top of page
  • Aku Energija

Boj z rakom z rabo kitajske medicine: kaj se lahko naučimo iz izkušnje iz Hong Konga?

Updated: Dec 26, 2019


Sodobno tarčno zdravljenje proti holistični zgodovini

Kar danes poznamo pod imenom kitajska medicina, se izvaja že 3.000 let ali celo več, je pojasnil Lao Li Xing, direktor šole za kitajsko medicino na univerzi v Hong Kongu.

Lao uri naslednjo generacijo izvajalcev tradicionalne kitajske medicine in verjame, da lahko starodavna praksa zapolni praznine in premaga nekatere omejitve zahodne medicine, kot so rak in stranski učinki njegovega zdravljenja.

Terapija z obsevanji in kemoterapijo je nujna, vendar ima pogosto problematične stranske učinke, je za CNN s svoje klinike povedal Lao, kjer velika stena prikazuje na stotine predalov, vsak pa vsebuje različno zelišče ali sestavino.

‘’Nespečnost, slabost, bruhanje, včasih imajo suha usta zaradi terapij z obsevanji,’’ je povedal. ‘’Kitajska medicina res lahko igra večjo vlogo pri tem, da prispeva h kakovosti njihovega življenja.’’ Tradicionalna praksa ima sama po sebi štiri stopnje diagnoze: opazovanje, diagnostika jezika, poslušanje pacientovih misli in analiza njihovega srčnega utripa, pravi Lao.

‘’Osebna izkušnja je zelo pomembna. Občutimo srčni utrip, pogledamo jezik in glede na posameznika sklenemo odločitev,’’ je dejal, s pomočjo analogije pa to izkušnjo opisal kot kupovanje obleke, kjer greš za popolno prileganje raje krojaču kot pa v trgovino. Vendar ‘’skupno sodelovanje zahodne in kitajske medicine’’ bo pacientu povrnilo dobro zdravje, je povedal.

Qihe Xu, sodirektor King's Centre za integrativno kitajsko medicino v UK, se strinja.