top of page
  • Aku Energija

Akupunktura in TKM za zdravljenje športnih poškodb

Updated: Dec 26, 2019


Leta 2009 je ameriška bejzbol ekipa, San Francisco Giants, najela osebje akupunkturistov. Leta 2010 so Giantsi prekinili 56-letno zaporedje porazov in osvojili zmago na World Series, prav tako so zmagali leta 2012. Akupunktura torej res deluje pri izboljšanju športne zmogljivosti, izvedbe ter zmanjševanju omejitev zaradi športnih poškodb!

Ena izmed najneprijetnejših lastnosti, ki spremljajo atlete na vseh stopnjah, je onemogočen nastop z najvišjim možnim potencialom zaradi poškodb, utrujenosti ali trajajoče bolečine. Skozi čas te poškodbe ne vplivajo samo na izvedbo, temveč tudi na dolžino atletske kariere.

Kako lahko pomaga akupunktura

Ena izmed sistematičnih ocen je odkrila močan dokaz, ki namiguje, da je akupunktura učinkovita pri kratkoročni razbremenitvi bolečine stranskega epikodila (Trinh 2004). Ta je dopolnila eno izmed zgodnejših ocen na področju iste zadeve, a ni bilo dovolj dokazov, ki bi podprli ali ovrgli rabo akupunkture za zdravljenje (Green 2002). Edina druga sistematična ocena športnih poškodb temelji na poskusih, ki prikazujejo zadostno stopnjo kakovosti. Odkrila je, da so zdravljenja, ki so se izkazala za učinkovita pri ublažitvi bolečin in izboljševanju funkcij pri pacientih s patelofemoralnim sindromom, ravno akupunktura, krepitev kvadricepsov in raba steznika za koleno (Bizzini 2003). Tu so tudi pozitivni rezultati iz individualnih randomiziranih kontroliranih poskusov, ki prikazujejo, da:

  • akupunktura zmanjšala bolečin pri pacientih s plantarnim fasciitisom (Zhang 2001)

  • je imela elektroakupunktura boljše terapevtske učinke kot zdravila, tako kratko- in dolgoročno pri pacientih z akutnim ledvenim pretegom (Yao-chi 2007)

  • akupunkturni pulz ogrete igle olajšal bolečine hondromalacije patele (Qui 2006)

  • akupunktura zmanjšala vnos NSAID in olajšala bolečine pri pacientih z opornico na golenici (Callison 2002)