Vaše telo je ekosistem, ne stroj

Koncept vrtnarjenja je odlična ponazoritev teorij tradicionalne kitajske medicine (TKM) in akupunkture. Predstavljajte si, da ste vrtnar, katerega naloga je pomagati vrtu, da uspeva. Da bi pomagali naravi, morate poskrbeti za nujne stvari, kot sta voda in gnojilo. Poskrbeti morate, da rastline dobijo pravo količino sonca, in odstraniti vse nezaželene elemente. Vrtnarjenje zahteva čas in trud, vendar je nagrada lep, zdrav vrt, bogat s cvetjem in zelenjavo.

Telo kot vrt ali stroj: Razlika med zahodno in vzhodno medicino

Klasični grafični prikaz spodaj elegantno prikazuje nekatere glavne razlike med vzhodno in zahodno medicinsko filozofijo.


ZAHOD: TELO KOT STROJ | Zahodni pogled na medicino je vojna proti bolezni, zdravniki so generali, bolezen je sovražnik, pacient je zasedeno ozemlje - boj proti raku, premagovanje virusov, uničevanje bakterij. Cilj je prepoznati in izkoreniniti sovražnike ali simptome. Zdravje je opredeljeno kot odsotnost bolezni in delovanje v okviru normativnih parametrov.

VZHOD: TELO KOT VRT | Vzhodni pogled na medicino je gojenje zdravja z zdravnikom in pacientom v partnerstvu za izboljšanje ekoloških pogojev. Cilj je izboljšati sposobnost samoregulacije. Zdravje je opredeljeno kot celovitost, prilagodljivost in kontinuiteta (trajnost).

Vaše telo je kot vrt in moje delo z vami kot akupunkturist in zeliščar pomaga vrtnarju. Z vami bom tesno sodelovala pri krepitvi in uravnoteženju vašega notranjega vrta. Z upoštevanjem vašega celotnega jaza lahko pomagam prepoznati - in odpraviti - neravnovesja, ki bi lahko povzročala težave.

  • Razumeti, organizirati in načrtovati: Preden na svoj vrt nanesete gnojilo, morate najprej vedeti, s kakšno zemljo in pridelki imate opravka. Dodajanje napačnega materiala ali gnojenje ob nepravem času bi lahko imelo nasprotne učinke. Zato morate poiskati strokovno svetovanje.

  • Gnojenje: Tako kot rastline potrebujejo gnojila, tudi mi potrebujemo hrano, da bi napolnili svoje telo z energijo. [Zdrava prehrana v tradicionalni kitajski medicini]

  • Voda: Naše telo je sestavljeno iz 70 % vode. Potrebujemo njeno življenjsko moč, da očistimo telo toksinov, uravnavamo telesno temperaturo ter pomagamo pri prebavi in krvnem obtoku. [Koliko vode naj spijem? Razumevanje energije vode s TKM]

  • Sončna svetloba: Tako kot rastline tudi mi potrebujemo sončno energijo, da bi rasli in uspevali. Sonce naše telo oskrbuje z vitaminom D, ki spodbuja močne kosti, prožne mišice in zdrav imunski sistem.

  • Odstranjevanje plevela: Pletev na vrtu je ključnega pomena za ohranjanje čiste zemlje in brez bolezni. Tudi naše telo potrebuje čiščenje. Eden najlažjih načinov čiščenja telesa je znojenje z vadbo.

  • Sezona in čas: Narava deluje po vzorcu in zakonu, ki mu pravimo letni časi. Seveda lahko jeste sladoled, ko je zunaj mrzlo, in v vročih poletnih dneh vklopite klimatsko napravo na ledišče, vendar vemo, da to ni energetsko učinkovito. Tako kot vaši dnevi. Če bi razumeli in ohranjali biološki ritem, bi telo delovalo bolj učinkovito.

Če delamo z naravo in ne proti njej, lahko gojimo trajnostno zdravstveno varstvo. Z uporabo naravnih načinov zdravljenja lahko uživamo v optimalnem počutju brez odvisnosti od farmacevtskih zdravil ali invazivnih kirurških posegov.

Naš cilj je naučiti se, kako gojiti in podpirati svoj notranji vrt. Moj cilj je negovati vaš notranji ekosistem, da bo lahko cveteli - in da boste lahko uživali v zdravju in harmoniji.