top of page
  • Aku Energija

Čuječnost in akupunktura

Čuječnost je osnovna človeška sposobnost, da smo v celoti prisotni, zavedamo se, kje smo in kaj počnemo, vidimo, se dotikamo, vonjamo, smo čustveni ter nismo preveč reaktivni ali preobremenjeni z dogajanjem okoli nas.

Zavedati se pomeni opazovati vse življenje kot se odvija v sedanjosti, ločeno od naših misli. Živeti zavestno pomeni izkusiti "zdaj", "ta trenutek" in ga ne zamuditi. Ko živimo zavestno, ne bivamo več v preteklosti in ne sanjamo o prihodnosti. Osredotočeni smo in dajemo najbojlše od sebe tukaj in zdaj, sprejemamo vse dobro in slabo iz preteklosti, a ohranjamo zaupanje v neznano prihodnost.

Živimo v svetu, ki v veliki meri prispeva k duševni razdrobljenosti, razpadanju, odvračanju pozornosti /raztresenosti / zmedenosti, dekoherenci. --- budistični učenjak B. Alan Wallace.

Življenje se odvija v sedanjosti. Vendar pa zelo pogosto pustimo, da sedanjost uide, in pustimo času, da teče mimo neopažen in nezasežen, ter zapravimo dragocene sekunde našega življenja, ko nas skrbi prihodnost in razmišljamo o preteklosti. Vedno nekaj počnemo, vendar pa si premalo časa vzamemo za vadbo miru in tišine.

Čuječnost je energija zavedanja in budnosti v sedanjem trenutku. To je stalna praksa globokega dotikanja življenja v vsakem trenutku vsakdanjega življenja. Biti zavesten pomeni biti resnično živ, prisoten in enoten z vsem okoli sebe in s tem, kar počneš. Med umivanjem posode, vožnjo z avtomobilom ali jutranjo prho damo svoje telo in um v harmonijo.

Zavedni ljudje so srečnejši, živahnejši, bolj empatični in bolj sigurni vase. Imajo boljšo samopodobo in bolj sprejemajo svoje slabosti. Zasidrano zavedanje tukaj in zdaj zmanjšuje vrste impulzivnosti in reaktivnosti, ki so podlaga za depresijo, prenajedanje in težave s pozornostjo. Zavedni ljudje lahko slišijo negativne povratne informacije, ne da bi se počutili ogrožene. Manj se prepirajo s svojimi romantičnimi partnerji, so bolj ustrežljivi in se manj upirajo. Zaradi tega so zavestni pari bolj zadovoljni v medsebojnih odnosih.

Čuječnost in načela TKM

V tradicionalni kitajski medicini je ravnovesje ključ do dobrega zdravja. Po teoriji TKM verjamemo, da v našem telesu obstaja življenjska energija Yin in Yang. Lahko bi obstajalo veliko interpretacij, ena od njih je odnos med materialistično energijo (yin, telo) in nematerialistično (yang, um). Materialistično in nematerialistično lahko vplivata drug na drugega. Mešanje in uravnovešanje energij vašega uma in telesa lahko naravne energije vašega telesa usmeri po določenih poteh, da ohranijo nemoten pretok.

Mir in tišina postavljata stvari v red v vesolju. Načela meditacije Yin se lahko uporabijo za pomoč bolnikom, ki se borijo z zdravstvenimi težavami Yang, na primer: