top of page
  • Aku Energija

Alternativno: bo kitajska medicina vodila do novega zdravila za diabetes?

Updated: Dec 26, 2019


Medtem ko mešanje alternativne in splošne medicine pridobiva na svetovnem oprijemu, se prav tako pojavlja čedalje več študij o koristih hkratnega sprejemanja vzhodne in zahodne filozofije. Nedavna študija, ki je bila objavljena v reviji PLOS ONE, je odkrila, da je zdravilo konvencionalne medicine, zaužito skupaj z zelišči tradicionalne kitajske medicine, vidneje učinkovitejše pri zdravljenju diabetesa tipa 2.

Študija, narejena s strani raziskovalcev Univerze v Pekingu in Univerze v Queenslandu v Avstraliji, je vključevala 800 celinskih pacientov s slabo nadzorovano sladkorno boleznijo tipa 2, ki je vodila do komplikacij, vključujoč slepoto, amputacije in prezgodnja smrt.

Pacientom je bila naključno dodeljeno samo protidiabetično zdravilo glibenklamid ali ‘tableta xiaoke’, spojina kitajskih zelišč in glibenklamida.

Po 48 tednih zdravljenja so bili pri pacientih, ki so se zdravili s tableto, za razliko od druge skupine bolj opazna vidna zmanjšanja tveganja za hipoglikemijo (izjemno nizka raven krvnega sladkorja) in podobni napredki pri nadzoru ravni krvnega sladkorja.

Profesor Ji Linong, glavni pobudnik in direktor oddelka za endokrinologijo in metabolizem na Peking University People's Hospital, verjame, da rezultati prispevajo klinično podporo o verodostojnosti učinkovitosti tablete.

“Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je široko rabljena za zdravljenje diabetesa tipa 2, ne samo na Kitajskem, ampak tudi drugje po svetu,” pravi Ji.

“Vendar je vloga TKM in ostalih zeliščnih zdravil pri nadzorovanju bolezni še vedno ne povsem uveljavljena. Pomanjkanje znanstvenega razumevanja je povzročilo skepticizem in kriticizem o TKM; pogosto zaradi nizke kakovosti metodologije pri izvedbah poskusov.”