top of page
  • Aku Energija

Zamrznjena rama- S TKM pomahajte v slovo zamrznjeni rami

Updated: Dec 23, 2022

Že preprost gib z dvignjeno roko je lahko boleč in težaven za paciente, ki trpijo za zamrznjeno ramo. Omejeno gibanje rok lahko prav tako povzroči ogromno neugodnosti za posameznikov vsakdan, kot je oblačenje ali umivanje zob.

Zamrznjena rama je pogosto uporabljen termin za adhezivni kapsulitis, ki poimenuje odebelitev in kontrakturo ramenske kapsule, vezivnega tkiva okoli kostne strukture ramenskega sklepa. Zamrznjena rama je običajno boleča, vendar sta togost in omejitev gibanja primarni značilnosti, ki sta posledica kontrakture kapsule in sta pogosto primerjani z občutkom imobilizacije ob ‘zamrznitvi’ in občutkom sprostitve ob ‘odtajanju’. Motnja se običajno pojavi pri ljudeh, starejših od 40 let, predvsem pri ženskah; določene bolezni zvišajo pogostost pojava zamrznjene rame, predvsem diabetes in bolezni ščitnice.

Običajno redno zdravljenje za bolečo ramo

V splošni medicini zdravljenje sestoji iz obvladovanja bolečine s protibolečinskimi zdravili, mišičnimi relaksanti in protivnetnimi zdravili. Za povrnitev mobilnosti se lahko priporoči fizioterapija ali akupunktura. Zamrznjena rama, ki se ne zdravi, lahko postane dolgotrajno stanje, ki se bo vleklo.

Preprečitev zamrznjene rame

Na Kitajskem jo imenujejo rama 50-letnika, ker za njo ljudje običajno trpijo v srednjih letih. Skozi čas prakse v Sloveniji sem opazila, da je večina mojih pacientov začela trpeti za tem stanjem okoli svojih 40-ih. Ob tej starosti je čas, ko raven naše telesne energije začne počasi upadati. Torej je najboljši način za preprečitev zamrznjene rame zdravljenje za obnovitev in zaščito vaše sistemske energije.

Najpomembnejša stvar pri izogibanju zamrznjeni rami je, da ste vedno v pogonu in se gibljete. Vsakodnevno izvajajte obseg lažjih vaj, da boste ohranili ramenski sklep kar se da v celoti mobilen. Če si poškodujete ramo, hitro pojdite na zdravljenje. Izogibajte se hlajenju z ledom. Led, čeprav priljubljen na zahodu, je pri kitajskih izvajalcih TKM obravnavan kot škodljiv. Povzroča zgoščevanje krvi in togost tetiv.

[Preberi več: Ba Duan Jin: Osem brokatov]

Kaj lahko TKM stori za