top of page
  • Aku Energija

Znanstvena odkritja kažejo, kako akupunktura pomaga pri sindromu karpalnega kanala

Updated: Dec 26, 2019


Za ljudi, ki bolehajo za sindromom karpalnega kanala, občutkom otrplosti, ščemenjem ali bolečino v roki zaradi ukleščenega živca v zapestju, obstaja novo upanje. Prihaja v obliki neinvazivne metode za lajšanje bolečin brez zdravil: glede na raziskavo, objavljeno v reviji Brain, je to akupunktura.

Raziskovalci iz Splošne bolnišnice Massachusetts so rekruitirali 80 ljudi z blagim do srednje močnim sindromom karpalnega kanala. To je idealno stanje za merjenje učinkovitosti zdravljenja, saj je za razliko od večine motenj s kroničnimi bolečinami sindrom karpalnega kanala povezan z izmerljivimi fiziološkimi spremembami v telesu. Bolniki doživljajo upočasnitev živčnih impulzov, ki potujejo čez zapestje, kar je lahko zaznano s pomočjo elektrod, pritrjenih na kožo. Občutijo tudi uničujoče spremembe v somatosenzoričnem predelu možganske skorje, ki je del možganov, odgovoren za zaznavanje tipa.

Ljudje, udeleženi v raziskavi, so bili razdeljeni v tri skupine, med katerimi sta dve v roku osmih tednov prejeli 16 terapij elektroakupunkture bodisi na obolelo zapestje in podlaket bodisi na gleženj, ki je na nasprotni strani oboleli roki. Tretja skupina je prejela lažno elektroakupunkturo, ki je vsebovala igle, ki kože na lažnih akupresurnih točkah niso prebodle.

Po koncu terapij so vse tri skupine poročale o izboljšanju glede bolečine in otrplosti. Vendar pa je rezultat sledeč: objektivni kazalec živčne prevodnosti zapestja se je izboljšal le pri skupini, ki je bila deležna prave akupunkture. Tisti, ki so prejemali akupunkturo na oboleli rami (vendar ne na gležnju), so tudi doživeli znatno reorganizacijo delovanja možganov. MRI slike prej-in-potem so pokazale, da se je del škode na somatosenzoričnem delu možganske skorje, ki je bil povezan s karpalnim kanalom, deloma zmanjšala.

Raziskava potrjuje, da ima prava akupunktura, medtem ko morda obe prava in lažna akupunktura začasno lajšata bolečine, največ potenciala za dolgotrajnejšo spremembo. Pri ljudeh, ki so prejemali pravo akupunkturo, se je zdelo, da se kažejo dolgoročnejše koristi. Po trimesečnem nadaljevanju raziskave je bilo pri ljudeh, ki so doživeli reorganizacijo v delovanju možganov, precej verjetneje, da so poročali o trajnem ali nadaljnjem izboljšanju v funkcionalnosti in simptomih, kot so bolečina, otrplost in ščemenje.