top of page
  • Aku Energija

Akupunktura: pregled znanstvenih dokazov

Updated: Jan 1

Število dokazov za delovanje akupunkture eksponentno narašča

Število raziskav o akupunkturi kot metodi zdravljenja je v zadnjih 20 letih eksponentno naraslo, kar dvakrat hitreje kot število raziskav v konvencionalni medicini. V tem obdobju je bilo v 60 različnih državah opravljenih več kot 13.000 študij, ki so vključevale na stotine metaanaliz; slednje so združile rezultate več tisoč različnih raziskav na živalih in ljudeh. Preučeno je bilo več različnih kliničnih področij, kot so na primer bolečine, rak, nosečnost, kap, duševne motnje, motnje spanja in vnetja.

Povzetek dokazov za delovanje akupunkture

Pri skoraj 1.000 sistematskih pregledih akupunkture je dojemanje rezultatov pravi izziv. Na srečo je leta 2010 celotno bazo podatkov povzel Avstralski oddelek za veterane. Ta povzetek je leta 2014 posodobil Ameriški oddelek za veterane, ponovno pa sta ga leta 2017 posodobila John McDonald in Stephen Janz, avtorja projekta dokazovanja učinkovitosti akupunkture.

“Učinkovitosti akupunkture ni več možno pripisati placebo učinku, niti trditi, da je koristna le pri zdravljenju bolečin v skeletnih mišicah.” STEPHEN JANZ

Projekt dokazovanje učinkovitosti akupunkture je preveril učinkovitost akupunkture pri 122 terapijah na 14 kliničnih področjih. Dokaze delovanja so našli pri 117 različnih zdravstvenih stanjih.

“Naša študija je našla dokaze učinkovanja akupunkture za 117 zdravstvenih stanj, pri nekaterih se je izkazala za bolj učinkovito, pri nekaterih za manj. Akupunktura se smatra kot varna metoda zdravljenja – v kolikor jo izvaja strokovnjak – pri nekaterih primerih se je izkazala tudi kot stroškovno učinkovita. Število in kvaliteta raziskav o učinkovitosti akupunkture se povečuje.” Acupuncture Evidence Project, str. 55

Pregled sistematičnih recenzij učinkov akupunkture