravnotežena in delujejo dobro, je jetrni qi miren, aktiven in pretočen. Pomaga nam, da stvari opravljamo brez prevelikega stresa.

Ko jetrni qi ne deluje dobro, je le-ta blokiran ali pa postaja izjemno premočan, zato lahko doživljamo fizične in duševne posledice. Nekdo z zamašenimi jetri lahko deluje kot vlakec smrti in prehitrega temperamenta, kjer kaže agresivno in moteno obnašanje.

Zdravje jeter ravno tako lahko opazujemo preko oči, nohtov, tetiv in ligamentov. Če oči prehitro postanejo rdeče, solzave ali srbeče, je to znak težav z jetri. Tudi če nohti postanejo hrapavi, so na njih bele črtice ali pa se na njih ponavljajo okužbe, potem je to tudi znak težav z jetri.

Spomladansko razstrupljanje jeter

Pomlad je čas novega življenja in rasti. Narava se prebuja po dolgi zimski hibernaciji, dnevi postajajo daljši, tako rastline in živali postajajo aktivnejše. Pomlad je prav tako čas začenjanja novih projektov, s katerimi smo odlašali pozimi. Kot je čas primeren za temeljito spomladansko čiščenje vaše hiše, je prav tako primeren za manjše spomladansko čiščenje vašega telesa. Zato spomladi uživajte poživljajočo hrano, kot je mlada, nadzemna zelena zelenjava.

  • Regrat: dober za čiščenje jeter in vranice. Super za ljudi, ki imajo težave z aknami.

  • Zelena: Osvežilna zelenjava, ki zbudi in spodbuja pretok qi energije. Ne pozabite je blago skuhati. Vendar morajo biti ljudje z želodčnimi težavami še vedno previdni

  • Zeleni mungo fižol: blaga zelenjava za čiščenje jeter in sečil

  • Sojini kalčki: okusna zelenjava, ki krepi jetra in vranico

  • Mladi listi goji jagod: sotirajte jih ali iz njih naredite juho. Odlični so za naše oči.

Okus pomladi- kislo

Glede na 5 osnovnih elementov je kislost povezana z jetri. To pomeni, da okušanje kislega vpliva na delovanje jeter in je z njimi tesno povezano. To ne pomeni, da moramo spomladi jesti več kisle hrane! Kisla hrana v manjših količinah pospeši aktivnost jeter, vendar kakorkoli, preveč le-te bo jetra naredilo premočna, kar bo med organi povzročilo neravnovesje. Primeri kisle hrane vključujejo limone, limete, kislo zelje, vložene kumarice in kis. Če pa ste velik oboževalec takšne hrane, potem bi bilo pametno nekoliko omejiti njihov vnos.

Telovadba in raztegovanje