Akupunktura in TKM za zdravljenje športnih poškodb

Updated: Dec 26, 2019


Leta 2009 je ameriška bejzbol ekipa, San Francisco Giants, najela osebje akupunkturistov. Leta 2010 so Giantsi prekinili 56-letno zaporedje porazov in osvojili zmago na World Series, prav tako so zmagali leta 2012. Akupunktura torej res deluje pri izboljšanju športne zmogljivosti, izvedbe ter zmanjševanju omejitev zaradi športnih poškodb!

Ena izmed najneprijetnejših lastnosti, ki spremljajo atlete na vseh stopnjah, je onemogočen nastop z najvišjim možnim potencialom zaradi poškodb, utrujenosti ali trajajoče bolečine. Skozi čas te poškodbe ne vplivajo samo na izvedbo, temveč tudi na dolžino atletske kariere.

Kako lahko pomaga akupunktura

Ena izmed sistematičnih ocen je odkrila močan dokaz, ki namiguje, da je akupunktura učinkovita pri kratkoročni razbremenitvi bolečine stranskega epikodila (Trinh 2004). Ta je dopolnila eno izmed zgodnejših ocen na področju iste zadeve, a ni bilo dovolj dokazov, ki bi podprli ali ovrgli rabo akupunkture za zdravljenje (Green 2002). Edina druga sistematična ocena športnih poškodb temelji na poskusih, ki prikazujejo zadostno stopnjo kakovosti. Odkrila je, da so zdravljenja, ki so se izkazala za učinkovita pri ublažitvi bolečin in izboljševanju funkcij pri pacientih s patelofemoralnim sindromom, ravno akupunktura, krepitev kvadricepsov in raba steznika za koleno (Bizzini 2003). Tu so tudi pozitivni rezultati iz individualnih randomiziranih kontroliranih poskusov, ki prikazujejo, da:

 • akupunktura zmanjšala bolečin pri pacientih s plantarnim fasciitisom (Zhang 2001)

 • je imela elektroakupunktura boljše terapevtske učinke kot zdravila, tako kratko- in dolgoročno pri pacientih z akutnim ledvenim pretegom (Yao-chi 2007)

 • akupunkturni pulz ogrete igle olajšal bolečine hondromalacije patele (Qui 2006)

 • akupunktura zmanjšala vnos NSAID in olajšala bolečine pri pacientih z opornico na golenici (Callison 2002)

 • akupunktura zmanjšala bolečino pri patelofemoralnem bolečinskem sindromu (Jensen 1999)

 • bila akupunktura učinkovita pri boleznih vezivnega tkiva (Yuan 1989)

 • druga področja dejstev, ki so sorodna temu s športnimi poškodbami, vključujejo: akupunktura in bolečine v hrbtu; akupunktura in otrpla rama ter akupunktura in glavoboli.

Na splošno ljudje verjamejo, da akupunktura stimulira živčni sistem in povzroči sprostitev nevrokemičnih sporočilnih molekul. Nastala biokemična sprememba vpliva na telesni homeostatski mehanizem, ki tako spodbudi fizično in čustveno počutje. Stimulacija določenih akupresurnih točk je pokazala, da vpliva na dele možganov, ki so znani, da zmanjšujejo občutljivost na bolečino in stres, prav tako pa spodbudi sprostitev in deaktivacijo ‘analitičnega’ (razumnega) dela možganov, ki je odgovoren za tesnobo. (Wu 1999)

Akupunktura lahko pomaga pri lajšanju simptomov športnih poškodb, kot sta bolečina in vnetje, s:

 • stimulacijo živcev, ki se nahajajo v mišicah in drugih tkivih, kar vodi do sprostitve endorfinov in nevrohormonalnih faktorjev (npr. nevropeptid Y, serotonin) in spremembe v procesiranju bolečin v možganih in hrbtenjači (Pomeranz 1987, Han 2004, Zhao 2008, Zhou 2008, Lee 2009, Cheng 2009)

 • analgezijo preko mehanizma alfa-adrenoreceptorjev (Koo 2008)

 • povečevanjem sproščene količine adenozina, ki ima protinociceptne lastnosti (Goldman 2010)

 • uravnavanjem limbične-paralimbične-neokortikalne mreže (Hui 2009)

 • zmanjševanjem vnetja s spodbujanjem sproščanja vaskularnih in imunomodulatarnih faktorjev (Kavoussi 2007, Zijlstra 2003)

 • izboljševanjem mišične okorelosti in sklepne gibljivosti s povečevanje lokalne mikrocirkulacije (Komori 2009), ki pomaga pri širjenju otekline.

Kako lahko akupunktura in TKM pomagata moji atletski zmogljivosti?

Med katerokoli atletsko sezono- med treniranjem in nastopi, tekmami ali dirkami- je atletovo telo pod stalnim pritiskom in stresom. Mišice so v pogonu vse dokler ne dosežejo svojega maksimalnega potenciala in se oblikujejo majhne mikro razpoke, ki se po primernem časovnem obdobju, okrevanju in počitku pozdravijo. Zato telo postane močnejše.

Kakorkoli, ko atlet nadaljuje s svojimi treningi, igrami ali tekmami, njegovo telo morda nima energije, ki bi primerno zacelila manjše buške, modrice in praske. To lahko vodi v utrujenost, bolečino, nespečnost in možne poškodbe. Akupunktura pomaga telesu uravnotežiti, obnoviti ali vzdrževati njegove ravni Qi energije in izboljšati kakršnokoli šibkost z zmanjševanjem atletovega obdobja okrevanja. S krepitvijo telesa od znotraj navzven lahko atlet maksimira svoj atletski potencial.

Akupunktura je pri športnih poškodba zelo uspešna. Veliko profesionalnih športnih ekip ima med svojim osebjem vsaj enega akupunkturista, ki zmanjšuje obdobje okrevanja in rešuje trdovratne tegobe. Raba akupunkture pri zdravljenju poškodb intenzivne ali ponavljajoče se fizične aktivnosti se je za