top of page
  • Aku Energija

Tradicionalna kitajska medicina je uradno ‘prava medicina’

Updated: Dec 26, 2019


Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v svojo vplivno knjigo vključuje poglavje o tradicionalni kitajski medicini, kjer razvršča na tisoče bolezni. Mednarodna klasifikacija bolezni (ICD) in ICD kode so alfanumerične kode, ki se uporabljajo za klasifikacijo diagnoze. Zdaj bodo prvič v zgodovini ICD kode vsebovale tudi TKM terminologijo kot je npr. primanjkljaj vraničnega Qi ali stagnacija jetrnega Qi.

Globalni doseg navedbe virov je neprimerljiv. Dokument kategorizira tisoče bolezni in diagnoz in določa zdravstveni program v več kot 100 državah. Vpliva tudi na to, kako zdravniki postavljajo diagnozo, kako zavarovalnice določajo zdravstveno zavarovanje, kako epidemiologi osnujejo svoje raziskave in kako zdravstveni uradniki razlagajo statistike o smrtnosti.

Skrbi konvencionalnih zdravnikov

Vendar so številni zahodnjaško izobraženi zdravniki in biomedicinski znanstveniki globoko zaskrbljeni. Kritiki gledajo na izvedbe TKM kot neznanstvene, nepodprte s kliničnimi raziskavami in včasih celo nevarne: kitajski nadzorniki zdravil letno dobijo več kot 230 000 poročil o škodljivih učinkih TKM.

Kritiki se prerekajo, da ne obstajajo niti fiziološki dokazi o obstoju Qi ali meridianov niti skromni dokazi, da TKM res deluje. Bila je le peščica primerov randomiziranih kontroliranih kliničnih poskusov, ki so pokazali, da so zdravljenja s kitajskim zeliščarstvom učinkovita. Opazna in pomembna učinkovina, ki izvira iz TKM, je artemizinin. Prvič ga je izolirala Youyou Tu na Kitajski akademiji tradicionalne kitajske medicine v Pekingu, zdaj pa je ta molekula močno zdravilo za malarijo, ki je Youyou Tu priborila Nobelovo nagrado v fiziologiji oz. medicini l. 2015.

Vendar so znanstveniki porabili milijone dolarjev za randomizirane poskuse z drugimi TKM zdravili in terapijami z malo uspeha. V eni izmed obširnejših ocen so si raziskovalci na Univerzi Maryland na šoli medicine v Baltimoru ogledali 70 sistematičnih ocen, ki so merile učinkovitost tradicionalne medicine, vključujoč akupunkturo. Nobena izmed teh študij ni mogla doseči trdnega zaključka, saj so bili dokazi ali pomanjkljivi ali slabe kakovosti [1]. NIH-jev Center za komplementarno in integracijsko zdravje v Bethesdi, Marylandu je zaključil, da za večino stanj ni dovolj doslednih znanstvenih dokazov, ki bi pričevali, da TKM metode res delujejo za zdravstvena stanja, za katera se uporabljajo.

Drugačen pristop konvencionalne in tradicionalne medicine