Sladkorna bolezen - pristop s TKM

Updated: Dec 26, 2019


Kaj je diabetes?

Diabetes je bolezensko stanje, ko telo ne more več pravilno uporabljati ali shranjevati sladkorja. Do tega pride, ker bodisi telo preneha proizvajati bodisi ne proizvede zadostnih količin inzulina. Raven krvnega sladkorja poraste do nezdravih vrednosti. Pri ljudeh z diabetesom trebušna slinavka ali proizvede malo ali nič inzulina (tip 1), ali pa se celice na proizveden inzulin ne odzivajo primerno (tip 2 in nosečniški diabetes).

V krvi se začne kopičiti glukoza, ki se prebije tudi do urina, s katerim nato izstopa iz telesa. Če ni zdravljen, lahko diabetes povzroči številne zdravstvene probleme, ki vljučujejo impotenco, amputacijo okončin, odpoved ledvic, slepota in kardiovaskularne bolezni. Srčne bolezni so vodilni vzroki za smrti, povezane z diabetesom, ki jih je statistično 2- do 4-krat več kot pri odraslih brez diabetesa.

Trije glavni tipi diabetesa so:

 • Tip 1, poznan tudi kot otroški diabetes ali včasih avtoimuna bolezen (preberite si več o TKM za avtoimune bolezni)

 • Tip 2 diabetes

 • Nosečniški diabetes (do njega pride v obdobju nosečnosti, vendar izzveni po porodu)

Tipični simptomi tipa 1 vključujejo:

 • Povečana potreba po tekočini

 • Suha usta

 • Pogostejše uriniranje

 • Utrujenost (občutek šibkosti, utrujenost)

 • Moten vid

 • Otrplost ali ščemenje v rokah in nogah

Simptomi diabetesa tipa 2:

 • Isti simptomi kot zgoraj našteti pri tipu 1

 • Počasno celjenje ran in ureznin

 • Srbeča koža (predvsem v dimljah in v vaginalnem območju)

 • Glivične okužbe

Kakšna so konvencionalna zdravljenja za diabetes?

Ko vam zdravnik diagnosticira diabetes, je zelo verjetno, da vam bo poleg spremembe življenjskega stila svetoval tudi sledeče:

 • Dodatki inzulina (vedno pri tipu 1 in včasih pri tipu 2)

 • Spremljanje ravni krvnega sladkorja

 • Oralna zdravila (tip 2)

Cilj zdravljenja diabetesa je normaliziranje ravni glukoze v krvi oz. krvnega sladkorja, kolikor je to mogoče, in zmanjšanje možnosti pojava sledečih kroničnih zapletov diabetesa:

 • Poškodovane žile, kar lahko vodi do srčnega napada, kapi, izgube okončin, poškodbe na ledvicah, slepote in ostalih resnejših fizičnih posledic

 • Poškodba živcev ali nevropatija, ki ima za posledico izgubo vida

 • Gastropareza (praznjenje želodca z zamikom)

 • Kožna bolezenska stanja

 • Depresija

Tradicionalna kitajska medicina pri diabetesu

Skupino simptomov diabetesa, ki jo je zaokrožila konvencionalna medicina, s svojim sistemom zdravi tradicionalna kitajska medicina (TKM) že tisoče let. TKM se ozira na znake in simptome s pogledom na celotno telo, torej na človeka kot celoto. Specifičneje, ta sistem išče vzorce disharmonije, tako kot tudi opazuje pacientove čustvene in psihološke odzive.

Za razliko od konvencionalne medicine se TKM ne osredotoča na določanje ali manipulacijo ravni krvnega sladkorja, ampak se raje individualno načrtuje povrnitev telesnega ravnotežja in harmonije, kar pa temelji na naravi diagnosticiranega neravnotežja. Najpogosteje uporabljene terapevtske metode v TKM vključujejo akupunkturo, moksibustijo, kitajsko zeliščarstvo, terapija z dieto (preberite si več o našem prehranskem vodiču), miselne/telesne vadbe (Qigong and Tai Chi), in Tui Na (kitajska masaža).

