top of page
  • Aku Energija

Tradicionalna kitajska medicina za bolezni ščitnice

Updated: Sep 27, 2021

Tradicionalna kitajska medicina je tako logična in sistematična kot je konvencionalna zahodna medicina in temelji na drugačnem razumevanju resničnosti. TKM že več stoletij uporablja osnovne koncepte kot so qi energija in ravnovesje med jinom in jangom za pojasnitev številnih univerzalnih fenomenov.

Doseganje ravnovesja

Tako kot pri vsaki bolezni ali motnji tudi pri boleznih ščitnice TKM obravnava obe širši kategoriji le-teh- hipertiroidizem in hipotiroidizem- kot posledico telesnega neravnovesja med jinom (močjo mirnega, tihega, hladnega in strukturnega materiala) in jangom (močjo vznemirjenosti, aktivnosti, vročega in aktivnega programa). Cilj kitajske medicine je doseči ravnovesje med tema dvema silama.

Preveč aktivna ščitnica (hipertiroidizem) naredi človeka vročičnega, živčnega in razdražljivega nespečneža z višjim metabolizmom, kot je normalno. Ljudje s hipertiroidizmom se pogosto počutijo stresirane in razdražene. Z vidika kitajske medicine ti posamezniki v telesu nimajo dovolj jin snovi, ki bi v telesu ohladile odvečni ogenj.

Ljudje s premalo aktivno ščitnico (hipotiroidizmom) so zelo letargični, hladni in bledi, z razredčenimi lasmi in ničelnim metabolizmom. Ti ljudje se pogosto počutijo, kot da bi se naokoli premikali s težkim telesom z zelo malo moči in motivacije. Nekateri med njimi imajo pravzaprav prekomerno telesno težo zaradi šibkega metabolizma. V kitajski medicini so to posamezniki, ki trpijo za pomanjkanjem janga in nimajo dovolj qi energije niti ognja, da bi normalno funkcionirali.

Vzroki za bolezenska stanja ščitnice z vidika TKM
  • Dednost Rojeni smo z določeno količino energije ščitnice , ki temelji na zdravju staršev ob zanositvi otroka. Esencialna energija je potem shranjena v ledvicah in po malem porabljena vsak dan za vsako določeno funkcijo. Prirojeni dejavniki vključujejo prirojeno pomanjkanje in prenatalno podhranjenost, kjer lahko oba igrata vlogo pri razvoju pomanjkanja delovanja ščitnice.

  • Preveč dela ali preveč stresa Dobesedno ste preveč delali in/ali premočno zagrizli v določeno zadevo, pri tem pa bili pogosto brez zadostnega počitka, primernega vaši starosti, zdravju in telesni zgradbi. To vodi do kolapsa janga in qi (energije po precej poenostavljeni definiciji) v telesu- svoj ogenj ste ugasnili tako, da ste porabili vse gorivo (jin).

  • Primanjkljaj v zdravju prebavil Neredno prehranjevanje, preveliko uživanje surove in hladne hrane bo poškodovalo