Preprečevanje kronične utrujenosti s TKM (2/2)

Updated: Feb 28, 2021


[Please scroll down for English]

Kronična utrujenost je dokaz, da nam primanjkuje globoke energije ali pa je ta poškodovana zaradi:

1) prevelike porabe energije zaradi dela ali stresa,

2) močnega vnetja,

3) nizke ravni zaloge (genetika) ali

4) neprimernega prehranjevanja.

Ob tem se pojavijo simptomi in neprijetnosti, kot so bolečine v mišicah, ponavljajoča se gripa, ki se nikdar dokončno ne pozdravi, kronični glavoboli ali težave z razpoloženjem, ki močno vplivajo na naše delo, družino in vsakodnevno življenje. Naše telo se ne more obnavljati, popravljati in ponovno napolniti energije ter deluje kot steklenica, ki spušča. Ko se pojavijo vnetja, se telo ne more braniti, vnetja pa ga močneje poškodujejo in še naprej šibijo. Gre za začarani krog, ki je zelo neprijeten in nam prepričuje, da bi uživali v življenju.

Na avtocesti življenja Naš način življenja se je od prejšnjega stoletja drastično spremenil, še hitreje pa se razvija v zadnjih nekaj desetletjih. V starih časih je bilo življenje večinoma težavno za telo, a pretežno prijazno do uma (razen med vojnami), zdaj pa živimo v zelo tekmovalnem obdobju. Narava dela se je od fizičnih nalog obrnila k nalogam, ki so intelektualno veliko zahtevnejše. Delavci morajo biti vedno produktivnejši, medtem ko menedžment išče načine za preživetje v izjemno tekmovalnem okolju. Če za prispodobo našega življenjskega stila vzamemo avtomobil, se nedvomno vozimo veliko hitreje kot včasih. Na eni strani nam to zagotavlja prednost in priročnost, na drugi strani pa nam prinaša težave in tegobe. Zaradi takšnega zahtevnega življenjskega stila naša globoka energija pojenja in kot gorivo izginja iz avtomobila. Ker se je spremenil življenjski stil, je tudi sam avtomobil drugačen, zato potrebujemo drugo vrsto goriva. Hrana, ki jo uživamo, je večinoma prilagojena življenju fizičnih delavcev, znanost pa danes razvija pristop za moderne prehranjevalne potrebe. Mnogi kronično utrujeni pacienti so zato kot avtomobili, v katerih je malo goriva, ki je napačno. Tako ne morejo daleč. Niso sposobni delovati neprekinjeno in normalno.

Odpravljanje kronične utrujenosti s TKM V tradicionalni kitajski medicini gre za unikatno filozofijo, ki telo razume kot holistični sistem. Zagotavlja tudi rešitev za te izčrpne razmere kronične utrujenosti. Kitajska zeliščna medicina (zelišča kot zdravila) je eden najbolj prefinjenih sistemov zeliščne medicine na svetu. S posvetom TKM lahko zdravnik ugotovi, kateri sistem je prizadet, in ga locira. Namen zdravljenja je ponovna vzpostavitev optimalnega in funkcionalnega telesa. Temu pravimo „dodajanje pomanjkljivosti in odstranjevanje odvečnosti“. Pomembno se je zavedati, da pri zdravljenju kronične utrujenosti ne gre le za dodajanje energij. Ključen je pravi tip energije, saj lahko preveč nepotrebne in neprave energije povzroči težave. To je ena splošnih napak, ki jih zagrešijo moji pacienti. Poskušajo se napolniti z energijskimi pijačami in prehranskimi dodatki ali so na posebni dieti. Včasih deluje, včasih ne, pogosto pa s tem zapletejo celotno situacijo. Tako se zdravljenje TKM razlikuje od dodatkov, ki jih lahko kupite v trgovini, ali spletnih člankov. Zelišča TKM so zelo močna, zato jih je potrebno uporabljati zelo previdno in pod nadzorom usposobljenega strokovnjaka. S primernim zdravljenjem, kot so akupunktura, zeliščni dodatki, dieta in spremembe življenjskega stila, se lahko telo učinkoviteje bori proti vnetju in tako prihrani in povrne energije, ki jih potrebuje za sistematsko regeneracijo. Če je kronično utrujena oseba kot steklenica, ki pušča, je zdravljenje TKM pravi pristop, s katerim lahko očistimo in napolnimo vodno raven, medtem ko popravljamo vrzeli.

Preprečevanje kronične utrujenosti s TKM (1/2)

-----------------------

Chronic fatigue is a status that our deep energy is deprived by

1) over-using

2) strong infection

3) low storage (genetics)

4) inappropriate diet with the symptoms and presentations like muscles pain, repetitive and unresolving flu, chronic headaches or