top of page
  • pavlacickristina

Akupunktura izboljšuje uspešnost postopka zunajtelesne oploditve (IVF)

Študija, ki je bila objavljena v British Medical Journal, je po pregledu dokazov pokazala, da lahko akupunktura poveča možnost zanositve pri ženskah, ki se zdravijo zaradi neplodnosti za 65%. Akupunktura, vstavljanje tankih igel pod kožo na določene točke v telesu, mesto kjer se igla vstavi je odvisno od bolezni, ki se zdravi. Akupunkture za uravnavanje ženskega razmnoževalnega sistema je na Kitajskem ena najdlje uporabljenih metod.

Eric Manheimer, raziskovalni sodelavec centra za integrativno medicino na medicinski fakulteti Univerze v Marylandu, je s sodelavci preučil sedem študij. Vse so bile objavljene v angleškem jeziku od leta 2002 in izvedene v štirih različnih zahodnih državah. Raziskave so vključevale 1.366 žensk, ki so se udeležile postopka zunajtelesne oploditve (in vitro fertility - IVF), pri katerem se odvzamejo jajčeca in spermij. V laboratoriju se jajčece pod mikroskopom oplodi z odvzetim spermijem. Nato se eden ali več zarodkov vstavi v maternico.

Ker je vsak cikel drag, dolgotrajen in stresen, so bila razvita nova zdravila in tehnologije za izboljšanje uspešnosti, vendar je bil napredek omejen. Čeprav se je izkazalo, da uporaba nekaterih postopkov, ki se začnejo pred ciklusom, izboljša stopnjo nosečnosti pri ženskah s slabšo prognozo zaradi posebnih pogojev, se je za splošno učinkovitost pri ženskah izkazalo le malo pomožnih postopkov.

Akupunkturo na Kitajskem že stoletja uporabljajo za uravnavanje ženskega reproduktivnega sistema. Predpostavljeni so bili trije možni mehanizmi njenega vpliva na plodnost. Prvič, akupunktura lahko posreduje pri sproščanju nevrotransmiterjev, ki lahko spodbudijo izločanje sproščevalnega hormona gonadotropina in tako vplivajo na menstrualni cikel, ovulacijo in plodnost. Drugič, akupunktura lahko spodbuja pretok krvi v maternico z zaviranjem centralne simpatične živčne aktivnosti maternice. Tretjič, akupunktura lahko spodbuja nastajanje endogenih opioidov, ki lahko zavirajo iztekanje iz centralnega živčnega sistema in biološki odziv na stres.

Rezultati študije so pokazale, da je bila dopolnitev postopka prenosa zarodka z akupunkturo povezana s pomembnim in klinično relevantnim izboljšanjem klinične nosečnosti. Razmerje možnosti 1,65 kaže, da je akupunktura povečala možnosti za klinično nosečnost za 65 % v primerjavi s kontrolnimi skupinami. Vendar je potrebno opozoriti, da razmerje kvot v tem kontekstu, v katerem je dogodek (nosečnost) razmeroma pogost, znatno precenjuje razmerje pogostosti. V absolu