top of page
  • Aku Energija

Akupunktura za bolečino v sklepih povezana z aromataznimi inhibitorji pri zdravljenju raka

Updated: Dec 26, 2019


Inhibitorji (zaviralci) aromataz (AI) zvišujejo stopnjo preživetja s popolno ozdravitvijo pri ženskah, ki so v menopavzi in imajo raka na dojkah hormonskega tipa (HR-pozitiven, kar pomeni, da imajo rakave celice receptorje za določene hormone, ti pa spodbujajo njihovo nadaljnjo rast, op.prev.). Polovica prej omenjenih žensk trpi za mišičnoskeletnimi bolečinami, ravno zato to pogosto vodi do prekinitve terapije, kar lahko negativno vpliva na zdrave celice in na splošno preživetje osebe z rakom na dojkah.

Zanimanje za akupunkturo je v porastu ravno zaradi skrbi glede rabe zdravil za lajšanje bolečin. Ta temeljijo na opiju, imajo močne stranske učinke in so izjemno zasvojljiva. Zato v Združenih državah številni centri za zdravljenje raka ponujajo dopolnilne terapije za lajšanje bolečin. Skoraj 90 % ameriških centrov za zdravljenje raka, osnovanih za Narodni inštitut za zdravljenje raka, priporoča pacientom, naj poskusijo akupunkturo. Pri tem jih jo samo 70 % priporoča za zdravljenje stranskih učinkov.

Dawn Hershman, onkolog na Columbia University Medical Centre v New York Cityu, se je odločil raziskati, ali bi akupunktura lahko pomagala pri lajšanju bolečin, ki jih povzročajo aromatazni inhibitorji - eno izmed najpogosteje rabljenih vrst zdravljenja za raka. Ta zdravila znižujejo raven estrogena in če se jih jemlje več kot pet ali deset let, hkrati zmanjšuje tveganje za ponovitev raka. Vendarle ta povzročajo tudi stranske učinke, še posebej bolečino, podobno artritisu. Posledica tega je, da skoraj polovica žensk zdravilo jemlje neredno ali pa ga popolnoma prenehajo jemati.

Raziskovalci v ZDA so na 11 univerzitetnih lokacijah izvedli randomiziran klinični poskus, v katerem je sodelovalo 226 postmenopavznih žensk, ki so prejemale AI za zgodnji stadij raka in so svoje bolečine ocenile s 3 na lestvici od 0 do 10. Vsaka je naključno prejela pravo akupunkturo, lažno akupunkturo (plitko zabadanje iglic na neakupunkturnih mestih) ali pa so bile na čakalni listi kot kontrolna skupina. Raziskovalci so akupunkturiste usposobili tako, da so vsi izvajali skladna zdravljenja. Obe akupunkturni skupini sta 6 tednov prejemali akupunkturo dvakrat tedensko, temu je sledilo 6 tednov zdravljenja z akupunkturo enkrat tedensko. Ženske so prosili, da beležijo svoje ravni bolečin.