5 stvari, ki jih morate vedeti o kitajski mediciniTradicionalna kitajska medicina (TKM) je pristop zdravljenja, ki je bil osnovan na Kitajskem več kot tisoč let nazaj. Zdravniki TKM-ja uporabljajo zelišča, prehrano, akupunkturo, ventuze in qigong za preprečevanje ali zdravljenje zdravstvenih težav.


Akupunktura je z leti v zahodnem svetu pridobila visoko stopnjo priljubljenosti in pohval. Vendar pa je kitajska zeliščna medicina še vedno napačno razumljena, kar ljudem preprečuje, da bi lahko preizkusili močne zdravilne lastnosti. Da bi lažje razumeli kitajsko medicino, smo sestavili seznam 5 najboljših stvari, ki jih morate vedeti o kitajski medicini.


1. TKM temelji na filozofiji ravnovesja z naravo


Glavna filozofija TKM-ja je, da je človeško telo samoregulirajoč sistem. Notranjost telesa se uravnava tako, da doseže ravnotežje med posameznimi deli. Ko je telo v optimalnem in dinamičnem ravnovesju, smo dobrega zdravja. Če telo samo ne more doseči tega ravnovesja, se bodo začele razvijati zdravstvene težave. TKM zdravniki skušajo prepoznati in odpraviti neravnovesja v telesu z edinstvenim razumevanjem človeškega telesa in narave, imenovanim "Filozofija petih elementov".


Kot navaja Svetovna fundacija tradicionalne kitajske medicine, je “Pet elementov” obsežna predloga, ki vse naravne pojave organizira v pet glavnih skupin ali vzorcev v naravi. Vsaka od petih skupin - Les, Ogenj, Zemlja, Kovina in Voda - vključuje kategorije, kot so letni čas, smer, podnebje, stopnja rasti in razvoja, notranji organ, tkivo telesa, čustva, vidik duše, okus, barva, zvok. . . kategorije so na videz neomejene. “Pet elementov” odraža globoko razumevanje naravnega zakona, univerzalnega reda, na katerem temeljijo vse stvari v našem svetu... Zagotavlja glavni načrt, ki prikazuje, kako narava vpliva na telo in kako različne dimenzije našega bivanja vplivajo druga na drugo.


2. Kitajska medicina obravnava osnovni vzrok težave, ne le simptome


Pogosto je lažje samo popiti tabletko in se znebiti simptomov, kot pa odkriti, kaj je glavni vzrok težave. Stavek, ki ga boste pogosto slišali pri vsakem zdravniku kitajske medicine, je "zdravljenje vzroka, ne le simptomov". Morda bo trajalo nekaj časa, da se pozdravi osnovni vzrok težave, vendar bo zdravljenje temeljnega vzroka preprečilo, da bi se težava vrnila in obenem odpravilo simptome.


Simptomi so znak, da je v telesu prisotno neravnovesje in/ali pomanjkanje. TKM uporablja okvir petih elementov, da bi ugotovili vzrok, ki je povezan s simptomi, ki jih kaže telo, na primer: