Akupunktura deluje, tako ali drugače

Updated: Dec 26, 2019


Številni ljudje s kronično bolečino prisegajo na akupunkturo, vendar so skeptiki do starodavnega

zdravljenja z iglicami dolgo časa trdili, da je to le malo več od izpopolnjenega placeba.

Zdi se, da nova raziskava, ki je bila objavljena prejšnji teden v Archives of Internal Medicine, vsaj nekako indicira ljudi, ki verjamejo v akupunkturo.

Po ponovni analizi podatkov iz 29 visokokakovostnih kliničnih raziskav, ki segajo vse do 90-ih let, so raziskovalci povzeli, da je lajšanje bolečine z akupunkturo deloma resnično; torej ne moremo popolnoma pripisovati zaslug placebo učinku.

Vsi poskusi, ki so okvirno vključevali 18.000 ljudi s kroničnimi bolečinami zaradi artritisa, glavobolov ali težav v hrbtu in vratu, so primerjali pravo akupunkturo in eno izmed alternativ: običajno zdravljenje ali lažno akupunkturo - ponarejeno (tj. placebo) različico zdravljenja, kjer se iglice zabadajo nesistematično.

Olajšanje bolečine za 50 % ali več na lestvici od 0 do 100 - recimo s 60 pade na 30 - je običajen standard učinkovitosti v raziskavah bolečin. Glede na to mero je raziskava pokazala, da so mere učinkovitosti za pravo akupunkturo, lažno akupunkturo in običajno zdravljenje v naslednjem vrstnem redu: 50%, 43% in 30%.

‘’Večina kliničnih zdravnikov in pacientov bi rekla, da je 50% mera uspeha proti 30% pri nečem, kar je neobvladljivo, kot je kronična bolečina, pravzaprav izjemno dobra,’’ pravi vodilni avtor raziskave, Andrew J. Vickers, statistik pri Memorial Sloan-Kettering Cancer Center v New Yorku.

Akupunktura, ki izvira s Kitajske, vključuje zabadanje iglic na določena mesta oz. meridiane telesa z namenom zdravljenja različnih tegob, predvsem bolečin. Izvajalci akupunkture trdijo, da ta tehnika lajša bolečino z uravnavanjem pretoka energije skozi telo.

‘’Akupunkturisti govorijo o konceptih, ki izhajajo iz tradicionalne biomedicine,‘’ pojasni Vickers. ‘’’Zdravnik bo rekel: ‘Pri Fiziologiji 101 se nismo učili o pretoku energije.’’’

Teorija pretoka energije se je v Združenih državah in pri ostalih zahodnih narodih srečala z veliko mero skepticizma, raziskovalcem pa ni uspelo identificirati ostalih podpornih dejstev glede učinkovitosti zdravljenja.

Na ducate kliničnih raziskav je iskalo dokaze, da je akupunktura več kot le placebo, in sicer s primerjavo med pravo akupunkturo in lažnimi zdravljenji, ki poleg naključnega zabadanja iglic vključujejo električno in lasersko stimulacijo, ki je oblikovana tako, da oponaša občutke vboda.

Nova raziskava podpira dokaze glede akupunkture, vendar še vedno ne premaga ideje, da se pacienti večinoma le odzivajo na placebo učinek, pravi dr. Andrew L. Avins, epidemiolog na University of California, San Francisco, in raziskovalec na Kaiser Permanente, velikem nepridobitnem zdravstvenem načrtu, ki ima sedež v Oaklandu, Kalifornija.

Čeprav je prava akupunktura sodelujočim pacientom vidno koristila, Avins pravi, da dejstvo, da je bila raven učinkovitosti veliko večja pri pravi akupunkturi kot pri običajnem zdravljenju, vendar le malo višja kot pri lažni akupunkturi, namiguje na to, da je večina koristi akupunkture res povezana s placebo učinkom.

Poleg tega, doda, skromna razlika med pravo in lažno akupunkturo morda ne bo imela velikega pomena za povprečnega pacienta v resničnem svetu.

‘’Zdi se, da ima akupunktura res nek zelo majhen učinek, ki presega placebo akupunkturo ali lažno akupunkturo,’’ pravi Avins, ki je napisal uvodnik raziskave. ‘’Vendar so učinki res majhni in večina jih je placebo učinkov.’’

Skeptiki do akupunkture bodo zelo verjetno posegli po tem dejstvu, pravi Avins, vendar odkritja raziskave ne pomenijo, da akupunktura ne deluje, ali pa da zdravniki svojih pacientov ne bi smeli nanje napotiti.

‘’Akupunktura,’’ je predlagal, ‘’bi morda morala biti videna kot način zagotovljenega lajšanja bolečine, ki hkrati izrablja placebo učinek.’’

‘’V preteklosti so ljudje videli placebo učinek kot negativno stvar, vendar bi lahko imel pravi učinek za paciente,’’ pravi Avins. ‘’Bil bi v stiski, če bi moral reči pacientu, ki pravi, da mu koristi nekaj, kar je ‘’samo placebo’’, naj to preneha uporabljati.’’

vir: health.com, napisala Amanda Gardner

prevod: Tanja Topić