top of page
  • Aku Energija

Preproste vaje čuječnosti

Čuječnost spreminja naš odnos do dogodkov in izkušenj. Ustvarja prostornejši način bivanja v svetu, ki je manj reaktiven in na splošno srečnejši.

"Čuječnost je zavedanje, ki se pojavi z namensko pozornostjo, v sedanjem trenutku in brez obsojanja." Jon Kabat-Zinn, znani avtor in ustanovitelj Klinike za zmanjšanje stresa na Univerzi v Massachusettsu.

"Čuječnost je neobdelano, neobsojevalno, osredotočeno zavedanje na sedanjost, v katerem se vsaka misel, občutek, senzacija, ki se pojavi ..., prizna in sprejme takšnega, kot je." Psiholog Scott Bishop

Prednosti prakse čuječnosti

Kot nas uči taoistična modrost, veliki človek dosežka ne pripisuje sebi. Ko vadimo čuječnost, tega ne počnemo ravno zaradi njenih "koristi". To počnemo, ker je to naravno stanje našega telesa. S tem ničesar ne dodajamo ali zmanjšujemo, gre samo za to, da smo. Seveda pa v sodobnem svetu, če ne govorimo o koristih nečesa, na to nihče niti ne bi bil pozoren. Ko smo zavedni, z opazovanjem lastnega uma zmanjšamo stres, izboljšamo zmogljivost, pridobimo vpogled in ozaveščenost ter povečamo pozornost do

dobrega počutja drugih. Meditacija čuječnosti nam v življenju daje čas, ko lahko prekinemo presojo in sprostimo svojo naravno radovednost glede delovanja uma, do svojih izkušenj pristopimo s toplino in prijaznostjo - do sebe in drugih.

Čuječnost ni vse v vaši glavi Ko razmišljamo o čuječnosti in meditaciji, lahko razmišljamo o svojih mislih: naredili bomo nekaj glede tega, kar se nam dogaja v glavi. Toda meditacija se začne in konča v telesu. Vzamemo si čas, smo pozorni na to, kje smo in kaj se dogaja, in to se začne z zavedanjem svojega telesa. Ta proces je lahko pomirjujoč, saj ima naše telo notranje ritme, ki so naravno mirni in sproščujoči.

Kakšni so primeri vaj čuječnosti?

Obstaja veliko preprostih načinov za vadbo čuječnosti. Nekateri primeri vključujejo:

  • Bodite pozorni. V zaposlenem svetu je težko upočasniti in opaziti stvari. Poskusite si vzeti čas in doživite svoje okolje z vsemi čuti - dotikom, zvokom, vidom, vonjem in okusom. Ko na primer jeste najljubšo hrano, si vzemite čas, da vonjate, okusite in resnično uživate.