Akupunkturna točka Sanyinjiao (SP6) dokazana za učinkovito za lažji porodSan Yin Jiao (SP6) je ena najpogosteje rabljenih in univerzalnih akupunkturnih točk. Ker točka leži na vraničnem, ledvičnem in jetrnem meridianu, lahko z njo obravnavamo številna stanja, ki so povezana s temi tremi organi. Je pomembna točka pri zdravljenju katerih koli prebavnih, ginekoloških in čustvenih stanj ter bolezni. SP6 je kontraindicirana med nosečnostjo, vendar je pogosto rabljena za lažji porod, ko je le-to primerno.


Tu so nekatere izmed funkcij San Yin Jiao (SP6) glede na TKM teorijo:

· Krepi vranico in želodec

· Blaži obremenitev odvečne vlage

· Zmanjšuje stres z uravnovešenjem jeter

· Krepi ledvice

· Krepi kri in jin energijo

· Regulira menstruacijo


Akupresura za zmanjševanje bolečin med porodom: randomiziran nadzorovan poskus [1]

Raziskovalci na Oddelku za zdravje žensk in otrok, Karolinska Institutet, Stockholm, Švedska, so izvedli raziskavo z namenom raziskovanja učinka akupresure na bolečine pri porodu. Študija je naključno razdelila 71 žensk v 3 skupine – akupunkturno skupino, skupino z blagim pritiskom na točke in skupino s standardno zdravniško oskrbo. Med porodom so skupine prejele akupresuro na akupunkturno točko SP6.


Znotraj te študije so se raziskovalci poslužili bilateralne akupresure na SP6 v razponu 30 minut med popadki. Medporodna bolečina je bila ocenjena s pomočjo vizualne analogne lestvice pred in po akupresuri in nato pri sledečih intervalih po 30, 60 in 120 minutah.

Raziskovalci so odkrili zmanjšanje medporodne bolečine znotraj akupresurne skupine, ki je bila najopaznejša takoj po zdravljenju. To bi lahko služilo kot koristno orodje, ko epiduralna ni zaželena ali nerazpoložljiva.


Učinki stimulacije SP6 akupunkturne točke na medporodno bolečino in trajanje poroda [2]

Raziskava, ki je bila izvedena na Oddelku za porodništvo, Tehniška univerza Karadeniz v Turčiji, je ocenjevala učinke akupresure na SP6 točki na bolečino med porodom in čas poroda žensk, ki so bile noseče prvič.


Raziskava je bila izvedena v porodnišnici Trabzon v Turčiji. 100 prvič nosečih žensk je bilo naključno razdeljenih v dve skupini. Ena skupina je bila deležna akupresure, medtem ko je druga prejela standardno oskrbo.


Rezultati so pokazali znatnejše razlike med skupinami med subjektivnim točkovanjem bolečin med porodom in trajanjem odpiranja materničnega vratu oz. dilatacije. Raziskovalci so zaključili, da je akupresura na SP6 učinkovita pri zmanjševanju bolečine in trajanja poroda.


VIRI:

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20822474

[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270652/


prevod: Tanja Topić

vir fotografij: internet