TKM o endometriozi in drugih abnormalnih rasteh v ženskem reprodukcijskem sistemu

Updated: Feb 28, 2021


Endometrioza, leiomiom maternice, ovarijske ciste, ovarijski endometriom, sindrom policističnih jajčnikov. Kaj je skupno vsem tem boleznim? Gre za bolezni z abnormalno rastjo tkiva v ženskem reprodukcijskem sistemu.

Zakaj pride do tega?

Večina nenormalne rasti je lahko asimptomatična in se počasi razvija več let, lahko pa tudi povzroči blage ali hujše simptome, kot so bolečina v medenici, bolečina med spolnim odnosom, bolečina med prebavljanjem, napihnjenost, krvavenje itd. Vzroki endometrioze in leiomioma maternice tudi po desetletjih obširnih znanstvenih raziskav še niso znani. Kar vem, je, da obstajajo številni patološki faktorji, ki prispevajo k nastanku teh bolezni, kot so hormonsko neravnovesje, retrogradna menstruacija, alergije, avtoimunske reakcije, reakcije na okoljske kemikalije in strupe itd. Ne bom se preveč spuščala v podrobnosti o vsaki bolezni, saj lahko informacije o njih enostavno najdete na internetu, celovito diagnozo pa vam lahko postavi ginekolog, zato se bom le osredotočila na razpravo o pristopu z vidika tradicionalne kitajske medicine.

Tovarna in tovarniški delavci

Stranke me ponavadi obiščejo po ponovljenem ali neuspešnem konvencionalnem zdravljenju. Pacientke s temi boleznimi morajo pogosto izbirati med hormonskimi zdravili ali operacijo. Nekatere operacije so manjše, vendar lahko gre v določenih primerih tudi za večje, kot so odstranitev maternice ali jajčnikov ali celo obojega. Razumem, da so nekatera stanja kritična, zato je operacija potrebna za rešitev življenja. A vsak del našega telesa je uporaben na nek način in če odrežemo slab del, lahko to poškoduje tudi zdrav del telesa.

Druga težava je tudi, da je nenormalna rast le končni rezultat celotnega nenormalnega mehanizma, zato odstranjevanje nenormalnega tkiva ni dovolj. Naj pojasnim tako: vaši tovarniški delavci proizvajajo poškodovane izdelke, zaradi kateri so kupci nezadovoljni. Seveda se morate znebiti teh končnih izdelkov, a dokler tovarna še obstaja, bo proizvedenih še več poškodovanih izdelkov. Seveda lahko uničite celotno tovarno (operacija), vendar boste s tem ubili vse svoje delavce. Zato se boste morda počutili šibko, saj vaše telo ne bo moglo proizvajati potrebnih izdelkov. Takšne situacije so mogoče v kirurški menopavzi, ki jo lahko povezujemo s povišanim tveganjem za izgubo kostne mase ter kardiovaskularno boleznijo.

Pristop TKM

Tradicionalna kitajska medicina razume telo drugače kot konvencionalna medicina. Medtem ko konvencionalna medicina bolj išče strukturne in biokemične okvare, se poskuša TKM osredotočiti na odnose in interakcije različnih sistemov glede na njihovo funkcijsko naravo. Naj ponovno uporabim metaforo s tovarno. Konvencionalna medicina se osredotoča na preverjanje končnega izdelka, TKM pa se osredotoča na to, kako se dobavljajo surovine, na fizično pripravljenost delavcev, na gladko komunikacijo med oddelki itd. Pri endometriozi ter leiomiomu maternice gre v obeh primerih za benigno tkivo, le na napačnem mestu. V takšnih primerih TKM preverja cirkulacijo tkiva, da vidi, zakaj ni energija na pravem mestu. Preverimo tudi, zakaj je produkcijska linija preveč aktivna in zato povzroča več tkiva, kot je potrebno.

Telo potrebuje vašo podporo

Logika TKM je vedno enostavna, a to še ne pomeni, da je zdravljenje lahko. Predstavljajte si, da nov izvršni direktor prevzame poškodovano in uničeno tovarno in jo poskuša ponovno spraviti na pravi tir. Tega ni mogoče storiti čez noč. Potrebna je popolna preobrazba s podporo lastnika tovarne (samega pacienta) pa tudi številne druge stopnje ciljne utrditve. Pacientkam, ki se name obračajo z nerednostmi pri menstruaciji, vedno povem, da moramo opazovati vsaj tri menstrualne cikle. Pri zdravljenju nenormalne rasti tkiv, zlasti leiomioma maternice, je prvi cilj zmanjšati ali ustaviti rast. Če oseba narobe razmišlja, zagotovo išče odgovor na napačno vprašanje na napačnem mestu, čeprav bi ji moj odgovor lahko koristil.