Resnični primeri zdravljenja migrene s pomočjo TKM

Updated: Aug 18, 2021


V tem članku bom z vami delila primer zdravljenja migrene v moji ordinaciji in primer zdravljenja, ki je bil objavljen v medicinski reviji. V obeh primerih sta bili zdravljeni ženski z dolgo zgodovino migren in sta se na TKM zdravljenje zelo dobro odzvali.

Primer 1, ženska, 32 let [1]

Oktobra 2011 je v ordinacijo prišla 32-letna Etiopijka-Američanka z 10-letno zgodovino izčrpajočih migrenskih glavobolov. Opisala jih je kot najhujši možni občutek v svojem življenju, kjer jih je označila na lestvici moči od 1 do 10 z 10 (10 je najhujša stopnja bolečine). Med napadi je pacientka doživela ostro bolečino; fotofobijo; moten vid z vidnimi aurami; občutke potrtosti, vrtoglavice in razdražljivosti; občasne slabosti in bruhanje; hipersenzitivnost na zvok in željo po ležanju v temni, zvočno izolirani sobi. Bolečina se je pogosto pojavljala na desni strani glave, kar se je dogajalo na vsakih 7 do 10 dni. Slikovne obdelave niso pokazale nobenih nenormalnosti.

TKM diagnoza je pokazala, da ima pacientka mrzle roke in noge s toplim pasom. Pogosto se je potila in hrepenela po čokoladi, sladoledu in ocvrti hrani. Trpela je tudi zaradi zamašitve sinusov in alergij. Tedensko ji je bilo slabo in je bruhala. Enkrat do dvakrat na teden je bila zaprta z občasnimi sledmi krvi v blatu zaradi prekomernega napenjanja pri iztrebljanju. Nagnjena je bila k stresu in tesnobi.

Diagnoza je ‘gorela’ od močnega jetrnega ognja s kopičenjem vlažne sluzi. Princip zdravljenja se je usmeril proti zmanjševanju jetrnega ognja, izločanju vlažnosti, odstranitvi sluzi in izničenju bolečine. Protokol akupunkture je bil sestavljen iz tedenski zdravljenj v obdobju 6 tednov. Zdravljenje se je začelo s tedensko kavo in klistiranjem s kitajskimi zelišči. Program zdravljenja je bil sestavljen iz enega klistiranja prvi teden, drugi teden iz dveh in tretji teden iz treh. Pacientko so oskrbeli z vso opremo za klistiranje: vedrom za klistir s cevjo in sponko, nepredelano kitajsko zeliščno formulo (Zeng Ye Tang oz. Čaj kot prevretek za zviševanje ravni tekočin).

Po prvem tednu akupunkture, prvega klistiranja in preoblikovanja diete je pacientka poročala o odsotnosti migren. Resda je trpela za glavoboli, ki so trajali 2 dni, in bruhala v 1 tednu dvakrat. Glavobol je po bolečinski lestvici samokontrole od 1 do 10 ocenila s 5 (kjer je 10 najhujša bolečina). Prav tako je po klistiranju poročala o boljšem počutju z manj napihnjenosti.

Pacientka je po drugem zdravljenju poročala o izboljšanju zamašenosti sinusov. Njeni glavoboli so bili blažji in krajši. Nadaljevala je z zdravljenji s klistiranjem in svojo dieto še izpopolnila.

V 3. Tednu je pacientka poročala o zaprtosti 2 dni. Po tretjem klistiranju je poročala o popolnem iztrebljanju in boljšem počutju. Pred tem je še sporočila o glavobolu v desnem sencu.

V 4. Tednu je občutila vsesplošno izboljšanje. Uživala je v mastni ocvrti hrani, ki je bila v prejšnjih 3 tednih izločena iz njene diete. V desni strani glave je takoj imela migreno. Bruhala je zelen žolč in imela kislinski refluks.

V 5. Tednu se je vrnila k svoji preoblikovani dieti in se držala treh enem na teden. Poročala je o izboljšanju sinusne zamašenosti in samo o blagem glavobolu, ki ga je po številski lestvici pacientove samokontrole ocenila s 3.

Po 6 tednih tedenskih zdravljenj se je pacientka po 8 mesecih vrnila na kontrolo. Trdila je, da so ji preoblikovanje diete in terapije klistiranja spremenile življenje. Zdaj gre na dopust brez kakršnegakoli strahu pred migreno. Pacientka je obdržala prehranski in migrenski dnevnik, zaradi česar je lahko videla, katera hrana je vzpodbudila migreno, in se ji je tako lažje izogibala. Prav tako je poročala, da ji je akupunktura pomagala pri nujnih življenjskih potrebah in da sta preoblikovanje njene diete in klistiranje prispevala k olajšanju od migren.

(opomba: pravzaprav se ne strinjam z rednim pristopom klistiranja, ker prehitro pride do pretiravanja in se s tem poškoduje zdrave dele črevesja. V svoji ordinaciji uporabljam za zdravljenje zelišča, ki čistijo od znotraj navzven. Res je, da je počasnejše, a po mojem mnenju varnejše.