Kako s TKM olajšati „alergijo na gluten“?

Updated: Feb 28, 2021


Kaj je gluten? Kako pogosta je alergija na gluten?

Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v žitih, kot so pšenica, ječmen in rž. Nekateri ljudje so alergični na pšenico, kar pa ni isto kot alergija na gluten. Pri alergiji na gluten gre za zavajajoč izraz, ki ga pogosto zamenjujemo z alergijo na pšenico ali včasih celo s celiakijo. Alergija na gluten sploh ne obstaja, obstaja pa bolezensko stanje, ki mu pravimo celiakija. Gre za prebavno motnjo, ki je lahko nevarna, če je ne diagnosticiramo ali zdravimo.

Pri intoleranci na gluten ne gre za alergijo, trenutno pa tudi ni testov za pravilno diagnozo. Posamezniki z določenimi simptomi se morajo testirati za celiakijo, a le redki ljudje z intoleranco na gluten imajo to bolezen. Intoleranca na gluten se ne pokaže na testu za alergije in ni stanje, pri katerem bi vam zdravnik za alergije lahko pomagal. Obstaja veliko ljudi, ki se označijo za „alergične“ na gluten in žal omejijo svojo prehrano, ne da bi se posvetovali s specialistom. Ljudje, ki imajo intoleranco na gluten, bi morali obiskati svojega splošnega zdravnika ali gastroenterologa, če so zaskrbljeni glede celiakije.

Kako razumeti intoleranco na gluten?

Tako celiakija kot glutenska preobčutljivost, ki ni celiakija (angl. Non-Celiac Gluten Sensitivity – NCGS), sta težavi z istim izvorom – pomanjkanje vranične energije. Če poznamo normalne funkcije vranice, lahko enostavno pojasnimo simptome intolerance na gluten.

Vranica je odgovorna za transformacijo in transportacijo

Vranica (ki sodeluje z želodcem) je odgovorna za dovod, predelavo ter distribucijo hranil iz hrane in pijače. Želodec in vranica vzameta ta hranila ter ustvarita energijo Qi in kri, ki sta vitalni snovi za vse telesne funkcije in ohranjanje primernega zdravja. Če transformacija in transportacija delujeta normalno, je energija Qi močna, prebava gladka, telo pa navlaženo. V nasprotnem primeru je energija Qi šibka in nimamo veliko apetita, prebava je počasna, blato pa tekoče in vodeno.

Vranica podpira mišice in okončine

Vranica je odgovorna za dovajanje hranil v mišice ter tkiva. Če je šibka, se mišice in okončine ne krepijo in postanejo šibke ter utrujene.

Vranica uravnava kri