Izvor TKM in kitajske modrosti - I Ching/ Yi Jing (knjiga sprememb)

Updated: Jun 22

I Ching/I Ching ali Knjiga sprememb je morda najstarejša knjiga na zemlji; zagotovo je eden naših največjih zakladov modrosti. I Ching nas uči o življenju in o tem, kako živeti. Je stalno vodilo, ki ga lahko najdemo kjer koli, če ga le dejavno iščemo. Je preprosta, a modra, starodavna in brezčasna. Kot je dejal Konfucij, lahko z upoštevanjem nasvetov iz knjige in njenim nenehnim preučevanjem dosežemo ustvarjalno zavest v vsaki situaciji.

I Ching je nastal v dinastiji Zhou (med 10. in 4. stoletjem pred našim štetjem). Starodavna knjiga je študija o spremembah v vesolju. Prepričanje je, da bo razumevanje vzorca in cikla sprememb človeka pripravilo na prihodnje dogodke in mu pomagalo pri sprejemanju pravilnih odločitev. Že več kot 5000 let I-Ching uporabljajo številni Kitajci in se nanj zanašajo, saj jim pomaga pri sprejemanju odločitev in napovedovanju prihodnosti. Odgovore ali napovedi prihodnjih dogodkov razkriva z uporabo numerološkega sistema, ki temelji na jinu in jangu. Jin in jang sta polarizacijski sili, vendar sta pomembni za ohranjanje ravnovesja v vesolju. Jin predstavlja prekinjeno črto, jang pa celo črto. in nato s tem simbolom jin in jang ustvarimo številne kompozicije.

V življenju nenehno doživljamo pomembne spremembe, takšne ali drugačne. Bistvo vsega, kar počnemo v svetu, življenju ali medicini, so spremembe. I Ching predstavlja sistem kozmologije, ki se nanaša na spremembe v svetu okoli nas, in postavlja temelje za filozofske ideje kitajske kulture, zlasti v zvezi s kitajsko medicino (jin in jang, 5 faz in narava qi; faze življenja po Konfuciju). Po vsebini sta jin in jang sestavljena iz osmih načel obstoja (trigramov), teh osem načel pa tvori 64 heksagramov, ki se uporabljajo za vodenje in usmerjanje spreminjajočega se sveta.

I Ching se zelo pogosto uporablja za vedeževanje. Toda, kot sta me naučila moj mentor in veliki mentor, če ga dovolj dobro preučimo, že vemo, kaj moramo storiti v vsakem obdobju svojega življenja, in zato ne potrebujemo vedeževanja.

Na tej povezavi (I Ching explanation) je naštetih vseh 64 heksagramov, ki predstavljajo pravzaprav vse možne življenjske situacije. Zdaj na primer doživljamo čuden čas, ko je prav narobe in narobe prav. Pravimo, da se tu skriva prava svetloba. To bi lahko razložili s tem heksagramom:

Ming Yi :明夷

Simbol Zemlje in simbol Svetlobe, ki vstopa v njeno sredino, daje idejo o Ming Yi, Svetlobi, ki je ranjena ali zakrita.

Notranji trigram označuje, da je dosežen in svetel; zunanji pa, da je upogljiv in pokoren. Primer kralja Wana je bil primer človeka, ki je bil s temi lastnostmi še vedno vpleten v velike težave. Koristno bi bilo, če bi se zavedal težavnosti položaja in ohranil trdno pravilnost: to pomeni, da bi moral zadevni posameznik zamegliti svoje svetlost. Primer grofa Ki je bil primer človeka, ki je sredi težav v svoji hiši znal ohraniti svoj cilj in pravilno miselnost.

Moram reči, da je to angleško razlago precej težko razumeti. Težava je v tem, da je izvirno staro kitajsko besedilo težavno tudi za Kitajce, zato je prevajanje v angleščino zelo zahtevno. Treba je prebrati več različic razlag.

Drug primer, ki je še posebej pomemben za osebni in poklicni razvoj, sta "qián" in "kūn". V zgodnjih dvajsetih letih sem tako težko razumela to modrost, kljub temu da sem bila s tem že seznanjena. Ta modrost je moto šole Univerze Tsing Wah, ki je ena najboljših na Kitajskem, podobno kot Harvard v ZDA ali Oxford v Veliki Britaniji. V bistvu pravi, da mora biti veliki človek samomotiviran (aktivni del) ter dovolj samozavesten, da po potrebi postane sprejemljiv in pokoren (aktivno pasivni del). Zanimivo je, da lahko s pomočjo te iste filozofije pregledate figuro nebeškega očeta in svete Marije ali figuro Adama in Eve v krščanstvu.

(111111)

Začetek: 01 ䷀ (乾 qián)

Velika je "velika in izvorna moč", ki jo označuje qián! Vse stvari ji dolgujejo svoj začetek: vsebuje vse pomene, ki pripadajo imenu nebo.

Oblaki se premikajo in dež se razporedi; različne stvari se pojavijo v svojih razvitih oblikah.

Modreci veličastno razumejo povezavo med koncem in začetkom ter kako se uresničujejo navedbe šestih vrstic v heksagramu, vsaka v svojem letnem času. V skladu s tem se ob pravem času usedejo na kočijo, ki jo vleče teh šest zmajev, in se vozijo po nebu.