top of page
  • Aku Energija

Endometrioza: nasveti TKM glede življenjskega sloga in prehrane

Updated: Nov 25, 2021

Tradicionalna kitajska medicina poseduje edinstveno teorijo in perspektivo glede zdravja, s čimer prinaša nov vpogled v sodobne zahteve po zdravem življenjskem slogu. Danes bomo z vami delili naš pogled in koristne nasvete za endometriozo (in prav tako za bolečine zaradi menstruacije).

Endometrioza je kronično in napredujoče stanje, kjer zunaj maternice najdemo rastoče endometriozno tkivo. Ocena pravi, da za tem stanjem trpi najmanj ena izmed desetih žensk. Glavni simptom je bolečina v predelu medenice, kjer se 70% le-te pojavi med menstruacijo, prav tako pa je pogosto prisotna med spolnimi odnosi. Kar se tiče neplodnosti, se pojavi pri do 50% žensk z endometriozo.

Znanstvenih vzrokov za endometriozo ne poznamo. Je dedno stanje, na katerega vplivajo tako genetski kot okoljski dejavniki. Hčere ali sestre žensk z endometriozo so izpostavljene višjemu tveganju za razvoj tega stanja. Dejavniki, za katere domnevajo, da k temu bistveno prispevajo, so rojevanje otrok pri višji starosti, visok vnos alkohola in kronična izpostavljenost višji stopnji stresa.

Kitajska medicina smatra endometriozo in katerokoli menstrualno bolečino kot stagnacijo menstrualnega toka. To obravnavamo kot ‘stagnacijo krvi’, ki jo povzročijo:

  • nezadostna krvna energija. Tako kot reka, če ni zadosti vode, lahko postane tok šibkejši.

  • hladna blokada. Prevelika izpostavljenost hladnemu skozi prehrano ali zaradi okolja.

  • stagnacija Qi. Pojavi se na dva načina: 1) Stres lahko telo pretirano stimulira, kar povzroči, da je preveč Qi energije na napačnem mestu ali 2) Qi energije ni dovolj zaradi slabe prehrane ali pretiranega izčrpanja v obliki izgorelosti.

  • kopičenje vlažnosti. Običajno je to rezultat slabe prebave in napačne izbire živil. Ko nimamo sposobnosti, da bi zaužito hrano primerno presnavljali, se ta kopiči v obliki vlažnosti, ki blokira pretok Qi energije in krvi.

Zdravljenja kitajske medicine stremijo