top of page
  • Aku Energija

Če bi bila akupunktura zdravilo, bi rekli, da zdravilo deluje.

Ko slišite izraz “akupunktura” se vam v glavi verjetno pojavijo predstave o iglah. Toda trije miljoni američanov, ki so že preizkusili akupunkturo, vedo, da gre za veliko več kot le za pike in vbode.

Običajen pregled pri akupunkturistu se lahko začne z pregledom vašega jezika, merjenjem pulza na več točkah na vsakem zapestju in pregledom trebuha. “Pred 2500 leti niso imeli magnetne resonance ali rentgenskih žarkov, zato so se morali poslužiti drugih prijemov, da so lahko ocenili, kaj se dogaja z vami od znotraj” pravi Stephanie Tyiska, izvajalka in inštruktorica akupunkture v Philadelphiji.

Ti diagnostični postopki so podlaga za namestitev igel, pravi Tyiska. Obisk pri akupunkturistu pa lahko vključuje tudi temeljit pogovor o vaši prehrani in osebnih navadah, priporočila za izogibanje določeni hrani ali jemanje zeliščnih dodatkov ter vrsto dodatnih postopkov v ordinaciji, kot je ščetkanje kože ali vrsta sesanja kože, znana kot "pokanje", ki skupaj spadajo pod široko okrilje tradicionalne kitajske medicine.

Toda ali deluje? Ugotoviti, ali je vsaka od teh praks lahko terapevtsko uporabna, je izziv, ugotoviti, kako vse te prakse delujejo skupaj, pa je skoraj nemogoče. Če jih združimo s pogostim sklicevanjem akupunkturistov na “qi”; ali pretok energije, lahko marsikdo to prakso zlahka zavrne kot nesmiselno.

Vendar ne tako hitro. Nedavna metaanaliza, ki preučuje obstoječe raziskave na določeno temo, je primerjala zdravljenje z akupunkturo s standardnim medicinskim zdravljenjem (ki vključuje pregled pri zdravniku in zdravila) pri mišično-skeletnih bolečinah, kroničnih glavobolih in osteoartritisu. Prav tako je primerjala pravo akupunkturo z navidezno akupunkturo, postopkom, pri katerem se naključno vbodejo igle, da bi bolniki mislili, da so deležni akupunkture, čeprav je niso. “Obstaja veliko slabo zasnovanih študij akupunkture, zato smo poskušali vključiti le najboljše študije”; pravi Andrew Vickers, biostatistik v Memorial Sloan Kettering Cancer Center, ki je bil soavtor metaanalize.

Vickers pravi, da je bila akupunktura statistično značilno koristna, ko so primerjali akupunkturo s standardno oskrbo. “Videli smo merljiv učinek”; pojasnjuje. “Če bi bila akupunktura zdravilo, bi rekli, da zdravilo deluje.”

Napadow pravi, da je več raziskav preučilo vpliv pričakovanj na rezultate akupunkture - ali imajo ljudje, ki verjamejo, da bo zdravljenje delovalo, več koristi kot tisti, ki tega ne verjamejo. Dokazi kažejo, da pričakovanje ne izboljša učinkovitosti akupunkture. “Pogosto ima največ koristi tisti, ki pravi, da ga je žena prisilila, da je poskusil” pravi.