top of page
  • Aku Energija

Ekcem, psoriaza, dermatitis: Zdravljenje kožnih bolezni s TKM

Updated: Dec 26, 2019


Kožne bolezni, kot so ekcemi, psoriaza in dermatitis, so lahko zelo nadležne. Srbečica in bolečina povzročata fizično neudobje, slab videz kože pa lahko vpliva na pacientovo samozavest ter psiho.

V splošni medicini se ponavadi pri postavljanju diagnoze in zdravljenju kožnih bolezni preveri le koža. Kljub temu pa je vzrok takšnih težav mnogo globlji in leži v telesu. V TKM, ki temelji na holističnem razumevanju telesa, velja, da so spremembe na koži sporočilo iz notranjosti našega telesa. Zato dandanes številni ljudje iščejo učinkovito alternativo, s katero bi s TKM pozdravili kožne bolezni in njihove vzroke, namesto da bi le prenašali njihovo ponavljanje in nadležne simptome.

Ekcem

Ekcem je splošni izraz za vnetna stanja kože, zlasti pri nastanku mehurjev v akutni fazi, tipično eritematozus (rdeča koža), edematus (zateklina), papularni (majhne, izbočene bule) in krasta; pogosto sledi lihenifikacija (vzorec sploščenih papul, ki so podobne lišaju na skali) ter luskavo sušenje in občasna potemnitev eritema (rdeče kože) pa tudi hiperpigmentacija (temne lise na koži), ki pa ni tako pogosta; velikokrat jo spremljata srbečica in pekoč občutek; z intraepidermalno spongiozo se oblikujejo mehurji (medcelični edem na povrhnjici kože ali oteklina med kožnimi celicami).

Psoriaza

Psoriaza je nenalezljiva, splošna, kronična in neozdravljiva kožna bolezen, ki se pojavi, ko nepopolni znaki v imunskem sistemu povzročijo, da se kožne celice (keratinociti) prehitro obnavljajo – vsake tri do štiri dni, normalen ciklus pa traja 28–30 dni. Dodatne kožne celice se razvijajo na površju kože ter oblikujejo rdeče, kosmičaste in vnete rane, ki lahko povzročijo srbečico, se razpočijo, krvavijo in so lahko zelo boleče. Te rane so lahko zelo skažene, zato ljudje strmijo v posameznike in jih zaradi psoriaze zapostavljajo. Bolezen ponavadi vpliva na sklepe, okončine, genitalije in skalp, vendar se lahko pojavi kjerkoli in celo prekrije celotno telo.