Koliko različnih vrst akupunkture obstaja? Spoznajte jih

Updated: Dec 6, 2020

Akupunktura kot oblika zdravljenja in lajšanja bolečine ter simptomov številnih bolezni in zdravstvenih stanj še naprej pridobiva na svetovni priljubljenosti.

Ko slišite, da je nekdo bil na akupunkturi, vam na misel pride le ena ideja. Vendar je pojem ‘akupunktura’ postal na nek način vsezajemajoč za številne različne vrste zdravljenj, ki so na voljo pacientom. Glede na to, da je akupunktura starodavna oblika zdravljenja, se je tekom obstoja dopolnila tudi z nadgradnjami in uveljavljanje le-teh tekom ponavljanj. Zdaj obstaja veliko različnih oblik akupunkture, kjer ima vsaka svoje močne točke pri zdravljenju različnih zdravstvenih stanj. Vedno je dobro biti osveščen, zato smo sestavili seznam najobičajnejših zdravljenj, ki običajno padejo pod ‘dežnik’ pojma akupunkture.


Tradicionalna (orientalska) akupunktura

  1. Starodavna kitajska vrsta (TKM) akupunkture je ena najstarejših oblik akupunkture, ki se jo dandanes izvaja po vsem svetu brez neprekinjene tradicije. Slednja sega več tisoč let nazaj.

  2. Dr. Tan tip akupunkture je oblika kitajske akupunkture, ki ima svoje korenine močno zasidrane v akupunkturni teoriji. Dodatne teorije, ki jih je postavil Dr. Tan, so se le naložile nanje.

  3. Akupunktura mojstra Tung je oblika kitajskega stila akupunkture, ki temelji na dolgi liniji družinske tradicije. Ta sega več sto let nazaj. Uporabljajo se številne različne akupunkturne točke, kjer se ravnajo po TKM vrsti.

  4. Korejska akupunktura je veja akupunkture na kitajski način. Ročna akupunktura je edinstvena za korejsko akupunkturo. Princip je precej podoben ušesni akupunkturi.

  5. Japonska akupunktura je druga veja akupunkture na kitajski način in obsežno temelji na akupunkturi, ki se izvaja na Kitajskem.

  6. Vietnamska akupunktura je tudi veja akupunkture na kitajski način in je tudi močno osnovana na akupunkturi, ki se izvaja na Kitajskem.

  7. Trebušno akupunkturo je nekaj desetletij nazaj izumil Dr. Bo. Temelji na teoriji klasične akupunkture in je priljubljena za lajšanje kronične bolečine.

  8. Marmapunktura je vrsta akupunkture, ki se izvaja v indijski ajurvedski medicini.

  9. Šamanska akupunktura je duhovno vodena oblika zdravljenja, ki sodeluje tudi z duhovnimi zdravilci. Ti vodijo akupunkturista pri izbiri točk za stimulacijo. Ta oblika je pogosteje izvajana s strani Qigong mojstra ali pri reiki terapiji.


Akupunktura tradicionalne kitajske medicine (TKM)