Obvarovanje pred lymsko boreliozo in drugimi nalezljivimi bolezni

Updated: Feb 28, 2021


„Razprava o vročičnih in drugih boleznih“ (傷寒雜病論) je ena izmed klasik TKM. V tej knjigi je okužba podrobno naslikana, avtor pa je spregovoril o štirih scenarijih nenavadnega podnebja, ki nam lahko škodujejo. TKM se pri okužbah ne osredotoča le na zunanje faktorje, kot so določene vrste virusov ali bakterij, temveč tudi na to, kako patogeni pridejo v naš sistem in kako vplivajo na nas. V knjigi je avtor omenil tudi šest ravni okužb ter pri vsaki pojasnil njene značilnost in morebitne zaplete. Teh šest ravni predstavlja različne ravni našega telesa. Globlja kot je okužena raven, resnejše je naše obolenje.

Številni bodo šokirani ali se ne bodo strinjali z mano, ko jim povem, da so se prehladili. Zato jim sedaj ponavadi rečem, da gre za „napad“, a me ne razumejo. Če bi rekla, da gre za „okužbo“, bi se o tem spet prepirali, saj njihov družinski zdravnik ni opazil virusa ali bakterij. Zato bi rada ob tej priložnosti pojasnila koncept „zunanjih napadov na naše telo“ (外感病).

Podobno, kot smo že povedali v člankih o hrani (povezave tukaj), velja tudi tukaj, da se TKM namesto na strukturo stvari osredotoča na njihovo naravo in značilnosti. Ko pogledamo nalezljive patogene, jih lahko razdelimo glede na njihovo delovanje in značilnosti, in sicer na ogenj, veter, vlago, mraz itd. Poleg tega moramo najti tudi točko, na kateri nas napadajo.

Razlaga je tako enostavno kot pri vojni. Zunanji patogeni so sovražniki, naše telo pa je naša država. Če je naša obramba močna, nam lahko škodujejo le močnejši napadalci. Če pa smo šibki, nam lahko celo šibki napadalci povzročijo veliko škode.

Naštela bom nekaj splošnih bojnih polj in njihovih simptomov: Meridian taijang: trd vrat, občutek hladnote, rahla vročina Pljučni sistem (površina): kihanje, kašljanje, nosna sluz Pljučni sistem (srednja in globoka raven): bronhitis, pljučnica Meridian šaojang: vrtoglavica, slabost, glavobol na obeh straneh glave, mešani občutki vročine in hladnote Meridian jangming: močna vročina, žeja, potenje Meridian šaojin ali prebavni sistem: driska Želodčni sistem: bruhanje Srčni sistem: endokarditis, razbijanje srca Sečni mehur: vroč občutek ali težave z uriniranjem.

Ta seznam bi lahko še nadaljevala, saj so z napadom ogroženi vsi sistemi in lokacije našega telesa, odvisno od moči napadalcev in naše imunske obrambe.

Lymsko boreliozo je težko zdraviti, saj ima bakterija dobrega prenašalca – klope. Enako velja tudi za mrzlico denga ali virus encefalitis, ki ju prenašajo komarji. Medtem ko morajo mnogi drugi virusi in bakterije skozi našo dihalno pot ali prebavni sistem, ki v teoriji TKM spadata na površinsko raven, nosilec pomaga virusu ali bakteriji predreti skozi močno obrambo in vstopiti na globljo raven, kjer povzroči več škode. (O konceptu površinske in globoke energije lahko preberete v članku o kronični utrujenosti: povezave) Če se vrnemo k težavi nenavadnega podnebja: z energijo jin se ni treba ponovno napolniti le našemu telesu, temveč tudi drugim bitjem. Zimski mraz bi moral zatreti delovanje določenih bakterij ali njihovih nosilcev, da lahko druge vrste bitij okrevajo in hranijo energijo.

Žal lahko za spremembo zunanjega okolja naredimo bolj malo, zato moramo proaktivno pristopiti k lastni zaščiti in utrditi svoj imunski sistem. Virusi in bakterije vstopijo v naše telo, da bi dobili energije, najbolj pri tem pa jim je všeč vlažno-ognjena energija. Za nas so to smeti, njim pa predstavljajo zaklad. Zato se izogibajte mastni, sladki in ocvrti hrani ter alkoholu. Tudi kajenje bo zmanjšalo odpornost vašega pljučnega sistema, zato vam to predstavlja še en dober razlog, da ga opustite.