Ekcem, psoriaza, dermatitis: Zdravljenje kožnih bolezni s TKM

Updated: Dec 26, 2019


Kožne bolezni, kot so ekcemi, psoriaza in dermatitis, so lahko zelo nadležne. Srbečica in bolečina povzročata fizično neudobje, slab videz kože pa lahko vpliva na pacientovo samozavest ter psiho.

V splošni medicini se ponavadi pri postavljanju diagnoze in zdravljenju kožnih bolezni preveri le koža. Kljub temu pa je vzrok takšnih težav mnogo globlji in leži v telesu. V TKM, ki temelji na holističnem razumevanju telesa, velja, da so spremembe na koži sporočilo iz notranjosti našega telesa. Zato dandanes številni ljudje iščejo učinkovito alternativo, s katero bi s TKM pozdravili kožne bolezni in njihove vzroke, namesto da bi le prenašali njihovo ponavljanje in nadležne simptome.

Ekcem

Ekcem je splošni izraz za vnetna stanja kože, zlasti pri nastanku mehurjev v akutni fazi, tipično eritematozus (rdeča koža), edematus (zateklina), papularni (majhne, izbočene bule) in krasta; pogosto sledi lihenifikacija (vzorec sploščenih papul, ki so podobne lišaju na skali) ter luskavo sušenje in občasna potemnitev eritema (rdeče kože) pa tudi hiperpigmentacija (temne lise na koži), ki pa ni tako pogosta; velikokrat jo spremljata srbečica in pekoč občutek; z intraepidermalno spongiozo se oblikujejo mehurji (medcelični edem na povrhnjici kože ali oteklina med kožnimi celicami).

Psoriaza

Psoriaza je nenalezljiva, splošna, kronična in neozdravljiva kožna bolezen, ki se pojavi, ko nepopolni znaki v imunskem sistemu povzročijo, da se kožne celice (keratinociti) prehitro obnavljajo – vsake tri do štiri dni, normalen ciklus pa traja 28–30 dni. Dodatne kožne celice se razvijajo na površju kože ter oblikujejo rdeče, kosmičaste in vnete rane, ki lahko povzročijo srbečico, se razpočijo, krvavijo in so lahko zelo boleče. Te rane so lahko zelo skažene, zato ljudje strmijo v posameznike in jih zaradi psoriaze zapostavljajo. Bolezen ponavadi vpliva na sklepe, okončine, genitalije in skalp, vendar se lahko pojavi kjerkoli in celo prekrije celotno telo.

Zdravljenje kožnih bolezni

Zaradi zapletenih patoloških mehanizmov pri nadkožnih boleznih obstaja v konvencionalni medicini zelo omejeno število možnosti zdravljenja. Kortikosteroidi, kot so triamcinolon, metilprednisolon, prednisolon in deksametason, lahko učinkovito zmanjšajo vnetje, srbečico in bolečino s pomočjo široke palete fizioloških procesov, med drugim tudi s stresnim odzivom, imunskim odzivom ter uravnavanjem vnetja, presnovo ogljikovih hidratov, katabolizmom beljakovin, ravnjo elektrolitov v krvi ter vedenjem. Kljub temu se težave na dolgi rok ne pozdravijo, če kortikosteroide oralno ali z injekcijo uživamo dlje časa, pa povzročajo hujše posledice, kot so Cushingov sindrom, hipertenzija, osteoporoza, siva mrena, kolitis, čir, hipogonadizem, hipotiroidizem, amenoreja in retinopatija. Če to povemo z drugimi besedami, je lahko »zdravljenje« slabše od same »bolezni«.

Številni se zavedajo, da le konvencionalna medicina ne zadošča - a zakaj bi izbrali tradicionalno kitajsko medicino?

Tako kot pri številnih kožnih motnjah lahko tudi izpuščaje, ki so posledica kožnih težav, razumemo kot rezultat povečanega stresa. A če se le poskušate sprostiti, to ne bo zadostovalo kot zdravljenje. Razumeti je potrebno dejavnike, ki povzročajo ta vnetna stanja, da lahko sploh začnemo reševati težave, in sicer od znotraj navzven.

Upam, da boste ob razumevanju stališča klasične kitajske medicini o teh pogosto zahtevnih bolezni dobili moč, da boste lahko poiskali pot do zdravljenja in rešitev namesto zatiranja bolezni.

Stališče tradicionalne kitajske medicine o psoriazi in ekcemu

Psoriaza je zunanji odraz patološke vročine, ki izvira iz globoke ravni kosti v telesu, ki je povezana z ledvičnim sistemom. Po drugi strani pa se ekcem odraža kot alergična reakcija na določen notranji ali zunanji dejavnik, ki sproži reakcijo kože. Lahko ga povzroči hrana ali okoljska kemikalija, ki razdraži kožo in povzroči vnetno reakcijo, ki se lahko širi tako dolgo, dokler se alergična reakcija nadaljuje.