Akupunktura za krvni sladkor

Akupunktura se je dobro izkazala pri zniževanju ravni krvnega sladkorja in je bila prav tako demonstrirana za učinkovito pri izboljševanju periferne nevropatije in nevropatične bolečine (najpogostejši zapleti diabetesa tipa 2).

Izbira akupresurnih točk je osnovana na teoriji TKM. Štiri najpogosteje rabljene točke so Zusanli ST 36, Sanyinjiao SP 6, Fei Shu UB 13 in Shen Shu UB 23. Ostale točke so naknadno izbrane skozi zdravljenje glede na pacientovo diagnozo (Dey, L. et al., 2002). Velja prepričanje, da dalj časa kot traja zdravljenje, vidnejši bo učinek. Pacienti, ki se poslužijo tudi nadzora nad prehrano, imajo običajno boljše rezultate terapij kot tisti, ki tega nimajo. Prav tako lahko učinek terapij povečajo še hkratna telesna aktivnost, dihalne vaje in masaža (Dey, L. et al., 2002).

Kako uporabiti integracijske terapije pri obvladovanju diabetesa

Vsi pristopi stremijo k optimizaciji telesne sposobnosti, da normalno funkcionira. Ko v zdravljenje integriramo terapevtske pristope, morajo vsi pacienti prepoznati pomembnost skrbnega spremljanja ravni krvnega sladkorja, tako kot tudi upoštevanja navodil svojega zdravnika splošne medicine. Prosimo vas, da pomnite, da je pri TKM zdravljenjih potrebnega veliko več časa, da se raven krvnega sladkorja zniža, zato ne smete nenadoma prenehati z jemanjem svojih rednih zdravil.

Ob dodatku novih terapij in praks, se bo v idealnem primeru raven krvnega sladkorja znižala ali normalizirala in recepti za zdravila se bodo zmanjšali v odmerku ali pa jih sploh ne boste več potrebovali. Zato so zanesljiva in redna samokontrola ravni krvnega sladkorja, točno in natančno beleženje/poročanje in pogosta komunikacija z ekipo, ki skrbi za vaše zdravje, kritičnega pomena.

Medtem ko naj bi diabetični bolniki preverjali ravni svojega krvnega sladkorja večkrat na da, je najboljši način za vrednotenje in nadzorovanje povprečne ravni krvnega sladkorja opravljanje testa s hemoglobinom A1c (HbA1c). Ta test zagotavlja pregled nad povprečjem ravni krvnega sladkorja za več mesecev nazaj. Nacionalne smernice priporočajo, da se ravni HbA1c izmerijo štirikrat letno. (Višja kot je raven hemoglobina A1c, bolj je diabetes ‘nenadzorovan’).

Kakšni so pričakovani rezultati zdravljenja diabetesa s TKM?

Imamo veliko pacientov z diabetesom, čeprav jih veliko ne pride k nam predhodno zaradi diabetesa. Tu je nekaj resničnih učinkov, ki sem jih opazila na naših pacientih:

 • Zmanjšan odmerek inzulina na inzulinski črpalki pri pacientu s tipom 1

 • Izboljšane vrednosti pri testu HbA1c

 • Dolgoročno zmanjšan odmerek inzulina pri pacientu s tipom 2

 • Nadzorovana in obvladovana mejna bazalna glikemija

Moč kitajske medicine leži v izboljšanju telesnega sistema in skupnega stanja. Diabetes povzroči poslabšanje funkcij celotnega telesa. Golo osredotočanje na zniževanje ravni krvnega sladkorja brez nadaljnjega globljega ozira na izvor problema pravzaprav ne pozdravi problema. Če vas zanima zdravljenje s pomočjo TKM ali pa imate kakršnakoli vprašanja, nas prosimo kontaktirajte.