Statini lahko podvojijo tveganje za pojav diabetesa tip 2

Updated: Dec 26, 2019


Nova raziskava je odkrila zvišano tveganje za diabetes tip 2 med ljudmi, ki jemljejo statine v trudu za zmanjšanje ravni holesterola in preprečitev srčnih bolezni.

Številni ljudje jemljejo statine za znižanje ravni holesterola in zmanjšanje tveganja za kardiovaskularne dogodke, kot so bolezni koronarnih srčnih žil in srčni napad. V Združenih državah jemlje statine 83% ljudi, starih od 40 do 59 let, ki jemljejo zdravila za zniževanje ravni holesterola.

Čeprav so statini učinkoviti pri obrambi pred kardiovaskularnimi boleznimi, so prej nekateri klinični poskusi namignili, da lahko zvišujejo tveganje za pojav diabetesa.

Nova raziskava, ki jo je vodila Victoria Zigmont, diplomirana raziskovalka javnega zdravstva na Ohio State University v Columbusu, raziskuje to povezavo še naprej. Odkritja, ki so jih objavili v reviji o diabetesu Diabetes Metabolism Research and Reviews, namigujejo, da statini res zvišujejo tveganje za to kronično stanje.

Zigmont in ekipa so preučili povezavo statinov in zvišanega tveganja za diabetes s pomočjo kartotek 4.683 moških in žensk, ki so bili brez diabetesa na začetku raziskave, vendar so bili izpostavljeni tveganju za bolezni srca. Izmed vseh udeležencev je 16% -oz. 755 ljudi - na začetku raziskave l. 2011 jemalo predpisane statine. Raziskava se je končala 2014.

Zigmontova in ekipa so prav tako upoštevali moteče dejavnike, kot so spol, starost, etničnost, izobrazba, ravni holesterola in trigliceridov, indeks telesne mase (ITM), obseg pasu in kolikokrat so udeleženci obiskali svoje zdravnike.

Analiza je razkrila, da so ljudje, ki so jemali statine, dvakrat bolj nagnjeni k diagnozi diabetesa kot tisti, ki niso jemali zdravil. Poleg tega so ljudje, ki so jemali statine več kot 2 leti, trikrat bolj nagnjeni k razvoju diabetesa.

‘’Dejavnik, ki je podaljšal rabe statina, je bil povezan z višjim tveganjem za diabetes - včasih to imenujemo od-odmerka-odvisno zvezo - v nas spodbudi misel, da je to verjetno vzročno razmerje,’’ je pojasnila Zigmontova.

Poleg tega je analiza pokazala, da je pri tistih, ki jemljejo statine, 6,5% višje tveganje za povišane ravni sladkorja, kar so preverili in določili z vrednostmi HbA1c.

‘’S tem lahko trdimo, da so statini zelo učinkoviti pri preprečevanju srčnih napadov in kapi. Ljudem ne bi nikoli priporočila, naj prenehajo z jemanjem predpisanih statinov glede na to raziskavo, vendar bi ta morala odpreti nadaljnje diskusije o preventivi diabetesa in spodbuditi ozaveščanje pacienta ter dobavitelja.’’

Victoria Zigmont

Preverite si še več:

Holesterol in tradicionalna kitajska medicina: 1. del (½) - uvod

Holesterol in tradicionalna kitajska medicina: 2. del (2/2) - zdravljenje in študija primera

vir: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325567.php

prevod: Tanja Topić

vir fotografij: internet

 

Statins may double the risk of type 2 diabetes

New research finds an elevated risk of type 2 diabetes among people who take statins in an effort to lower their cholesterol levels and keep heart disease at bay.

<