top of page
  • Aku Energija

Akupunktura deluje, tako ali drugače

Updated: Dec 26, 2019


Številni ljudje s kronično bolečino prisegajo na akupunkturo, vendar so skeptiki do starodavnega

zdravljenja z iglicami dolgo časa trdili, da je to le malo več od izpopolnjenega placeba.

Zdi se, da nova raziskava, ki je bila objavljena prejšnji teden v Archives of Internal Medicine, vsaj nekako indicira ljudi, ki verjamejo v akupunkturo.

Po ponovni analizi podatkov iz 29 visokokakovostnih kliničnih raziskav, ki segajo vse do 90-ih let, so raziskovalci povzeli, da je lajšanje bolečine z akupunkturo deloma resnično; torej ne moremo popolnoma pripisovati zaslug placebo učinku.

Vsi poskusi, ki so okvirno vključevali 18.000 ljudi s kroničnimi bolečinami zaradi artritisa, glavobolov ali težav v hrbtu in vratu, so primerjali pravo akupunkturo in eno izmed alternativ: običajno zdravljenje ali lažno akupunkturo - ponarejeno (tj. placebo) različico zdravljenja, kjer se iglice zabadajo nesistematično.

Olajšanje bolečine za 50 % ali več na lestvici od 0 do 100 - recimo s 60 pade na 30 - je običajen standard učinkovitosti v raziskavah bolečin. Glede na to mero je raziskava pokazala, da so mere učinkovitosti za pravo akupunkturo, lažno akupunkturo in običajno zdravljenje v naslednjem vrstnem redu: 50%, 43% in 30%.

‘’Večina kliničnih zdravnikov in pacientov bi rekla, da je 50% mera uspeha proti 30% pri nečem, kar je neobvladljivo, kot je kronična bolečina, pravzaprav izjemno dobra,’’ pravi vodilni avtor raziskave, Andrew J. Vickers, statistik pri Memorial Sloan-Kettering Cancer Center v New Yorku.

Akupunktura, ki izvira s Kitajske, vključuje zabadanje iglic na določena mesta oz