top of page
  • Aku Energija

Študija je pokazala, da je učinek lajšanja bolečine z akupunkturo kompatibilen analgetikom

Updated: Nov 24, 2022


Raziskava, objavljena v Medical Journal of Australia, je pokazala, da je pri zdravljenju bolečine pri zvinu gležnja in bolečinah v spodnjem delu hrbta akupunktura tako učinkovita kot običajna zdravila.

Ta raziskava je bila ena največjim randomiziranih nadzorovanih poskusov akupunkture na Emergency Department (ED) (urgentnem oddelku). Bil je pragmatičen, multicentričen, enojno slep, randomiziran, nadzorovan poskus, ki je primerjal učinke akupunkture in farmakoterapije za zdravljenje pacientov, ki pridejo na urgentni oddelek zaradi zvina gležnja, migrene ali bolečine v spodnjem delu hrbta. Izvedena je bila v štirih velikih terciarnih bolnišnicah v Melbournu- dva javna urgentna oddelka (travmatološki in urgentni oddelek v Northern Hospital in Alfred Hospital) – v obdobju od januarja 2010 do decembra 2011.

To je bila 'ekvivalenčna' raziskava, kar pomeni, da je bil glavni cilj raziskati, ali so različna zdravljenja ekvivalentna, raje kot da bi prikazali, da so boljša kot placebo.

Raziskovalci so naključno ocenjevali več kot 500 pacientov, ki so prejeli standardna protibolečinska zdravila, standardna protibolečinska zdravila z akupunkturo ali samo akupunkturo, ko so se prijavili z bolečino v hrbtu, migreno ali zvinom v gležnju v štirih melbournških bolnišnicah (nekatere zasebne, nekatere javne). Medtem ko so pacienti vedeli, kakšno zdravljenje so prejeli, raziskovalci, ki so ocenjevali njihovo bolečino, niso vedeli nič (to je poznano kot enojno slepa raziskava).

Vrsta v raziskavi vključene akupunkture je bilo predvsem zabadanje iglic v glede na stanje specifične telesne točke, tako kot tudi v točke, ki jih je izbral akupunkturist. Ta način je bil izbran z namenom, da bi videli, kaj se bo zgodilo med običajno klinično prakso.

Akupunkturo so izvajali zdravniki, ki so bili prav tako izurjeni za zdravniške akupunkturiste in izvajalce tradicionalne kitajske medicine (registrirani v Viktoriji na Chinese Medicine Registration Board of Australia).