top of page
  • Aku Energija

Povezava med črevesjem in možgani ter njen pomen:

V TKM znana že stoletja, v zahodni medicini pa odkrita šele pred kratkim

Izkazalo se je, da je vaš ''gut feeling'' (dobesedni prevod: črevesni občutek; ki pomeni intuicijo) resničen. Nedavne raziskave so pokazale, da lahko bakterije v črevesju vplivajo na duševno stanje ljudi, kar povzroča težave z razpoloženjem, zaznavanjem in vedenjem. Enterični živčni sistem (ENS) oz. črevesni živčni sistem je manj znan del živčnega sistema našega telesa, ki se nahaja v črevesju. Ker črevesni živčni sistem uporablja isto vrsto nevronov in nevrotransmiterjev, kot jih najdemo v osrednjem živčnem sistemu, ga nekateri medicinski strokovnjaki imenujejo naši "drugi možgani".

Za tradicionalno kitajsko medicino (TKM) to ni nobena novost. Že stoletja je znano, da sta Tanko črevo (tj. črevesje) in Srce (ki upravlja um) povezana, medtem ko sta Debelo črevo in Pljuča (ki upravljajo kožo in odpornost) povezana.

Kaj je enterični živčni sistem?

Enterični živčni sistem (ENS) nadzira prebavni sistem in se povezuje s centralnim živčnim sistemom (CNS) in simpatičnim živčnim sistemom.

Enterični živčni sistem zlasti določa gibanje prebavil, uravnava izločanje želodčne kisline, spremembe lokalnega pretoka krvi in sproščanje črevesnih hormonov ter sodeluje z imunskim sistemom v črevesju. Nastane v zadnjih nekaj mesecih nosečnosti (pri človeku) in se razvija tudi po rojstvu.

Prenosljive spongiformne encefalopatije, motnje a