Preprečevanje kapi s kitajsko medicino

Updated: Jul 10, 2021

Fundacija Heart and Stroke navaja, da kap zajema naslednjih 5 znakov:

1. Šibkost, nenadna izguba moči ali nenadna otrplost obraza, roke ali noge, čeprav le začasna.

2. Težave z govorom – nenadne težave pri govoru ali razumevanju ali nenadna zmedenost, čeprav le začasna.

3. Glavobol – nenaden hud in nenavaden glavobol.

4. Težave z vidom – nenadne težave z vidom, čeprav le začasne.

5. Vrtoglavica – nenadna izguba ravnotežja, ki jo spremlja katerikoli zgoraj omenjeni znak.

Moje mnenje o preprečevanju kapi je, da gre že za pozen stadij, če se pojavijo katerikoli zgornji simptomi, zato ste takrat že na tankem ledu. Nihče ne zanika, da lahko zgodnje zaznavanje teh znakov pomaga pri zgodnjem posredovanju, ki navadno zajema antikoagulantna zdravila, s pomočjo katerih krvni strdek razpade, ali operacijo, s katero se zaustavi krvavenje, kar znatno izboljša stopnjo preživelih pacientov. A vendar zakaj ne bi sami preprečili, da sploh zaidete na ta tanek led?

Bodite pozorni na predhodne znake

Nekaj izmed pogostih zdravstvenih težav, ki povečujejo tveganje za kap, je:

povečan krvni tlak, visoka raven holesterola v krvi, debelost, sladkorna bolezen, atrijska fibrilacija, karotidna bolezen, kajenje. Vsa navedena stanja je predlagalo ameriško združenje za preprečevanje kapi (American Stroke Association). Sama bi dodala še kronično zaprtje, delavce, ki delajo v nočnih izmenah, ter pogosto omrtvičenost ali ščemenje v rokah in stopalih.

Pri osebah s povečanim krvnim tlakom, visoko ravnjo holesterola v krvi, sladkorno boleznijo itd. zdravila le zatirajo kemične markerje. Koristna so pri obvladovanju stanja, saj delno upočasnjujejo napredek, a storite lahko več kot le to. TKM verjame, da obstajajo notranje energije, ki uravnavajo normalne funkcije našega telesa. Če povrnete te energije, se bodo oslabljene funkcije izboljšale ali začele celo ponovno delovati normalno.

Pacienti s sladkorno boleznijo tipa II lahko raven sladkorja v krvi na primer uravnavajo sami, dokler se mehanizem ne pokvari. Opazili smo, da številni pacienti povečujejo dozo zdravil in kasneje tudi injekcij inzulina ter tudi dozo inzulina. A zakaj vaše izločanje inzulina sploh ne deluje? Obstaja način, kako povrniti normalne notranje funkcije, namesto da se moramo vse bolj zanašati na zunanje posredovanje?

Odločite se za zdravje