TKM akupresurne točke in zelišča za zdravljenje migrene in glavobolov

Updated: Aug 18, 2021


Težave z migreno in s tem povezano dolgoročno tveganje

Migrena se lahko kaže v različnih simptomih, pogostosti, trajanju in intenzivnosti. Veliko pacientov prav tako poroča o pojavu ‘aure’. Aura se običajno kaže kot motnja vida, kot npr. bliski svetlobe, lebdeče meglene packe v vidnem polju ali slepe točke. Nekateri pacienti na delih telesa doživljajo tudi ščemenje in otrplost. Migrene so lahko izčrpajoče in trajajo več ur dnevno. Bolečina je lahko vse od zmerne do močne, to pa lahko spremlja slabost, bruhanje in preobčutljivost na svetlobo in/ali na zvok.

Migrena je povezana z dvakratno povečanim tveganjem za ishemično možgansko kap, ki se pojavlja samo med ljudmi, ki trpijo za migreno z aurami. Naši rezultati prav tako kažejo večje tveganje pri ženskah, tveganje pa je še nadaljnje povečano, ko gre za migreno pri ljudeh, ki so mlajši od 45 let, kadilci in ženske, ki uporabljajo oralno kontracepcijo. [1]

Varno in učinkovito zdravljenje migrene s TKM in akupunkturo

Glede na raziskavo s pregledi, ki so jo izvedli raziskovalci z Duke University Medical Center, je akupunktura učinkovitejša od zdravil, ko pride do zmanjševanja resnosti in pogostosti kroničnih glavobolov.[2] Odkrili so, da je 62 odstotkov pacientov akupunkture poročalo o olajšanju od glavobolov, medtem ko je o tem poročalo le 45 odstotkov ljudi, ki so jemali zdravila. Ti pacienti akupunkture so prav tako opisali boljše fizično počutje v primerjavi s skupino z zdravili.

Akupunktura je učinkovita pri vseh vrstah glavobolov, med njimi tudi glavobolih zaradi napetosti, migrenskih glavobolih, glavobolih v skupkih, post-traumatskih glavobolih in glavobolih, ki so povezani z boleznimi zaradi težav s sinusi, visokim krvnim pritiskom ali spalnih motenj. Akupunktura lahko bolniku zmanjša povprečno letno število dni z glavoboli, prav tako lahko zmanjša količino zdravil, ki jih mora vzeti in bolniških dopustov. Za razliko od sintetičnih zdravil, ki lahko pri pacientu povzročijo ponoven in še močnejši glavobol, je akupunktura varna, nežna in takorekoč nima stranskih učinkov. [3]

Domača zdravila za migreno

Kronična migrena je zapleteno zdravstveno stanje, ki zahteva sistematično odpravljanje s pomočjo dobro izurjenega TKM izvajalca, vendar je tu tudi nekaj stvari, ki jih lahko storite zase tudi sami za dnevno odpravljanje migrene in hitro olajšanje simptomov.

1. Takojšnja osvežitev

Na senca vtrite eterično olje poprove mete, da si olajšate migrensko bolečino, ki je povezana s slabostjo.

2. Akupresurna masaža

Prosimo vas, da si ogledate naš demonstracijski video.

https://www.facebook.com/AKUENERGIJA/videos/332808360802719/

3. Čaj iz krizanteme in svežega ingverja

Krizantema je učinkovita pri čiščenju odvečne vročine v predelu glave. Vzemite 3-5 cvetov rože in jih namočite v vroči vodi za 3 minute. Ne namakajte je predolgo, saj se bosta s tem njen okus in narava spremenila in postala bo manj učinkovita. Če imate občutljiv želodec ali slabost, potem dodajte noter še 3 sveže rezine ingverja.

4. Sproščujoča nožna kopel

Ob večerih namakajte svoja stopala v kadi tople vode s ščepcem soli, da zasidrate in preusmerite ognjeno energijo in s tem negujete ledvični meridian. Preveč aktiven ogenj in šibke ledvice so običajno neravnotežje, ki po TKM teoriji povzroča migrene.

5. Prehrana

Naučite se več o bolj zdravi prehrani za daljše življenje na sledeči povezavi:

https://www.akupunkturatkm.com/zdravaprehrana