Akupunktura za zdravljenje migrene: priporočilo Ameriške fundacije za migreno

Updated: Sep 19, 2021

To je preveden članek iz American Migraine Foundation (Ameriške fundacije za migreno), ki se mi zdi zelo jasno napisan za vsako osebo, ki ni seznanjena z rabo akupunkture za zdravljenje migrene. Na koncu članka so omenjeni mešani učinki akupunkture na migreno. To je nekaj, kar v moji ordinaciji pogosto srečam. Več vam bom pojasnila v prihajajočem članku ‘resničnih primerov zdravljenja migrene s pomočjo TKM.

Vodič po akupunkturi za paciente z migreno

Ko standardni medicini ne uspe olajšati bolečin zaradi migrene, je veliko pacientov željnih raziskati tudi druge metode zdravljenja. Akupunkturo so razvili na starodavnem Kitajskem in vključuje prebadanje določenih telesnih območij z iglo, da bi ublažili bolečino. Glede na kitajsko prakso obstaja vzdolž telesa 14 meridianov in če obstaja motnja energije na kateremkoli od njih, temu sledi bolečina. Medtem ko obstaja mnogo raziskav, ima akupunktura mešane odzive v skupnosti ljudi, ki trpi za migreno.

Tu so glavna dejstva, ki jih je pametno poznati preden se odločite za naročanje konzultacije pri specialistu.

Razumevanje akupunkture kot potencialna možnost za zdravljenje migrene

Raziskava

Glede na nedavno sistematično oceno 22 kliničnih poskusov, ki so vključevali 4958 ljudi, obstajajo dokazi, da akupunktura zmanjšuje pogostost glavobolov pri posameznikih z migreno in da so učinki podobni tisti opazovani skupini, ki je prejela preventivna zdravila. Pogostost glavobolov pri posameznikih se je znižala za 50% ali več pri skoraj 59% posameznikov, ki so prejeli akupunkturo, ta učinek pa je trajal več kot 6 mesecev.

Kako deluje

Akupunktura je namenjena vzdrževanju uravnovešenega energijskega pretoka (ki se imenuje Qi) vzdolž meridianov. Akupunkturist bo iglice namestil na specifične akupresurne točke, ponavadi vzdolž hrbta ali vratu, kjer lahko upočasnijo širjenje bolečine. Včasih namestitev iglic spremlja nežna masaža glave. Zdravljenje poteka približno eno uro, pacientom pa se svetuje, da se poslužijo vsaj šestih zdravljenj, običajno enkrat na teden. Akupunkturist lahko predlaga tudi prehranske spremembe. Na primer: kofein lahko poslabša migreno in nekateri akupunkturisti verjamejo, da je motilec energijskega pretoka po telesu.

Ni popolnoma jasno, kako akupunktura lajša bolečino ali lajša migreno. Vsesplošno prepričanje je, da aktivira poti v možganih, ki so odgovorne za ublažitev bolečine.

Izkušnje pacientov

Kot je situacija pri večini zdravljenj migrene, pacienti skozi akupunkturo doživljajo mešane uspehe. Jane Elliot, reporterka pri BBC, je mislila, da nič ne more ozdravit njene migrene, je bila pri zdravljenju doživela velik uspeh in sedaj živi brez migrene. Tu je nekaj, kar so naši sledilci v Facebook skupini Move Against Migraine (Gibanje proti migreni) želeli deliti o svoji izkušnji z migreno:

‘Poslužujem se akupunkture in zdi se mi koristen pripomoček. Od nje ne pričakujte čudeža, da bo takoj odstranila vašo bolečino. Vendar mislim, da res znižuje intenzivnost bolečine, ko redno hodim na akupunkturo.’ -Sara

‘Delovala je pri mojih bolečinah v vratu, vendar ni bila tako učinkovita pri migreni. Morate jo poskusiti, morda vam bo pomagala.’ -Judy

‘ Zame je redna akupunktura postala nepogrešljiv del mojega obvladovanja migrene. Pomagala mi je ozdraveti od kronične migrene in pretiranega jemanja zdravil izpred mnogih let in mi danes še vedno pomaga pri redkih epizodnih napadih. Najprej ko sem začela z zdravljenji, je trajalo nekaj časa, da sem lahko videla prve učinke, vendar sta se potrpežljivost in vztrajnost izplačali.’ Sharon

‘Opravila sem 10 zdravljenj in se po njih počutila sproščeno, vendar ni imela vpliva na mojo migreno. ‘ -Mary

Na splošno se Ameriška fundacija za migreno strinja z zaključkom, da je lahko terapija z akupunkturo najmanj šestih zdravljenj dragocena možnost zdravljenja za tiste posameznike, ki so željni iti skozi ta postopek. Kakorkoli, dolgoročna učinkovitost za več kot eno leto je še negotova in potrebuje nadaljnje raziskave.

Če vas zanima o akupunkturi kaj več, vas prosimo, da na naši spletni strani obiščete knjižnico z viri.

Izvirni članek lahko najdete na tej spletni strani: https://americanmigrainefoundation.org/understanding-migraine/acupuncture-and-migraine-finding-a-combination-that-sticks/

prevod: Tanja Topić

vir fotografij: internet

 

Acupuncture for migraine: a recommendation from American Migraine Foundation

This a translated article from the American Migraine Foundation which I find very clearly written for a person who is unfamiliar with acupuncture for migraine. At the end of the article, mixed effects for migraine by acupuncture are mentioned. This is what I often encounter in my practice. I will explain more in my article “real cases of migraine treatment by TCM”.