top of page
  • Aku Energija

Kitajska zelišča za boj proti COVID-19



Trenutni dokazi sugerirajo, da je kitajska zeliščna medicina učinkovita pri obvladovanju okužb s COVID-19 [1]. Veliko število kitajskih zeliščnih zdravil in ostalih naravnih zdravil se ponaša z določenimi antioksidativnimi, antibiotičnimi in protivirusnimi učinki, zato se lahko uporabljajo za zdravljenje akutnih respiratornih okužb.


Tu je 5 najpogosteje rabljenih zelišč.


1. Korenina sladkega korena (Gancao, Radix Glycyrrhizae) je tradicionalno rabljena za usklajevanje lastnosti številnih učinkovin, kar zmanjša verjetnost za možne neugodne učinke in toksičnost. Prav tako je široko rabljena za reševanje težav s sluzjo, ki se nabira v respiratornem sistemu, in lajšanje kašlja. Gliciretinska kislina, učinkovina v sladkem korenu (Gancao, Radix Glycyrrhizae), ima močan učinek zaviranja kašlja in učinek izčiščevanja sluzi. Gliciretinska kislina in glicirizin prav tako pomagata pri zniževanju telesne temperature.


2. Korenina bajkalske čeladnice (Huangqin, Radix Scutellariae Baicalensis) lahko iz telesa prečisti vročino in glede na teorijo tradicionalne kitajske medicine (TKM) zmanjša količino ognja, s čimer se lajšajo vročina, okužbe zgornjega respiratornega trakta in kašelj s prisotno rumenkasto sluzjo. Baicalin in baicalein, aktivni učinkovini korenine bajkalske čeladnice (Huangqin, Radix Scutellariae Baicalensis), lahko inhibirata delovanje številnih virusov in bakterij, s čimer se ublaži vnetje.


3. Korenika Pinellie (Banxia, Rhizoma Pinelliae Tematae) je tradicionalno rabljena za odstranjevanje vlažnosti (po TKM) iz telesa, ki je povezana s sluzjo. Glede na farmakologijo, vsebuje aktivno učinkovino forzitozid, ki se ponaša z znatnima učinkom zaviranja kašlja in izčiščevanja sluzi.