top of page
  • pavlacickristina

Akupunktura in TKM za lažji porod

Tradicionalna kitajska medicina priporoča uporabo akupunkture za sproščanje materničnega vratu in sprožitev kontrakcij. Akupunktura, vstavljanje zelo tankih igel v določene telesne točke, pomaga ženskam, ki se želijo izogniti medicinskim ali kirurškim posegom pri porodu. Nedavna študija je pokazala, da akupunktura zmanjša stopnjo indukcije poroda pri podaljšani nosečnosti pri 41 + 5 tednih. Poleg tega lahko akupunktura zmanjša tudi uporabo hormona oksitocina. Tak "zmanjševalni" učinek bi lahko imel pomembno vlogo v otroštvu, saj kot je nedavna študija poudarila, naj bi imela poraba oksitocina negativen učinek na izid poroda. [1]

Akupunktura in TKM za sprožitev poroda in kaj pričakovati?

Glavni cilj akupunkture ni prisiliti telo v porod, temveč pripraviti um in telo na lažji porod.

V AKU ENERGIJI priporočamo prvi obisk okoli 35. tedna nosečnosti. Pri prvem posvetu vam bo akupunkturist zastavil vprašanja o nosečnosti, na primer: v kakšnem položaju je otrok? Koliko tednov nosečnosti? Ali obstajajo kakšni spremljajoči simptomi ali težave, kot so bolečine, nespečnost, prebavne motnje itd. Vedno vas želimo obravnavati kot celovito osebo, saj če se počutite bolj sproščeno in udobno, si bo otrok to najverjetneje razlagal kot varno okolje, v katerega lahko pride.

Če se pri pacientu pojavljajo slabosti ali simptomi, ki zahtevajo dodatno pozornost, se pred akupunkturo pred porodom, priporočata zeliščna mešanica in prilagoditev prehrane.

Če je dojenček v sedečem položaju, ga bomo oskrbeli takoj, sicer je dojenček v 37. tednu prevelik, zato ga je težje premikati. Običajno uporabimo “moksibustijo”. To je tehnika žganja zelišča, imenovanega navadni pelin, ki je posušeno in zvito v obliko cigare. Moksa palica se zažge in usmeri na določene akupunkturne točke, kjer začneta delovati toplota in zelišče. Da bo učinek večji, včasih bolniku predlagamo, naj nadaljuje z izvajanjem mokse tudi doma.

Akupunktura pred porodom se začne okoli 37. ali 38. tedna po 1 seanso na teden do 40. - 41. tedna. Pacientka leži v udobnem položaju, medtem pa se namesti igle okoli stopal, gležnjev, rok, ramen in spodnjega dela hrbta. Normalno je, da na točkah čutite mlačne, težke in boleče občutke (ali nežno tapkanje pri elektroakupunkturi), vendar vse poteka v mejah vaše zmogljivosti.

Če je pacientka čez rok poroda, se zdravljenje priporoča dvakrat tedensko ali pa se priporoča izvajanje zeliščne kopeli za noge na domu.