top of page
  • Aku Energija

Raziskava je pokazala korist akupunkture pri zdravljenju migrene

Updated: Nov 24, 2022


Poskus iz splošne prakse [1], ki je vključeval 400 ljudi, trpečih za migreno, je proučeval učinek 12 terapij individualizirane akupunkture v obdobju treh mesecev in učinek običajnega zdravljenja.

Odkrili so, da je bil po enem letu znatno večji napredek, kar se tiče simptomov glavobola, pri 34% udeležencev akupunkture v primerjavi z deležem le 16% udeležencev standardnega zdravljenja. To se je pokazalo v letnem povprečju dni z glavoboli, kjer je bilo 22 dni manj. Če primerjamo rezultate s skupino s standardnim zdravljenjem, je skupina z akupunkturo zaužila 15% manj zdravil, opravila 25% manj obiskov pri svojem splošnem zdravniku in si za 15% manjkrat vzela bolniški dopust.

To je pomembna novica, saj je bilo izvedenih veliko ‘znanstvenih raziskav’, ki pa ne predstavljajo niti resničnih življenjskih okoliščin niti ne demonstrirajo prave TKM. Akupunktura in tradicionalna kitajska medicina sta se razvili že pred tisočimi leti nazaj, in sicer temeljita na najneposrednejšem dotiku in stiku. Naša diagnostika mora biti opravljena s človeškim dotikom. Res je, da človeške oči ne morejo gledati skozi telo kot rentgen, in res je, da je superračunalnik premagal človeka v najzapletenejši igri šaha, vendar ne more noben stroj začutiti človekovega duhovnosti, kot jo lahko živo bitje. Celo vaš pes ali mačka lahko to opravita bolje kot stroj.

S placebom nadzorovani ‘dvojno slepi’ poskus z naključno izbranim vzorcem je predpostavljen za najboljši zlati dokaz v kliničnih raziskavah. To pomeni, da zdravljenje, običajno z zdravili, primerjajo s placebom oz. lažno tableto popolnoma enakega videza, da ne more niti pacient niti raziskovalec vedeti, kaj je kaj. To je narejeno z namenom, da zmanjšajo kakršnakoli pričakovanja o zdravljenju, kot so predsodki, ki bi lahko vplivali na končni rezultat.

Kakorkoli, akupunktura je že sama po sebi preveč drugačna, da bi lahko z lahkoto ustrezala v okolico. Na univerzi v Hong Kongu sem za kratek čas delala kot znanstvena sodelavka , kjer sem bila deležna izkušenj iz prve roke. Ena izmed metod je lažna akupunktura, kjer so igle zapičene v kožo manj globoko in stran od klasičnih akupresurnih točk. Metoda se zanaša predvsem na to, da pacient ne ve, kje so prave točke, in deluje najbolje na tistih, ki akupunkture niso izkusili še nikoli prej. Druga metoda je raba posebne igle, ki je v ovojnici, zato je pred pacientom skrita. Tako lahko iglo zabodejo v kožo kot običajno ali pa jo samo zbodejo, ampak je ne vzdražijo (placebo). To se je izkazalo za metodo, ki učinkovito oponaša občutke prave akupunkture. Obstaja veliko polemik o tem, ali sta ti metodi resnično neaktivni, kot je npr. pl