Tako pri psoriazi kot ekcemu lahko gre za motnjo z dednimi predispozicijami, ki se prenašajo genetsko.

Izvir težave – odvečen ogenj/vročina in nabiranje vlage

Rdeča koža in žulji, ki izločajo snov, so tipični za ekcem in jih v kitajski medicini opisujemo kot ujeto vročino in vlago. Vlaga ustvari več ran na kupu, vročina pa povzroči veter/srbečico in rdečico ter poskrbi, da se stanje intenzivneje širi.

Če je pri ekcemu ali psoriazi prisotna vlaga, je to zelo verjetno pokazatelj, da obstaja težava s črevesjem – verjetno je v velikem črevesju ujeta odvečna vročina, ki povzroča zaprtje, sindrom razdražljivega črevesja ali kolitis. Vročina in vlaga sta lahko ujeti tudi v mehurju, kar povzroča ponavljajoče se težave s sečili ali sindrom bolečega mehurja, ki povzroča krče in bolečino v spodnjem delu trebuha, ki se pogosto pojavijo po uriniranju.

To ravnovesje je mogoče popraviti z izbiranjem pravilne hrane in zelišč, s katerimi izčrpamo in sprostimo vročino (ne da bi tako škodili prebavi z uživanjem preveč hladne ali surove hrane). Z dietetnega stališča so grenka živila, kot so regrat in druga temna listnata zelenjava, odlična za čiščenje vročine in strupov. [Preberite več o prehranskih nasvetih v kitajski zeliščni medicini] Zlasti so koristne kitajske zeliščne formule, saj lahko več različnih zelišč v formuli očisti tako vročino kot vlago, ne da bi v vašem telesu ustvarila še večje neravnovesje.

Šibka prebava

V teoriji TKM je šibka prebava povezana s šibkim želodcem in vranično energijo Qi. Splošni simptomi so izpuščanje plinov, napihnjenost, prebavne alergije ali občutljivosti, zaprtje, driska, slab apetit, utrujenost, možganska megla ali pretirana zaskrbljenost.

Pri ekcemu in drugih kožnih boleznih sem skoraj vedno odkrila obstoječo prebavno komponento – celo če prebavni simptomi niso bili prisotni, in sicer zato, ker je zdrava prebava epicenter dobrega zdravja. Če naš prebavni sistem deluje normalno, prejmemo energijo, ki jo potrebujemo za obnavljanje in čiščenje. Če pa je ta sistem šibek, telo našemu poškodovanemu območju ne more dostaviti dobre energije za obnavljanje, zato se zaradi slabe cirkulacijske moči, ki bi jo morala zagotoviti želodec in vranica, v telesu začnejo nabirati strupi.

Povezava med kožo in pljučnim sistemom

Teorija TKM pravi, da je pljučni sistem odgovoren za kožo in v našem imunskem sistemu deluje kot obramba. Pljuča nadzirajo odnos našega telesa do zunanjega sveta. Upravljajo del imunskega sistema, ki preprečuje, da bi dejavniki, kot so virus, bakterije in glive, vstopili v naše telo in bi zaradi njih zboleli. Zato kronični bolniki, ki imajo ekcem ali psoriazo, postanejo nagnjeni k sekundarnim okužbam, ki se pojavijo poleg ran na koži. Pri pacientih, ki trpijo za kronično psoriazo ali ekcemom, lahko tudi ošibijo pljuča, zato se lahko pri teh pacientih razvije astma.

Študije so dokazale, da lahko kitajska zeliščna zdravila pomagajo pri zdravljenju ekcema

https://www.worldhealth.net/news/studies_suggest_chinese_herbal_medicines/

Kako dolgo bo trajalo, preden se pozdravim?

Zdravljenje kroničnega ekcema se je izkazalo za precej zapletenega, tako v konvencionalni medicini kot pri terapijah TKM. Približno pravilo, ki velja za holistična zdravljenja, je, da je za vsako leto bolezni potreben približno mesec zdravljenja. Seveda je ta ocena le približna, a vam bo pomagala pri postavljanju pričakovanj.

Čas zdravljenja je zelo različen in je odvisen od mnogih dejavnikov: resnosti stanja, časa, kako dolgo že pacient trpi za neko boleznijo, ter odziva posameznika na zeliščna zdravila. Med zdravljenjem lahko pacient pričakuje, da se bodo občasno pojavili izpuščaji, ki jih lahko povzročijo številni dejavniki (npr. stres, splošni prehlad, alergija). Postopoma se bo stanje zboljševalo, izpuščaji pa bodo manjši in vidni manj časa.

Čeprav je lahko postopek zdravljenja zahteven in vključuje spremembe življenjskega stila, je s pomočjo potrpljenja in vztrajnosti ekcem in psoriazo s kitajsko medicino mogoče zdraviti varno in zelo učinkovito.