Tradicionalna kitajska medicina za bolezni ščitnice

Updated: Sep 27, 2021

Tradicionalna kitajska medicina je tako logična in sistematična kot je konvencionalna zahodna medicina in temelji na drugačnem razumevanju resničnosti. TKM že več stoletij uporablja osnovne koncepte kot so qi energija in ravnovesje med jinom in jangom za pojasnitev številnih univerzalnih fenomenov.

Doseganje ravnovesja

Tako kot pri vsaki bolezni ali motnji tudi pri boleznih ščitnice TKM obravnava obe širši kategoriji le-teh- hipertiroidizem in hipotiroidizem- kot posledico telesnega neravnovesja med jinom (močjo mirnega, tihega, hladnega in strukturnega materiala) in jangom (močjo vznemirjenosti, aktivnosti, vročega in aktivnega programa). Cilj kitajske medicine je doseči ravnovesje med tema dvema silama.

Preveč aktivna ščitnica (hipertiroidizem) naredi človeka vročičnega, živčnega in razdražljivega nespečneža z višjim metabolizmom, kot je normalno. Ljudje s hipertiroidizmom se pogosto počutijo stresirane in razdražene. Z vidika kitajske medicine ti posamezniki v telesu nimajo dovolj jin snovi, ki bi v telesu ohladile odvečni ogenj.

Ljudje s premalo aktivno ščitnico (hipotiroidizmom) so zelo letargični, hladni in bledi, z razredčenimi lasmi in ničelnim metabolizmom. Ti ljudje se pogosto počutijo, kot da bi se naokoli premikali s težkim telesom z zelo malo moči in motivacije. Nekateri med njimi imajo pravzaprav prekomerno telesno težo zaradi šibkega metabolizma. V kitajski medicini so to posamezniki, ki trpijo za pomanjkanjem janga in nimajo dovolj qi energije niti ognja, da bi normalno funkcionirali.

Vzroki za bolezenska stanja ščitnice z vidika TKM
  • Dednost Rojeni smo z določeno količino energije ščitnice , ki temelji na zdravju staršev ob zanositvi otroka. Esencialna energija je potem shranjena v ledvicah in po malem porabljena vsak dan za vsako določeno funkcijo. Prirojeni dejavniki vključujejo prirojeno pomanjkanje in prenatalno podhranjenost, kjer lahko oba igrata vlogo pri razvoju pomanjkanja delovanja ščitnice.

  • Preveč dela ali preveč stresa Dobesedno ste preveč delali in/ali premočno zagrizli v določeno zadevo, pri tem pa bili pogosto brez zadostnega počitka, primernega vaši starosti, zdravju in telesni zgradbi. To vodi do kolapsa janga in qi (energije po precej poenostavljeni definiciji) v telesu- svoj ogenj ste ugasnili tako, da ste porabili vse gorivo (jin).

  • Primanjkljaj v zdravju prebavil Neredno prehranjevanje, preveliko uživanje surove in hladne hrane bo poškodovalo želodčni in vranični sistem. Idealno gledano proizvajamo svoj qi, ki ga naše telo dnevno uporablja, s primernim vnosom hrane in preoblikovanjem le-te v vitalne esence, hranila, qi in kri. Ko je naša prebava šibka ali pa se poslužujemo navad nerednega prehranjevanja naš sistem to zavrne. V času potrebe bo naše telo izkoristilo ledvično vodo, našo skladiščeno bistvo, da bo sistem deloval še naprej. Za razliko od qi in ognja ledvična voda ni obnovljiva snov, kar vodi do naslednjih dveh stanj. Preberite si več o zdravi prehrani.

  • Prekomerna uporaba stimulansov Močna živila kot so kava, kofein, čokolada, sladkor in guarana nas lahko vsake toliko časa spodbudijo, vendar pogosto ne obnovijo niti ne povrnejo telesu veliko. Vodijo lahko do adrenalnega izčrpanja. To je stvar ravnovesja; če dnevno najdete sami sebe, da potrebujete močan stimulant, potem se zamislite, ali imate dovolj počitka, ste zadostno prehranjeni in ali se gibljete. Preberite si več o 7 korakih do zmanjšanja uživanja kave.

  • Prenaprezanje Prenaprezanje in izčrpanost ledvičnega sistema s fizično, psihično, spolno aktivnostjo so prav tako eni izmed dejavnikov, ki prispevajo k začetku hipotiroidizma. Pri ženskah bo izčrpavanje esence in krvi zaradi večkratnega rojevanja vodilo naravnost do izčrpanja ledvic, jeter in vranice. Očitno je, da je hipotiroidizem posledica hkratnega primanjkljaja qi in krvi, kar se postopoma razvije v primanjkljaj janga in posledično jina.

TKM zdravljenje bolezenskih stanj ščitnice

TKM se poslužuje individualno prilagojenega pristopa pri zdravljenju bolezni- takšnega, ki temelji na posameznikovih specifičnih simptomih in ki vključuje kakršnokoli število tehnik, ki jih v običajno uporabljajo izvajalci kitajske medicine. Zaradi teh razlogov TKM ne ponuja standardiziranih zdravil niti terapij za bolezni ščitnice. Pomembno je, da vas obravnava primerno usposobljen TKM profesionalec.

Akupunktura

Akupunktura vključuje vbadanje iglic v kožo na določenih mest telesa, ki koordinirajo določene poti qi- energijo, ki teče skozi telo in igra veliko vlog pri vsesplošnem počutju in zdravju osebe. S ciljanjem teh poti ali meridianov si TKM izvajalec prizadeva, da bi telesu povrnil v ravnotežje qi energije, za katero se verjame, da povzroča bolečine in ostale simptome bolezni.

The British Acupuncture Council citira številne specifične načine, s katerimi je bila akupunktura prikazana kot koristno pri obravnavanju bolezni ščitnice, kot so:

  • Zviševanje ravni ščitničnih hormonov pri ljudeh s hipotiroidizmom

  • Zniževanje ravni ščitničnih hormonov pri ljudeh s hipertiroidizmom

  • Zmanjševanje občutljivosti na bolečino in stres, prav tako spodbujanje sprostitve z delovanjem na določene dele možganov

  • Zviševanja stopnje sproščanja kemičnega adenozina, kar zmanjšuje občutljivost na bolečino

  • Izboljševanje mišične