top of page
  • Aku Energija

8 nasvetov za zdravo ščitnico

Updated: Sep 16, 2022

Naša ščitnica je odgovorna za več stvari. Regulira naš metabolizem, telesno težo drži v mejah zdravega, proizvaja energijo, ohranja naše razpoloženje uravnovešeno in poleg tega tudi pomaga pri zagotavljanju zdravega nočnega spanca in zdrave prebave. V bistvu ščitnica igra vlogo pri skoraj vsakem fiziološkem procesu. Zato se lahko ob neoptimalnem delovanju v vašem življenju ustvari prava zmešnjava, zaradi česar se počutite povožene, stresirane, nesrečne ali nezdrave.

1. Izogibajte se goitrogenom v določenih zelenjavah Goitrogeni so kemične snovi, ki motijo telesno absorpcijo joda. Zato se izogibajte uživanju slednjih živil v surovi obliki: brokoli, zelje, cvetača, repa, arašidi, redkev, soja, špinača in kodrolistni ohrovt . Res je, da s perspektive TKM vedno opogumljamo ljudi naj redno jedo tople in kuhane obroke. To pomaga pri vzdrževanju našega prebavnega zdravja. [Preberi še: Hrano je potrebno skuhati - TKM pojasni prebavni sistem.]

2. Jejte morsko zelenjavo Morska zelenjava je dober naravni vir joda za pomoč pri delovanju ščitnice. Z vidika TKM lahko številne morske zelenjave v našem telesu pomagajo prečistiti vodno energijo. Vključevanje morske zelenjave v vaš jedilnik je lahko tako preprost kot:

  • Z dodatkom koščka alge kombu skledi fižola ali juhi med kuhanjem

  • Po solati ali še vroči hrani si potresite granule alge kelp, kot da bi uporabili sol

  • Naredite si zavitek iz alg nori (to je ovoj, s katerim se dela zavitek sušija)

[Preberi še: Japonska prehrana - zakaj tako dobra za vaše zdravje.]

3. Zmanjšajte vnos sladkega in slanega Raziskave so pokazale, da hitri porasti inzulina u